Home

Nieuws 225 x bekeken

Actie bij Franse dochter Provimi

Yffiniac – De werknemers van het Franse Néolait in Yffiniac hebben de poorten van hun bedrijf geblokkerd. Het personeel voert al tijden actie en is nu overgegaan op een blokkade. Néolait is een dochterbedrijf van het Nederlandse voerbedrijf Provimi.

Het personeel demonstreert tegen reorganisatieplannen van Provimi. Volgens Franse bronnen heeft Provimi vanwege de blokkade een klacht ingediend tegen de vertegenwoordigers van de werknemers. De prefect (te vergelijken met wat in Nederland Commissaris van de koningin heet) van de regio heeft inmiddels een bemiddelaar in het conflict benoemd.

Néolait biedt werk aan ruim 400 mensen en produceert vooral dierenvoeding en producten voor dierenhygiëne voor alle sectoren in de veehouderij. Het bedrijf, dat al zestig jaar bestaat, draait een omzet van rond de 65 miljoen euro, waarvan 10 procent uit het buitenland komt.

De werknemers stellen dat de sfeer en werkomstandigheden in het bedrijf danig zijn verslechterd sinds Promivi eind vorig jaar met een herstructureringsplan is gekomen. Grote groepen werknemers hebben al verschillende malen gedemonstreerd tegen de plannen, onder meer tijdens de veebeurs Space in Rennes, terwijl een delegatie ook een onderhoud heeft gehad met minister voor industrie Estrosi.

De werknemers willen het bedrijf via een in Frankrijk bestaande speciale ondernemingsvorm zelf overnemen, maar die plannen zijn door de directie afgewezen. De stakers willen nu een persoonlijk onderhoud met directeur Mark Poeschl van Néolait die ook vice-voorzitter van het bestuur van Provimi is.

Of registreer je om te kunnen reageren.