Home

Nieuws 196 x bekeken

Bleker: basispremie zonder eisen niet gegarandeerd

Den Haag - Aan de basispremie voor boeren worden als het aan staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) ligt, mogelijk voorwaarden gekoppeld.

Dat zei hij gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bleker stelde dat het nog niet vast staat dat de bedrijfstoeslag na 2013 ongeconditioneerd is. Hij wil nadenken over varianten waarbij subsidieverlening wordt gekoppeld aan vormen van agrarisch natuur- of landschapsbeheer. Concrete ideeën heeft de staatssecretaris nog niet.

Zijn uitspraken deden de wenkbrauwen van enkele Kamerleden fronsen. "Wij vinden de hoge standaard in Nederland al basispremiewaardig", zei VVD’er Janneke Snijder. Volgens Elbert Dijkgraaf (SGP) kan de sector niet zonder de reguliere toeslagen. "Ik ben niet gerustgesteld."
Bleker lijkt hiermee aansluiting te zoeken bij de Houtskoolschets van oud-landbouwminister Gerda Verburg, waarin het huidige toeslagenstelsel wordt omgevormd tot een systeem met beloningen voor groene en blauwe diensten. Eerder zei hij echter deze niet als uitgangspunt voor zijn inbreng in de Europese onderhandelingen te zullen gebruiken.

De staatssecretaris stelde in het debat verder dat het onvermijdelijk is dat een groter deel van de GLB-begroting naar Oost-Europese lidstaten zal gaan. "Polen en andere lidstaten zijn een flinke lobby begonnen voor de herverdeling van het budget", zei hij. "Als je kijkt wat in Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland per hectare gevangen wordt, is het begrijpelijk dat men daar zegt dat het wel iets evenwichtiger kan."

Of registreer je om te kunnen reageren.