Home

Nieuws 749 x bekeken

Beperkte productie bij kuikenslachterijen

Doetinchem – Een aantal pluimveeslachterijen beperkt deze dagen de productie. De afzet van pluimveevlees loopt slecht, en er is wel een volle slachtweek.De pluimveeslachterij GPS in Nunspeet slacht sinds donder­dag de helft van de reguliere 200.000 kuikens per dag. ”Normaliter vallen er rond kerst en oud & nieuw wel een paar dagen uit, maar dit jaar hebben we volle weken”, zegt inkoper Hans van Egteren. Ook begin volgende week doet GPS het nog rustig aan met slachten.

Ook Esbro in Doetinchem slacht deze week pakweg 30.000 tot 35.000 kuikens minder dan normaal. ”Zo’n tien procent minder”, aldus directeur Joop Eskes. Esbro slacht wekelijks zo’n 350.000 kuikens, allemaal op contract. Volgende week verwacht Eskes weer de reguliere aantallen te slachten.
Volgens Van Egteren van GPS loopt het aanbod aan slachtkuikens ook iets terug. Ook bronnen binnen andere slachterijen bevestigen dat. Veel kuikenmesters hebben de afgelopen maanden de stallen wat langer leeg laten staan of een ronde overgeslagen. Redenen zijn onder meer de gestegen voerprijzen en de hoge stookkosten van de afgelopen weken. Ook een tekort aan mestrechten (die de laatste maanden ook flink duurder zijn geworden) kan meespelen tegen het einde van het jaar.

Van Egteren schat dat het aanbod bij GPS in december daardoor zeker drie tot vier procent lager was. ”Anders hadden de prijzen meer onder druk gestaan”, aldus de inkoper. Hij noemt het ook tekenend dat de vrije prijzen door de krapte de laatste weken op of boven de contractprijs lagen.
Veel mesters draaien momenteel net op de grens van winst en verlies. Om hen te motiveren toch kuikens op te zetten heeft GPS besloten de basisprijs met een cent te verhogen.
Pluimveeslachterij 2Sisters Storteboom (met slachterijen in Kornhorn en Putten wekelijks goed voor pakweg 2,2 miljoen kuikenslachtingen) doet geen uitspraken over de planning of het verwachte aantal slachtingen.

Bij Plukon in Wezep was donderdag niemand bereikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.