Home

Nieuws 166 x bekeken

Britse rundveehouders willen soepeler BSE-regels

HEXHAM – De Britse bond van rundveehouders National Beef Association (NBA) wil dat de regels voor de controle op BSE worden versoepeld.

Volgens de NBA wordt bij de 'astronomisch dure' voorschriften geen rekening gehouden met de sterke daling van het aantal BSE-gevallen in Europa.

De bond stelt dat de huidige voorschriften nog stammen uit de tijd dat er alleen al in Groot-Brittannië meer dan duizend gevallen per week werden gemeld. Dat aantal is de laatste jaren sterk gedaald en dit jaar komen er in de hele EU naar verwachting hooguit veertig gevallen voor. Dat betekent dat bijvoorbeeld het verplichte verwijderen van risicomateriaal in karkassen en de BSE-controle van alle koeien die meer dan achtenveertig maanden oud zijn kunnen verdwijnen.

"De regels moeten worden aangepast aan het risiconiveau. BSE is sinds de jaren negentig drastisch veranderd. Toen moest nog worden vastgesteld op welke manier BSE van dieren op de mens kon overgaan en waren we er ook niet zeker van welke preventieve maatregelen nodig waren. De ziekte is nu echter bijna verdwijnen. Na 2012 hebben we waarschijnlijk minder dan tien gevallen per jaar in heel Europa en vijf jaar later mogelijk helemaal geen meer. De regels moeten daar beter op afgestemd zijn," aldus directeur Kim Haywood.

Of registreer je om te kunnen reageren.