Home

Nieuws 343 x bekeken

CBS: tot en met september iets meer geslacht

Tot en met september zijn in Nederland 0,6 procent meer varkens geslacht.

Dat blijkt uit gegevens die het Centraal bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd. De gegevens zijn gebaseerd op gegevens die het Productschap Vee en Vlees (PVV) bijhoudt en gegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit. In de meeste maanden zijn er iets meer varkens geslacht. Vooral in juli is er fors minder geslacht.

Volgens CBS-medewerker Cor Pierik zijn de gegevens in lijn met de ontwikkeling van de varkensstapel. Eerder deze week publiceerde het CBS de jongste gegevens over de omvang van de varkensstapel. Daaruit bleek dat de varkensstapel iets groter is dan een jaar eerder.

Uit de voorlopige gegevens die het PVV op zijn website publiceert, blijkt dat de wekelijkse aantallen slachtingen van vleesvarkens in de weken 40 tot en met 46 structureel lager uitkomen. Volgens de voorlopige gegevens van het PVV komen ook de exportcijfers voor vleesvarkens lager uit dan een jaar geleden. Het betreft echter voorlopige cijfers die pas over enkele weken een definitiever karakter zullen hebben.

Al met al is het moeilijk een duidelijk beeld te krijgen hoe de productie van varkens in Nederland aan het eind van het jaar uit zal pakken. Ook Pierik durft zich nog niet aan een voorspelling te wagen. Het lijkt er voorlopig op dat de productie aan het eind van het jaar op een vergelijkbaar niveau uit zal komen dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.