Home

Nieuws 173 x bekeken

Bestrijding armoede helpt bij aanpassing aan klimaat

Cancún – Armoedebestrijding in ontwikkelingslanden is de beste manier om boeren en tuinders te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering. Dat stellen onderzoekers van het International Food Polici Research Institute (Ifpri).

Het Ifpri heeft het rapport gepresenteerd op de klimaattop in het Mexicaanse Cancún.

Onderzoeker Gerald Nelson van Ifpri zegt dat het niet zo is dat klimaatverandering moet worden aangepakt, om armoede te bestrijden. Maar hij keert het om: ”Wij zeggen dat je armoede moet aanpakken om je aan te kunnen passen aan het klimaat. En je moet dat nu doen!”

Nelson zegt dat uit onderzoeken blijkt dat de voedselprijzen in de komende veertig jaar fors kunnen stijgen, terwijl de rijstproductie door klimaatverandering onder druk komt. Ontwikkelingslanden zullen te maken krijgen met lagere tarweopbrengsten. Maisproductie in ontwikkelde landen zal iets afnemen, terwijl ontwikkelingslanden te maken krijgen met een lichte opbrengsttoename.

Ifpri stelt dat investeringen in de landbouw van het grootste belang zijn. ”Het is onmogelijk aan de toenemende vraag naar voedsel te kunnen voldoen, als de productiviteit op landbouwbedrijven niet toeneemt”, zegt Mark Rosegrant, directeur van de afdeling milieu, productie en technologie van Ifpri.
”Grotere productiviteit moet worden gerealiseerd op het beschikbare areaal en zonder daarvoor bossen of savanna’s om te zetten in landebouwgrond”, aldus Rosegrant.

Of registreer je om te kunnen reageren.