Home

Nieuws 224 x bekeken 4 reacties

Bleker: andere indeling compartimenten dierrechten onwenselijk

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) ziet niets in een andere indeling in compartimenten, gebieden waartussen geen varkens- en pluimveerechten kunnen worden verhandeld.

Dat antwoordt Bleker op Kamervragen bij een wijziging van de Meststoffenwet. Deze wijziging moet de herinvoering van de compartimenten bezegelen. Deze werden per 1 januari 2008 afgeschaft, maar ruim een jaar later spoorslags weer ingevoerd, toen bleek dat er een grote verschuiving van dierrechten had plaatsgevonden naar het toch al veedichte Zuiden.

Bleker houdt daarmee vast aan de oorspronkelijke indeling in drie compartimenten: de concentratiegebieden Zuid en Oost en niet-concentratiegebied. Dat is overeenkomstig de wens van de vorige Kamer, die daarover destijds de motie-Waalkens aannam.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans had geopperd twee compartimenten in te voeren: Oost en West, waarbij Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg het oostelijke en de andere provincies het westelijke deel zouden vormen.

Bleker vindt dat niet wenselijk, omdat er dan nog altijd (goedkope) rechten vanuit gebieden met een lage mestdruk kunnen worden verplaatst naar gebieden met een hoge mestdruk; de prijs voor de rechten in het oostelijk deel zou veel lager zijn, omdat daar veel meer rechten aanwezig zouden zijn.

De variant waarbij elk provincie een compartiment zou vormen vindt Bleker ook niet geschikt, omdat er dan geen dierrechten kunnen gaan van gebieden met een hoge mestdruk naar minder veedichte gebieden.

Of de rechten in de toekomst (na 2015) blijven bestaan is overigens nog punt van discussie. Bleker heeft aangekondigd komend voorjaar met standpunt hierover naar buiten te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rijkers

  naar mijn mening kunnen de dierrechten in 2015 vervallen omdat de overheid met de nieuwe milieuvergunningen aantallen dieren kan beperken en naar mijn mening zelfs ook kan inperken.

 • no-profile-image

  Vrije wereldhandel, weet je nog??

 • no-profile-image

  keuterboer

  de melkveehouders melken zich vanaf 2015 arm. nu we eenmaal het systeem van dierechten hebben, zorgt dit er wel voor dat de overproduktie binnen de perken blijft. ik zie niet in op welke andere manier je dit zou kunnen reguleren. liever een redelijke boterham met 2000 vleesvarkens, dan je in de galg hangen met 5000!

 • no-profile-image

  Een ding is intussen wel super duidelijk. Namelijk de overheid doet er alles aan om het voedsel zo goedkoop mogelijk te maken. Is het niet rechts om dan maar links om en hoeveel boeren er aan kapot gaan zal hun worst wezen!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.