Home

Nieuws

Britse tuinbouw wil meer erkenning

Londen – Het Britse Institute of Horticulture heeft premier David Cameron geschreven dat de tuinbouw meer erkenning van de overheid verdient.

”De regering moet de tuinbouw niet trivialiseren en vasthouden aan een verouderd imago van de tuinbouw”, aldus het instituut.

Het instituut is een belangenorganisatie voor de tuinbouw waartoe onder meer wetenschappers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en telers behoren. Het komt op voor de belangen van de tuinbouw maar vindt nu dat die in het gedrang komen bij de huidige regering. ”Er is een gebrek aan waardering voor de tuinbouw en van de rol die we kunnen spelen bij het economisch herstel,” aldus voorzitter Sue Minter. Zij pleit daarbij voor een afzonderlijk bewindspersoon voor de tuinbouw zodat de vaardigheden en economische waarde van de sector ook op regeringsniveau beter tot hun recht kunnen komen.

Tuinbouw lijkt al tijden een wat ondergeschoven kindje in het Britse landbouwbeleid. Het plattelandsministerie Defra is bijvoorbeeld enige tijd geleden om bezuinigingsredenen opgehouden met het wekelijkse marktoverzicht en houdt ook op andere gebieden nauwelijks gegevens over de sector bij. Het schap, de Horticultural Development Board, houdt zich vrijwel uitsluitend bezig met wetenschappelijk en toegepast onderzoek en weet ook verder niet of nauwelijks wat er in de sector speelt. Een woordvoerder van Defra stelt desalniettemin: ”Wij schatten de bijdrage van de tuinbouw aan het milieu, de economie en de werkgelegenheid hoog in. Bewindslieden houden de zorgen van en ontwikkelingen in de sector goed in de gaten en overleggen ook regelmatig met de overkoepelende organisaties.”

Of registreer je om te kunnen reageren.