Home

Nieuws 184 x bekeken

Afrika kan zichzelf voeden in één generatie

Dar es Salaam - Het Afrikaanse continent kan zichzelf binnen één generatie van voldoende voedsel voorzien en een grote exporteur van landbouwproducten worden.

Dat schrijft hoogleraar Calestous Juma van de universiteit van Harvard in zijn nieuwe boek The Nieuwe Oogst, waarvan de inhoud donderdag wordt gepresenteerd aan enkele Afrikaanse leiders tijdens een informele top over klimaatverandering en voedselveiligheid in Tanzania.

De hoogleraar pleit vooral voor het aanleggen van infrastructuur, zoals nieuwe wegen, irrigatie en energievoorziening. Ook moeten boerderijen worden gemoderniseerd. Het allerbelangrijkste is volgens Juma echter politieke wil op het hoogste niveau. "Ministers voor wegen zijn niet geïnteresseerd in rurale gebieden, hun aandacht gaat vooral uit naar steden. De president moet zeggen 'ik wil op die plek een weg aanleggen' en dan gebeurt het.''

Hoewel 70 procent van de Afrikaanse bevolking betrokken is bij landbouw, is het aantal ondervoede Afrikanen volgens Juma sinds 1990 gestegen van honderd miljoen naar 250 miljoen. De wereldwijde voedselproductie is de afgelopen 40 jaar ongeveer 145 procent toegenomen, schat Juma. In Afrika is die echter met 10 procent gedaald, terwijl er genoeg vruchtbare grond en arbeid voorhanden is. Dat ligt volgens de hoogleraar aan lage investeringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.