Home

Nieuws 171 x bekeken

17 miljoen voor ontwikkeling dierziektenvaccins

Den Haag – De Nederlandse overheid steekt 17 miljoen euro in de bouw van een onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van vaccins tegen zoönosen. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) bekendgemaakt.

"De verspreiding van infectieziekten bij mens en dier neemt toe", aldus Verhagen. "Omdat Nederland zeer dichtbevolkt is, zijn wij gevoeliger voor een snelle verspreiding van deze ziektes. Daarom wil Nederland de ontwikkeling van vaccins in eigen hand houden. Dat aan het buitenland overlaten, zou onverantwoord zijn."

Het nationale onderzoekscentrum voor ontwikkeling van vaccins tegen zoönosen wordt gebouwd bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad, onderdeel van Wageningen UR. Het centrum biedt de mogelijkheid om zoönosenonderzoek te doen dat nu nog niet in Nederland uitgevoerd kan worden. Het centrum is in de loop van 2013 gereed en wordt ook financieel ondersteund door de provincie Flevoland.

“De investering biedt kansen om in Nederland unieke kennis op te bouwen en die ook commercieel toe te passen”, stelt de minister. Daarom wordt 17 miljoen verstrekt aan een publiek-privaat consortium onder leiding van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Andere deelnemers aan het consortium zijn Wageningen UR en diergeneesmiddelenfabrikant Intervet in Boxmeer. Ook het RIVM/Nederlands Vaccin Instituut is erbij betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.