Home

Nieuws 1 reactie

'Boeren gaan minivee houden'

Wageningen – Insecten zijn bijzonder effectieve eiwitleveranciers voor mensen. De beestjes zouden daarom een prima vervanger kunnen zijn voor vlees van koeien en varkens. Wereldwijd wordt op grote schaal geëxperimenteerd met voedingsmiddelen, gemaakt van insecten. Wetenschappers verwachten dat er binnen afzienbare tijd boerderijen zullen zijn waar agrariërs dit soort minivee houden.

Dat is een onderwerp dat aan de orde komt tijdens de lezingenserie Insecten en Maatschappij, die volgende week woensdag aan de Wageningen Universiteit begint. De serie omvat acht lezingen en duurt tot eind februari.

Wereldwijd leven er per persoon 250 miljoen insecten. Nu al kan de mensheid niet zonder de kleine beestjes, want door bestuiving zorgen zij voor groei en bloei van een derde van het menselijk voedsel. ”Als Australië de mestkever niet had geïntroduceerd, was het werelddeel in een mestvaalt veranderd”, meent een Wageningse entomoloog. In de Verenigde Staten is becijferd dat in de landbouw 57 miljard dollar (43 miljard euro) per jaar wordt bespaard door insecten in te zetten tegen plagen.

Insecten zijn, aldus de wetenschappers, ook zeer nuttig in de forensische opsporing, omdat de aanwezigheid van bepaalde beestjes op of in een lijk meer zegt over de tijd waarop een moord is gepleegd. Omdat de meeste mensen niet dol zijn op torren en kevers, zijn insecten ook geliefde filmsterren. Entomoloog Marcel Dicke besteedt een hele avond aan het succes van geleedpotigen in Hollywood.

Aan de lezingenserie in Wageningen doen behalve Marcel Dicke onder anderen Midas Dekkers, Arnold van Huis en Willem Takken mee. De Rijn IJssel Vakschool Wageningen verzorgt lekkere hapjes, gemaakt van insecten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kan een lastig dilemma vormen voor vegetariërs..................

Of registreer je om te kunnen reageren.