Agrarisch innovator van 2018

Wat wordt de beste innovatie van 2018?

Het innovatiefonds van Boerderij en diervoederbedrijf ForFarmers beloont 2 keer per jaar innovaties in de landbouw. Uit de 5 innovaties die de vakjury vorig jaar beloonde, kan het publiek nu de beste kiezen.

De winnaar krijgt de award Agrarisch Innovator van het jaar, en een reis plus een week bedrijfsverzorging ter waarde van samen € 2.500. De award wordt op 18 april uitgereikt tijdens de Agri duurzaamheidsdag in Klarenbeek.

 

Strooiselschuif om mest onder volièrestellingen weg te halen

 

Jan-Hein Nikkels in Bathmen (Ov.) ontwikkelde een schuif aan de minishovel om het verwijderen van de kippenmest van onder de volièrestellingen te vergemakkelijken. Dat ontmesten was zwaar werk. Hij investeerde iets meer dan 1.000 euro aan materialen en sleutelde er twee dagen aan. De mestschuif bespaart hem minste 100 uur per jaar en de machine neemt het handwerk volledig over.


Voerbandmixer voor mengen rantsoen melkkoeien

 

Richard Voorhorst in Nieuw Heeten (Ov.) bedacht een voerbandmixer voor het mengen van voer voor melkkoeien. Aangebouwd aan een minishovel kan hij er het dagelijkse ruwvoerrantsoen voor zijn melkkoeien simpel en goedkoop mengen op de voergang. De aandrijving gebeurt door de rijbanden van de shovel. Hij kan er een voermengwagen mee uitsparen.


Zware, gedragen slurf tegen kuilbroei

 

Jelger Zielhorst in Hengelo (Gld.) ontwikkelde in zijn strijd tegen broei van de maiskuil een slurf van kunststof tentzeil die gevuld is met grindzand. De slurf wordt gedragen door een zelf ontworpen ijzeren constructie. Hij kan eenvoudig verlegd worden met een palletvork aan de shovel of met de voorlader van een trekker.


Warmtewisselaar van glas

 

Bart Keustermans in Alphen (N-Br.) ontwikkelde een warmtewisselaar van nieuwe materialen en op een nieuwe plaats. In plaats van roestvrij staal maakte hij van glas een extra kanaal in het centrale afzuigkanaal boven de afdelingen om binnenkomende lucht op te warmen aan de lucht die aan de andere kant van het glas vanuit de stal naar de luchtwasser gaat. 


Machinaal uitrollen en oprollen van Texkleden

 

Wiljo Hepping in Nieuweroord (Dr.) moet een deel van zijn fabrieksaardappelen en bieten op het land bewaren voor deze naar Avebe en Cosun gaan. Hij beschermt ze tegen bederf door ze af te dekken met onder meer Texkleden. Dat afdekken en het oprollen van de kleden na gebruik, is zwaar werk. Omdat Hepping steeds vaker alleen voor deze klussen staat, ontwikkelde hij goedkope en eenvoudige machines om dat werk te verlichten. Totale investering naast wat uren sleutelen nog geen 2.000 euro.