Home

Nieuws

Brede oproep extra steun aardwarmteplannen

Den Haag – Twaalf organisaties, waaronder provincie Zuid-Holland, Glaskracht en Rabobank roepen in een manifest de overheid op meer ondersteuning te bieden voor de realisatie van aardwarmteprojecten. Alleen dan kan de stroom aan aardwarmteprojecten in de glastuinbouwprovincie tot stand komen, stellen de ondertekenaars.

In Zuid-Holland hebben veertien bedrijven vergevorderde boorplannen en daarvoor een subsidie via de MEI-regeling (Marktintroductie Energie Innovaties). Er zijn vier projecten gerealiseerd of uitgevoerd in de glastuinbouw in die provincie.

De ondertekenaars willen dat de landelijke overheid meer aandacht geeft aan financieringsproblemen bij het herzien van het warmte- en aardwarmtebeleid die in de komende periode wordt voorbereid. De partijen juichen de plannen van het kabinet toe om in de SDE+-regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) ook geothermieprojecten toe te laten, maar nog niet alle belemmeringen zijn ermee opgelost, aldus de partijen.

Zo is de garantieregeling nog te streng. De premie van 7 procent is hoger dan in vergelijkbare Franse regelingen waar premies van 3 tot 4 procent gelden. Ook worden mogelijkheden voor diepe boringen onvoldoende ondersteund. Juist de diepe boringen bieden kans voor elektriciteitsproductie. De gemeenten Westland en Lansingerland doen momenteel onderzoek naar diepe boringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.