Home

Nieuws 168 x bekeken

ABN Amro positief over vooruitzichten export

Amsterdam – De agribusiness moet het ook volgend jaar hebben van toenemende export, en niet van toenemende bestedingen.

Dat concludeert het ABN Amro Economisch Bureau in de sectormonitor Agrifood. De economische groei valt volgend jaar volgens de Amsterdamse bank terug van 1,8 procent dit jaar tot 1,3 procent in 2011.

De export is volgens ABN Amro momenteel volgend jaar de motor achter economisch herstel. Dat was ook het geval in 2010, maar toen werd de economie ook gestimuleerd door een voorraadeffect. Bedrijven bouwden hun voorraden door de afgenomen consumptie in 2009 af, en vulden deze in verwachting van marktherstel in 2010 weer aan. Voorraden zijn nu op peil en daarom valt dit effect in 2011 weg. Het consumentenvertrouwen krabbelt vertraagd op, aldus de bank, deels omdat economisch herstel is vertraagd en de kans op bezuinigingen.

ABN Amro verwacht dat de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk volgend jaar toeneemt. Sinds het einde van 2007 heeft de waarde van het Britse pond onder druk gestaan. Sinds eind 2009 trekt het Britse pond ten opzichte van de euro aan omdat bij verschillende leden van de Eurozone schuldproblemen aan de oppervlakte kwamen.

De bank verwacht dat het verschil in economische groei in beide regio’s aanhoudt en dat de Bank of England ter bestrijding van de inflatie de monetaire teugels in 2011 aanhaalt door bijvoorbeeld een renteverhoging. Dan wordt de toevoer van ponden beperkt en stijgt de waarde van het pond en daarmee de koopkracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.