Home

Nieuws

ABN Amro: productie varkensvlees stijgt licht

Amsterdam – De Nederlandse productie van varkensvlees zal in 2011 slechts beperkt stijgen vanwege de hogere voerkosten. Waar de export naar het Verenigd Koninkrijk zal toenemen, geraakt de export naar Duitsland mogelijk in een dip. Dat schrijft het ABN Amro Economisch Bureau in de jaarlijkse Sectormonitor Agrifood. De prijs van varkensvlees zal duidelijk hoger liggen, aldus de bank.

De bank denkt dat het prijsverschil tussen Duitse en Nederlandse levende varkens in 2011 afneemt. Hierdoor kan het aantal slachtingen toenemen. ABN Amro denkt echter dat de stijgende voerprijzen een belemmering zullen vormen. ABN Amro verwacht dat de graanprijzen tenminste tot de zomer van 2011 op een hoog niveau blijven.

Waar in 2009 de internationale handel in varkensvlees is teruggevallen, krabbelt deze dit jaar op. Bedrijven profiteren van een verbeterde wisselkoersverhouding ten opzichte van belangrijke concurrenten in de VS en Brazilië.

De Nederlandse varkenssector profiteert ook van trends in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Britten importeren vooral bacon en de vraag neemt ook volgend jaar toe terwijl de productie nog steeds blijft afnemen.

Denemarken geldt bij de handel op het Verenigd Koninkrijk als de belangrijkste concurrent. De Denen richten zich echter toenemend op de uitvoer van vers en gekoeld varkensvlees, aldus ABN Amro. Tegelijk blijft de export op Duitsland stabiel. De zelfvoorzienendheid op de Duitse markt is tot boven de 100 procent gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.