Home

Nieuws

Akkoord over Europees burgerinitiatief

Brussel - Het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie hebben maandagavond een akkoord bereikt over het Europees burgerinitiatief.

Dat is vandaag bekendgemaakt. Burgers kunnen daarmee zelf voorstellen indienen bij de Europese Commissie. Zo'n voorstel moet wel door minstens een miljoen mensen worden gesteund.

De komst van het burgerinitiatief was al aangekondigd in het EU-verdrag van Lissabon, maar de details moesten nog worden uitgewerkt. De voorwaarden die aanvankelijk werden genoemd zijn iets versoepeld. Zo moeten de handtekeningen om een voorstel te steunen afkomstig zijn uit een kwart van de lidstaten. In het oorspronkelijke voorstel was dat een derde. De lidstaten moeten zelf gaan controleren of de handtekeningen echt zijn.

Om te beoordelen of burgerinitiatieven een Europees karakter hebben, worden ze bekeken door een comité van zeven burgers uit zeven lidstaten.

Het voltallige Europees Parlement stemt volgende week over het compromis. Ook de lidstaten willen het nog dit jaar definitief goedkeuren. De EU-landen hebben vervolgens een jaar de tijd om het Europees burgerinitiatief in nationale wetten om te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.