Home

Nieuws 177 x bekeken

'CO2-levering RoCa2 in voorjaar 2011 hervat'

Eon hervat in het voorjaar van 2011, dus voor het nieuwe groeiseizoen, CO2-leveringen aan circa 100 telers in Lansingerland.

Dat schrijft Eneco in een brief aan klanten die vandaag wordt verstuurd. Eon produceert de Co2 in de RoCa3-centrale, terwijl Eneco de CO2 transporteert naar de kassen. Hiermee lijkt een einde te komen aan een ruim vijf maanden slepend conflict.

Beide partijen hebben volgens de brief met “wederzijds begrip voor belangen en inzichten” een oplossing gevonden. Half juli ontstond een defect aan een leiding in de centrale. Eon verwachtte aanvankelijk tot het nieuwe jaar nodig te hebben voor reparatie. De toedracht van het defect was volgens de van oorsprong Duitse onderneming onduidelijk.

Onlangs bleek echter dat Eon niet van plan is de centrale te repareren. Eneco spande vervolgens een kort geding aan tegen Eon. De gerechtelijke procedure zou maandag 29 november dienen.

Eon stelt niet aansprakelijk te zijn voor schade omdat het zich contractueel slechts heeft verplicht tot het doen van voldoende inspanning om de CO2 te leveren. Er is volgens het bedrijf geen leveringsplicht. Een woordvoerder van Eneco bevestigt dat de onderneming een aantal schadeclaims van telers heeft ontvangen. Hoewel voor het ongenoegen van telers begrip bestaat bij Eneco, aldus de woordvoerder, bekijkt het bedrijf de situatie louter juridisch.

Telers hadden volgens Eneco zelf voor een alternatieve CO2-bron moeten zorgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.