Home

Nieuws 311 x bekeken

Bauernverband waarschuwt slachterijen voor onaangekondigde wijziging afrekeningschema’s

Berlijn- De Duitse landbouwfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) waarschuwt de varkensslachterijen voor onaangekondigde plotselinge wijzigingen van de afrekeningsschema’s in verband met 1 januari ingaande nieuwe Europese regels voor de verwerking.

Per die datum worden ogen, oogleden en oren meegeteld bij het slachtgewicht. Dat gaat de slachterijen volgens de bond 35 cent per varken kosten, uitgaande van een kwart kilo extra gewicht bij vleesvarkens en 300 gram bij zeugen. Deze kosten kan de slachterij echter niet terughalen op de markt, reden waarom het bedrag voor het extra gewicht meteen weer zal worden gekort op de afrekening, zo gelooft het DBV. Het DBV eist tegen deze achtergrond dat de korting gedurende een zekere overgangsperiode transparant wordt aangegeven. “Het alternatief met een plotselinge schemawijziging zou vanuit het perspectief van de leveranciers afbreuk doen aan de transparantie op de markt,” aldus de federatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.