Home

Nieuws

Boerderij-kinderen hebben minder kans op eczeem

Zürich - Kinderen die meer in contact komen met landbouwhuisdieren en katten hebben minder kans op eczeem dan andere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Zürich.

Uit eerder onderzoek bleek al dat kinderen die opgroeien op een boerderij, of waarvan de moeder tijdens de zwangerschap op de boerderij woont, minder vaak eczeem hebben. Een wetenschappelijke onderbouwing was hier nog niet voor. Blootstelling aan landbouwhuisdieren en bacteriën die veel voorkomen op de boerderij, in combinatie met de consumptie van zuivel geven het immuunsysteem extra bescherming.

In het Zwitserse onderzoek zijn 1.063 kinderen onderzocht, waarvan 508 afkomstig van een boerderij en 555 niet afkomstig van de boerderij. De wetenschappers hebben aangetoond dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap in contact kwamen met landbouwhuisdieren in de eerste twee levensjaren een kleinere kans hebben om eczeem.

De onderzoekers ontdekten ook dat er twee genen, die bijdragen aan de weerstand van een kind, bij de boerderij-kinderen anders tot uiting komen dan bij de niet-boerderijkinderen. Hieruit blijkt dat de omgeving invloed heeft op de ontwikkeling van het immuunsysteem.

In geïndustrialiseerde landen heeft 20 procent van de kinderen last van eczeem. Het uit zich door rode pijnlijke vlekken op de huid. Eczeem is een allergische reactie, die wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren die het immuunsysteem prikkelen. Er is echter ook een erfelijke basis.

Of registreer je om te kunnen reageren.