Home

Nieuws

Britten pakken gezamenlijk campylobacter aan

Londen - De Britse pluimveesector, de voedselwarendienst Food Standards Agency en de grote supermarkten gaan samen proberen een nieuwe doelstelling voor campylobacter in kip te halen.

Als die verlaagde drempel inderdaad wordt gehaald, dan zou dat het aantal gevallen van voedselvergiftiging door deze bacterie met 30 procent ofwel 90.000 gevallen per jaar kunnen verminderen.

Op dit moment is ongeveer tweederde van de kippen die in Groot-Brittannië wordt verkocht besmet met campylobacter. Van die dieren valt 27 procent in de hoogste categorie. De drie partners willen dat laatste cijfer in vier jaar tijd terugdringen tot 10 procent. Peter Bradnock, voorzitter van de British Poultry Council: "Door een hoog niveau aan hygiëne op de Britse pluimveehouderijen zijn we er in geslaagd salmonella in kip onder controle te krijgen, maar dit blijkt niet genoeg tegen campylobacter. Aanvullende maatregelen zijn tegelijkertijd getest op boerderijen, in slachterijen en in de distributieketen om het besmettingsniveau terug te dringen. We zijn er van overtuigd dat dit gezamenlijke actieplan, in combinatie met nieuwe wetenschappelijke kennis uit lopende projecten, ons in staat zal stellen om campylobacter in kip te verminderen naar dit uitdagende doel."

Tot de mogelijke andere maatregelen behoren verdere verbetering van de hygiëne in de slachthuizen, behandeling van kippenkarkassen met heet water of stoom, gebruik van geëlektrolyseerd water of anti-microbiologische wasmiddelen. In het laatste geval is echter toestemming van de EU nodig. Een aanvullende optie is de voorverpakte kip in aangepaste atmosferische verpakking te stoppen waardoor het zuurstofniveau binnen die verpakking hoger is en de vermenigvuldiging van de bacterie wordt geremd.

Of registreer je om te kunnen reageren.