Home

Nieuws

‘Areaal industriegroente groeit niet naar oude peil’

Doetinchem – Verwerkers van industriegroente verwachten een stijging van het areaal in 2011, maar de toename zal de daling van 2010 niet goedmaken.

Adrie den Dekker, inkoopdirecteur bij Hak: ”Voorraden zijn er nog om de aansluiting naar het nieuwe seizoen te maken. De druk om het areaal te vergroten is daarom niet al te groot.”

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte deze week bekend dat het areaal doperwten dit jaar met 30 procent is gedaald. Circa 145 telers stopten met deze teelt (een kwart). Die forse daling wordt in 2011 niet goedgemaakt, denkt Den Dekker. Een deel van de daling is structureel.

Directeur Cor Oostrom van Coroos noemt het nog vroeg voor voorspellingen. ”Er komt in ieder geval geen krimp, maar het zal ook afhangen of de teelt in dezelfde mate in Nederland blijft.”

Bij inkoop kijkt de verwerkende industrie ook naar omliggende landen en Frankrijk. ”Als je ergens 50 cent moet betalen en bij de buurman kost het 40 cent is de keuze niet moeilijk waar je gaat kopen.”

Hak voerde al eerste gesprekken met verzendhandelaren. Daarin werd vooral gesproken over het seizoen 2010. Den Dekker weet dat gesprekken lopen met telers. Indicatieprijzen heeft hij niet gehoord. ”Ik verwacht wel een lichte prijsstijging, maar er is nog geen voorstel gedaan door ons.”

Eerder dit jaar kwam het Productschap Tuinbouw ook al met berichten over een forse areaaldaling. Toen meldde het PT een areaalkrimp van 20 procent bij peulgroenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.