Home

Nieuws 163 x bekeken

Afschaffing licentiesysteem bij import appel lijkt nabij

Zoetermeer - De Europese Commissie wil de invoerlicentie voor appelen op 1 september 2011 afschaffen.

Door licenties af te geven voor import van appels kan het ingevoerde volume gecontroleerd worden. Het systeem bestaat al enkele jaren, omdat twijfels waren over de juistheid van importcijfers.

Bij controle dit jaar is geconstateerd dat de invoercijfers via de monitoringlicenties nauwelijks verschillen van de cijfers van Eurostat en TAXUD. De Noordelijke lidstaten, waaronder Nederland, pleiten dan ook voor afschaffing van invoerlicenties. De Zuidelijke lidstaten willen het huidige systeem echter in stand houden, zij willen over zoveel mogelijk marktinformatie beschikken. De Europese Commissie heeft nog geen formeel standpunt ingenomen over het licentiesysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.