Home

Nieuws 170 x bekeken

Snijbloemenomzet op FloraHolland neemt toe

FloraHolland heeft de omzet aan snijbloemen tot en met week 47 met 10 procent zien stijgen tot 2,15 miljard euro.

Het volume steeg 0,7 procent. De stijging is dus vooral het gevolg van fors hogere prijzen. De plantenomzet steeg 5 procent tot 1,66 miljard euro bij een 2,37 procent groter volume.

Het verschil tussen de bloemen- en plantenomzet is daarmee ongeveer gelijk aan vorig jaar. Vorig jaar daalde het verschil in omzet van 900 naar 500 miljoen euro. Prijzen voor snijbloemen daalden in 2009 gemiddeld bijna 12 procent terwijl de plantenomzet enkele procenten steeg. De veiling werd gedwongen tot het terugbrengen van het aantal arbeidsplaatsen en stilzetten van een aantal investeringen. De omzetcijfers laten zien dat de grootste marktplaats voor sierteelt met nog een maand te gaan al op het omzetniveau zit van heel 2009.
Het consumentenvertrouwen is volgens metingen van ING Bank weer toegenomen waarmee ook het perspectief voor de sierteeltafzet is verbeterd. In de handel wordt de stijgende waarde van de euro tegenover het pond, de roebel en de dollar wel toenemend als een bedreiging voor marktherstel ervaren. Het overgrote deel van de productstromen gaat immers de grens over.

FloraHolland nam in het kader van de internationalisering deze week in joint venture met het Duitse Landgard de nieuwe veiling Rhein-Maas in gebruik. De veiling telt acht veilingklokken. Veiling Rhein-Maas is ontstaan door samenvoeging van drie veilingen. Doel is de kosten voor aanvoerders en afnemers in het grensgebied Nederland-Duitsland drastisch te verlagen. Samen vertegenwoordigen de drie veilingen in Veiling Rhein-Maas een verwachte omzet van 250 miljoen euro. Aan de nieuwe veiling zijn 2.300 klanten, 4.000 kwekers van bloemen en planten en 400 medewerkers verbonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.