Home

Nieuws

Afname bedrijven vlakt af

Heerlen - De daling van het aantal land- en tuinbouwbedrijven is het afgelopen jaren afgevlakt.

Tussen april 2009 en 2010 zijn 880 bedrijven gestopt. Dat is een daling van 1,2 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde in 2009 73.185 bedrijven en in 2010 72.305. Volgens het CBS is de daling van het aantal bedrijven in de afgelopen vijftien jaar niet zo gering geweest.

De economische tegenwind heeft wel geleid tot een aantal faillissementen. In totaal gingen 117 bedrijven failliet, vooral tuinbouwbedrijven. Daarmee is het aantal faillissementen twee keer zo groot als het voorgaande jaar.

De CBS-cijfers laten zien dat het totaal aantal bedrijven weliswaar niet heel sterk daalt, maar dat veel bedrijven wel afstand doen van een bedrijfsonderdeel, hetgeen duidt op specialisatie.

Het aantal bedrijven met glastuinbouw is met 7,6 procent afgenomen. Daarmee is die sector het sterkst geslonken. Het aantal bedrijven met intensieve veehouderij daalde met 5,7 procent. Het aantal bedrijven met akkerbouw daalde met 3,5 procent.

Dat het aantal bedrijven minder hard daalt dan voorgaande jaren, is niet uit weelde. Stoppers hebben minder mogelijkheden hun bedrijf te verkopen, waardoor ze min of meer noodgedwongen doorgaan.

De grootste daling van het aantal bedrijven deed zich voor in Zuid-Holland, waar 198 bedrijven stopten, 2,66 procent van het totaal. De daling is het kleinst in Overijssel: 0,11 procent (10 bedrijven).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.