Home

Nieuws 150 x bekeken

20 procent Deense varkenshouders leeft welzijnseisen slecht na

Kopenhagen - 20 procent van de Deense varkenshouders vertoont gebreken bij de handhaving van de welzijnseisen van het sectoreigen certificaat Danish.

Dat constateert de varkenshouderijsectie van landbouw- en verwerkersfederatie LF op basis van de resultaten van een landelijke controle-actie dit najaar.

De federatie treft in 2011 maatregelen. Zo kunnen ondernemers uitgesloten worden als bij een tweede inspectiebezoek nog steeds gebreken worden vastgesteld. Ook zal met ingang van volgend jaar bij de lopende controles strenger worden gecontroleerd op een aantal specifieke welzijnsparameters.

Andere aandachtspunten zijn het tijdstip waarop biggen bij de zeug worden weggehaald (niet voor de 21e dag na de worp), de stalplaatsruimte per dier en de aanwezigheid van wroet- en bezigheidsmateriaal. De aanscherping van de welzijnscontrole wordt ingeleid met de bezorging van een informatiefolder bij de varkenshouders. Momenteel is 95 procent van hen Danish-gecertificeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.