Agrarisch innovator van 2017

AnticondensorBandendrukwisselsysteemEmissiearme putafzuigingExtra melkkoeling

Wat wordt de beste innovatie van 2017?

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers beloont twee keer per jaar innovaties in de landbouw. Dat kunnen zowel baanbrekende innovaties zijn als nieuwe toepassingen van bestaande technieken. Uit de acht in 2017 reeds beloonde innovaties kon u hieronder tot 3 december de beste kiezen.

De winnaar krijgt de award Agrarisch Innovator van het jaar, een reis van € 2.500 en een week bedrijfsverzorging. De award wordt op 12 december uitgereikt in het GelreDome in Arnhem.

Anticondensor

 

Roan Boon zag vanaf 2 weken na opzet van zijn vleeskuikens condens op de eerste 20 meter van alle zes drinklijnen. Dat leidt tot nat strooisel. Hij verhielp dat met een zelfgebouwde warmtewisselaar.

 

Bandendrukwisselsysteem

Gert Oudijk ontwikkelde een bandendrukwisselsysteem op kippers. Een die én heel snel gaat én gekoppeld is aan het weegsysteem. 

 

Emissiearme putafzuiging

Joop van der Leeuw paste een beproefd ventilatiesysteem uit de varkenshouderij toe in zijn rundveestal. Hij kwam daarmee relatief eenvoudig en goedkoop tot een hoge reductie van de ammoniakemissie. 

 

Extra melkkoeling

Bij Marcel Brookhuis had de melk een te hoge zuurtegraad. Door het installeren van een roestvrijstalen omhuizing met waterkoeling om de melkslangen, wordt tijdens het melken de melk per uierkwartier apart gekoeld.

 

Precisiebemester

Wibe van Vliet was ontevreden over het strooibeeld van zijn kunstmeststrooier. Voor minder insporing in het voorjaar ontwikkelde hij de precisiebemester verder door van een 3 meter brede machine naar een veel breder werkende machine.

 

Veerbelaste mestschrapers

Aankoeken van mest in vleeskuikenstallen is een wijdverspreid probleem. Deze aangekoekte mest is lastig te verwijderen. De constructie die Josef Jörgens bedacht is bijzonder.

 

Voegbezems op rooier

De egelband op de rooier van Wiljo Hepping raakt onder natte omstandigheden snel verstopt. Hepping verving de roller boven de egelband door vier voegbezems op rij, plus een mechaniek dat de bezems oplicht bij erg veel modder.

 

Vogelgrieppreventie

Pluimveehouder Hans Hazenberg plaatste windbreekgaas voor de inlaatopeningen om het risico op insleep van het vogelgriepvirus te verkleinen. Dat virus komt via mest en veren van wilde vogels de stal binnen. 

 

PrecisiebemesterVeerbelaste mestschrapersGeurwerende kledingVogelgrieppreventie