Home

Nieuws 266 x bekeken 1 reactie

Bleker wil systeem pachtprijs bedrijfsgebouwen moderniseren

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil het systeem ter bepaling van de pachtprijs van bedrijfsgebouwen moderniseren.

Dat schrijft Bleker in een brief aan de Kamer. De staatssecretaris neemt de conclusies over van vervolgonderzoeken van het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) naar de pachtprijs.
De huidige berekening van de pachtprijs van bedrijfsgebouwen is gebaseerd op de hectarenorm. Het LEI adviseert dit systeem te moderniseren. Bleker komt nog vóór de zomer met een uitwerking van het voorstel.
Het gebruik van de WOZ-waarde als basis voor de pachtprijs is volgens het LEI om meerdere redenen niet mogelijk: de WOZ-waarde houdt geen rekening met pachtersinvesteringen, en bovendien kan de pachter geen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ; dat kan alleen de verpachter.
Ook het toevoegen van aftrekposten en toeslagen bij de berekening van de pachtprijs acht het LEI niet zinvol; dat zou slechts in enkele gevallen tot een bijstelling van de pachtprijs leiden.
In dat geval kan de pachter beter aan de grondkamer verzoeken om de pachtprijs bij te stellen, dan dat het hele berekeningssysteem wordt aangepast, aldus Bleker.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dat moderniseren houdt natuurlijk weer verhoging in. Bleker is op dezelfde toer als Veerman; met mooie woorden de landbouw paaien en ondertussen een mes bij de boeren in de rug steken. Uiteraard wederom met de welwillende hulp van onze "onafhankelijke" universiteit. Mensen, pas op voor dit soort figuren! Overigens kunnen ze die grondkamer ook wel afschaffen. Deze is (evenals het bestuurs"recht") gewoon een verlengstuk van de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.