Home

Nieuws 224 x bekeken 3 reacties

Bleker wil tijd voor overleg en onderzoek Oostvaardersplassen

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) wil het leefgebied van de grote grazers in de Oostvaardersplassen onder voorwaarden wat uitbreiden, een Kamermeerderheid ziet dat echter niet zitten.

Dat bleek vandaag bij een debat in de Kamer. VVD en CDA dienden daar moties in om het bos Hollandse Hout niet open te stellen voor grote grazers en evenmin over te gaan tot aanleg van een wildwissel tussen Oostvaardersplaasen en het Horsterwold.

Beide maatregelen zijn aanbevolen door de commissie Gábor, die vorige week advies uitbracht over de Oostvaardersplassen.

De moties krijgen echter steun van de PVV en daarmee van een minieme Kamermeerderheid.
Bleker wilde niet vooruitlopen op wat hij gaat doen als de Kamer de moties inderdaad aanneemt, volgende week. "Laten we maar even rustig afwachten", zei hij na afloop van het debat.

Bleker wil het Hollandse Hout overigens alleen openstellen als daar lokaal voldoende draagvlak voor is. De gemeente Lelystad is hierover in overleg met belanghebbenden.

De aanleg van de 'Oostvaarderswissel' is wat Bleker betreft nog lang niet zeker. "Wat mij betreft is dat 'nee, tenzij'." De staatssecretaris wil de komende drie, vier maanden uitzoeken wat dan gedaan moet worden, hoeveel dat kost en of het soelaas biedt.

PVV’er Dion Graus vroeg per motie om meer beschutting voor de grazers. Dat wil Bleker indien nodig regelen. Andere moties van Graus, om toch weer te gaan bijvoeren en om de populatie via toedienen van een anticonceptiemiddel tot staan te brengen, werd door Bleker ontraden, maar kunnen wellicht toch rekenen op een meerderheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een ding staat vast: Er komt voor de dieren geen bevredigende oplossing. Enig juiste beslissing is STOPPEN. Betekend een eind aan de discussie en aan dierenleed.

 • no-profile-image

  gert

  Dus toch weer vertraging,moeten de dieren toch weer lijden

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat kopen we nou voor zo'n van wetsovertreders bezwangerde PVV? ZIJ willen 500 animalcops, maar laten zelf 3000 dieren creperen!

Of registreer je om te kunnen reageren.