Home

Nieuws 257 x bekeken

Bonden laken Franse cijfers boereninkomen

Parijs – De Franse boerenbonden zijn niet gelukkig met de voorspelling van het ministerie van landbouw dat het gemiddelde boereninkomen dit jaar met 66 procent is gestegen.

"Dit is een wiskundig trucje, de boeren verdienen al vijf jaar elk jaar minder, je moet dit cijfer dan wel in dat kader plaatsen," zegt Xavier Beulin, de nieuwe voorzitter van de boerenkoepel FNSEA.

Volgens het ministerie zijn alle sectoren met uitzondering van de wijnbouw er dit jaar op vooruit gegaan. De graanverbouwers spannen de kroon met een anderhalf keer zo hoog inkomen als vorig jaar maar ook melkveehouders zijn er met 89 procent toename sterk op vooruit gegaan. Zelfs in de veefokkerij, waar momenteel volop wordt geklaagd over de lage opbrengsten, is sprake van een toename van 26 procent bij rundvee en 11 procent bij varkens.

De bonden wijzen er op dat die toename nog altijd niet genoeg is om de verliezen die in de laatste twee jaar zijn geleden goed te maken. ”Deze jaarlijkse cijfers zijn een mooi staaltje evenwichtskunst geworden die de werkelijke situatie in de landbouw verbloemen,” denkt Beulin.

Zijn collega’s van de Confédération Paysanne zitten in dezelfde hoek: "De stomheid van een rekensommetje verduistert opnieuw dat na een daling van 48 procent in 2008 en 2009 deze toename niet voldoende is om ons zelfs maar op het niveau van 2007 terug te brengen." En zelfs de bond van graanverbouwers Orama, die toch eigenlijk niet mag klagen, spreekt van 'een toevalstreffer.' Alle Franse bonden blijven daarbij benadrukken dat regulering van de markten noodzakelijk is en blijft.

Minister Le Maire van landbouw is zelf ook niet tevreden: "Met deze goede resultaten is de crisis natuurlijk niet voorbij. We moeten doorgaan met de hervormingen en vooral met het invoeren van contracten. Dat is de enige oplossing om de opbrengsten te stabiliseren."

Of registreer je om te kunnen reageren.