Home

Nieuws

CBS: groei Spaanse groente-import

Voorburg – De invoerwaarde van Spaanse groente groeide de eerste negen maanden van dit jaar met circa 40 miljoen naar 347 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste drie jaar slonk de invoerwaarde voor Spaanse groente. Uit de cijfers kan niet opgemaakt worden welke rol het prijsherstel dit jaar speelt ten opzichte van het crisisjaar 2009. De groei bedraagt 13 procent over de eerste negen maanden.

De groei van de import van groente gaat gepaard met een grotere groente- en fruitexport naar Spanje. Uit cijfers van het Productschap Tuinbouw blijkt dat de uitvoer naar Spanje van Nederlandse groente en fruit dit jaar stijgt met 13 procent.

Vorig jaar lag de stijging al op 19 procent. Uit de cijfers van CBS kan worden opgemaakt dat de importwaarde van product uit Spanje wel harder stijgt dan de uitvoerwaarde. De handelsbalans voor deze producten met Spanje wordt daarmee negatiever.

Overigens is Nederland de tweede leverancier van groente en fruit aan de Spaanse markt. Na Frankrijk (33 procent) heeft Nederland een aandeel van 6 procent, meldt handelskoepel Fepex. Opvallend is dat Fepex een dalend aandeel signaleert van de import uit Nederland van 6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.