Home

Foto & video 12 reacties

Voergang coaten en dezelfde middag al voeren

Melkveehouder Peter Noordam liet 16 december twee voergangen in zijn ligboxenstal coaten door Mesa Coatings. Boerderij ging langs.

 • Peter Noordam (54) heeft in Hellouw (Gld.) een melkveebedrijf met 350 melkkoeien, 300 stuks jongvee en 175 hectare in gebruik. Er is ook een kaasmakerij en boerderijwinkel. Op 16 december liet Noordam twee voergangen met acrylaat (MesaFast) coaten door Mesa Coatings in Bladel (N.-Br.). - Foto's: Koos Groenewold

  Peter Noordam (54) heeft in Hellouw (Gld.) een melkveebedrijf met 350 melkkoeien, 300 stuks jongvee en 175 hectare in gebruik. Er is ook een kaasmakerij en boerderijwinkel. Op 16 december liet Noordam twee voergangen met acrylaat (MesaFast) coaten door Mesa Coatings in Bladel (N.-Br.). - Foto's: Koos Groenewold

 • Dat gebeurt in deze ligboxenstal. De onderbouw is oorsponkelijk van 1982, maar de stal is dit jaar volledig gerenoveerd. Voor Noordam is Mesa Coatings geen onbekende. Het bedrijf heeft eerder ook een andere ligboxenstal en de kaasmakerij gecoat. Dit keer gaat het in totaal om ongeveer 100 m² voergang. De kosten liggen in dit specifieke geval tussen de €35 en €40 per m² en verschillen uiteraard per stal, de grootte ervan én de staat van de vloer.

  Dat gebeurt in deze ligboxenstal. De onderbouw is oorsponkelijk van 1982, maar de stal is dit jaar volledig gerenoveerd. Voor Noordam is Mesa Coatings geen onbekende. Het bedrijf heeft eerder ook een andere ligboxenstal en de kaasmakerij gecoat. Dit keer gaat het in totaal om ongeveer 100 m² voergang. De kosten liggen in dit specifieke geval tussen de €35 en €40 per m² en verschillen uiteraard per stal, de grootte ervan én de staat van de vloer.

 • Het werk begon om 8 uur ’s ochtends. Hier wordt de straalmachine uit de vrachtwagen geladen. Met deze machine wordt de voergang eerst door straalbedrijf Arts opgeruwd. Het coaten volgt pas later.

  Het werk begon om 8 uur ’s ochtends. Hier wordt de straalmachine uit de vrachtwagen geladen. Met deze machine wordt de voergang eerst door straalbedrijf Arts opgeruwd. Het coaten volgt pas later.

 • De afstand tot het voerhek wordt hier opgemeten. De eerste 1,5 meter vanaf het hek wordt straks gecoat. Die 1,5 meter afstand is een vuistregel bij melkkoeien. Voor jongvee is dit doorgaans 1 meter.

  De afstand tot het voerhek wordt hier opgemeten. De eerste 1,5 meter vanaf het hek wordt straks gecoat. Die 1,5 meter afstand is een vuistregel bij melkkoeien. Voor jongvee is dit doorgaans 1 meter.

 • De vloer wordt opgeruwd met de straalmachine. In totaal waren er vier medewerkers van Mesa Coatings aan het werk. Opvallend is dat Noordam dezelfde ochtend nog heeft kunnen voeren. De vloer moet daarna wel schoon, droog en vetvrij zijn als het stralen begint.

  De vloer wordt opgeruwd met de straalmachine. In totaal waren er vier medewerkers van Mesa Coatings aan het werk. Opvallend is dat Noordam dezelfde ochtend nog heeft kunnen voeren. De vloer moet daarna wel schoon, droog en vetvrij zijn als het stralen begint.

 • Het stralen gaat verder. Normaal is het niet ongebruikelijk dat na het stralen scheuren in de voergang opgevuld moeten worden met een soort flexibele gelpasta (geen kit). Bij Noordam was de vloer goed genoeg en was dit niet nodig.

  Het stralen gaat verder. Normaal is het niet ongebruikelijk dat na het stralen scheuren in de voergang opgevuld moeten worden met een soort flexibele gelpasta (geen kit). Bij Noordam was de vloer goed genoeg en was dit niet nodig.

 • De voergang en het muurtje onder het voerhek worden na het stralen geschuurd met een diamantschijf. Zo worden als het ware de poriën in het beton opengezet waardoor de eerste coatinglaag straks mooi kan hechten.

  De voergang en het muurtje onder het voerhek worden na het stralen geschuurd met een diamantschijf. Zo worden als het ware de poriën in het beton opengezet waardoor de eerste coatinglaag straks mooi kan hechten.

 • Hier wordt de rand van het deel dat straks gecoat wordt, ingeslepen. Zo kan het acrylaat niet weglopen en is er een nette rand ten opzichte van de rest van de voergang.

  Hier wordt de rand van het deel dat straks gecoat wordt, ingeslepen. Zo kan het acrylaat niet weglopen en is er een nette rand ten opzichte van de rest van de voergang.

 • Na deze werkzaamheden blaast een medewerker de vloer schoon. Er kan nu een begin gemaakt worden met de eerste coatinglaag.

  Na deze werkzaamheden blaast een medewerker de vloer schoon. Er kan nu een begin gemaakt worden met de eerste coatinglaag.

 • Dat gebeurt hier. Eerst wordt een egalisatiecoating aangelegd. Deze coating droogt zeer snel. De laag vooraan is al nagenoeg droog als de medewerkers achteraan klaar zijn.

  Dat gebeurt hier. Eerst wordt een egalisatiecoating aangelegd. Deze coating droogt zeer snel. De laag vooraan is al nagenoeg droog als de medewerkers achteraan klaar zijn.

 • Hetzelfde gebeurt hier met het muurtje onder het voerhek; de egalisatiecoating wordt met een roller aangebracht.

  Hetzelfde gebeurt hier met het muurtje onder het voerhek; de egalisatiecoating wordt met een roller aangebracht.

 • Aan de rechterkant van de voergang bevindt zich een strohok. Hier wordt extra granulaat/zand gestrooid om de vloer in dit deel extra op te ruwen. Als koeien van of naar deze stal verhuisd worden, gebeurt dit via dit hok. Het is dus belangrijk dat de koeien hier grip hebben. De rest van de gecoate voergang wordt wel glad, omdat hier geen koeverkeer is.

  Aan de rechterkant van de voergang bevindt zich een strohok. Hier wordt extra granulaat/zand gestrooid om de vloer in dit deel extra op te ruwen. Als koeien van of naar deze stal verhuisd worden, gebeurt dit via dit hok. Het is dus belangrijk dat de koeien hier grip hebben. De rest van de gecoate voergang wordt wel glad, omdat hier geen koeverkeer is.

 • Halverwege het coatingproces is het verschil in voergang tussen het ligboxengedeelte en het strohok duidelijk te zien.

  Halverwege het coatingproces is het verschil in voergang tussen het ligboxengedeelte en het strohok duidelijk te zien.

 • Het werkt gaat vlot door. Al aan het eind van de ochtend kunnen de medewerkers verder met de tweede en laatste coatinglaag voor de voergang: de topsealer van acrylaat. Vanaf een temperatuur van -20 graden kan deze coating al aangebracht worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld epoxy waar dit pas vanaf 15 graden kan.

  Het werkt gaat vlot door. Al aan het eind van de ochtend kunnen de medewerkers verder met de tweede en laatste coatinglaag voor de voergang: de topsealer van acrylaat. Vanaf een temperatuur van -20 graden kan deze coating al aangebracht worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld epoxy waar dit pas vanaf 15 graden kan.

 • Hier zijn de Mesa-medewerkers bezig met de acrylaat-topsealer. Een heel harde toplaag met als effect dat voer niet meer aan de vloer kan aankoeken en verser blijft. Het resultaat is een hogere voeropname voor de koeien.

  Hier zijn de Mesa-medewerkers bezig met de acrylaat-topsealer. Een heel harde toplaag met als effect dat voer niet meer aan de vloer kan aankoeken en verser blijft. Het resultaat is een hogere voeropname voor de koeien.

 • De toplaag is zowel mechanisatie- als chemisch als krasbestendig. Als de MesaFast-acrylaatcoating is aangebracht, hoeft die slechts één uur te drogen.

  De toplaag is zowel mechanisatie- als chemisch als krasbestendig. Als de MesaFast-acrylaatcoating is aangebracht, hoeft die slechts één uur te drogen.

 • De gecoate voergang als spiegel. Het onderhoud van de gecoate vloer is relatief makkelijk en kan gedaan worden met standaard reinigingsmiddelen. Een eventuele beschadiging kan indien nodig pleksgewijs gerepareerd worden volgens hetzelfde principe als de vloer voorbehandeld en gecoat wordt.

  De gecoate voergang als spiegel. Het onderhoud van de gecoate vloer is relatief makkelijk en kan gedaan worden met standaard reinigingsmiddelen. Een eventuele beschadiging kan indien nodig pleksgewijs gerepareerd worden volgens hetzelfde principe als de vloer voorbehandeld en gecoat wordt.

 • De functie van de ingeslepen rand op 1,5 meter van het voerhek is hier goed te zien. Het acrylaat blijft binnen de grens.

  De functie van de ingeslepen rand op 1,5 meter van het voerhek is hier goed te zien. Het acrylaat blijft binnen de grens.

 • De laatste hand wordt aan de voergang gelegd. Aan het begin van de middag was de eerste van twee voergangen al gecoat.

  De laatste hand wordt aan de voergang gelegd. Aan het begin van de middag was de eerste van twee voergangen al gecoat.

 • Tijdens de Boerderij-reportage was het bijna de kortste dag van het jaar, maar toch was het werk al ruim voor zonsondergang afgerond.

  Tijdens de Boerderij-reportage was het bijna de kortste dag van het jaar, maar toch was het werk al ruim voor zonsondergang afgerond.

 • Het voordeel van coaten met acrylaat is dat het werk relatief snel afgerond is en de vloer na een uur al droog is. Noordam kon zijn koeien diezelfde middag nog voeren. Net zoals hij dat die ochtend ook al had kunnen doen.

  Het voordeel van coaten met acrylaat is dat het werk relatief snel afgerond is en de vloer na een uur al droog is. Noordam kon zijn koeien diezelfde middag nog voeren. Net zoals hij dat die ochtend ook al had kunnen doen.

 • Noordam heeft nu de voergangen van beide ligboxenstallen met acrylaat gecoat. Het voer blijft zo frisser en hij kan de vloer makkelijker schoon houden.

  Noordam heeft nu de voergangen van beide ligboxenstallen met acrylaat gecoat. Het voer blijft zo frisser en hij kan de vloer makkelijker schoon houden.

Bekijk hieronder een video van het coaten.

Video: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • farmerbn

  Super, ik ga ze vragen of ze ook bij mij willen komen.

 • Gat

  Ik heb het via mesa coatings materiaal gehad. Heb het er zelf in gelegd. Moet ff mee 2 man zijn met aanbrengen. Krijgt gewoon instructies erbij. Stelt niks voor.

 • farmerbn

  Gat je bent hier uitgenodigd en neem je vrienden en vrouwen mee. Vieren we een feestje van de rest van de week.

 • Alco

  Zorg altijd dat hekken niet vergeten wordt dicht te doen.
  Het is een ramp als koeien op deze vloeren komen.
  Vooral als het iets nat wordt.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb 16 jaar geleden, gelijk met de nieuwbouw, coating aan laten brengen door Piersma en van de Ven uit Friesland. Het bevalt uitstekend. Het heeft nergens losgelaten. Aanvankelijk was het 125 cm breed. Later heb ik het 50 cm breder laten maken. Ik gebruik wel altijd een kunststof schuif en kunststof schep.
  Je kunt er absoluut geen koeien op laten lopen zoals @Alco al zegt, die gaan onverbiddelijk van de been.

 • Gat

  Farmerbn, waar is dat feestje?

 • farmerbn

  Bij ons op de vernieuwde voergang.

 • Alco

  Ik ga deze zomer weer rond toeren door Frankrijk.
  Als ik achter je adres kan komen? Wie weet!!
  Kamp vuurtje..... gitaartje ...... drankje ......hapje.... Heerlijk.

 • farmerbn

  Komt goed alco

 • WGeverink

  Ik werd er jaren geleden door een collega op gewezen dat een bepaalde mortel/lijm voor het tegel zetten waanzinnig goed werkt om uitgevreten betonvloeren te repareren. Dat heb ik toen meteen uitgeprobeerd op een uitgevreten vloer rond een brijbak. Het was makkelijk aan te brengen, vlak, slijtvast, zuurbestendig, stroef genoeg en spotgoedkoop. Als de melk en de varkens als maar goedkoop zijn zijn alle manieren om kosten te drukken welkom.

 • farmerbn

  En wat is de naam van dat wonderspul?

 • WGeverink

  Sikagrout 212 HP. Bij ons verkrijgbaar bij de bouwmarkt. De Enige grout waar ik bekend mee ben is het spul wat tussen de tegels zit. Na het lezen van de application sheet is dit daar echter niet voor bedoeld maar is een product wat onder andere wordt gebruikt voor het vastzetten van ankerbouten en voor reparaties aan bruggen en dergelijke. Kost tegenwoordig $30 per zak van 25kg en je mixed het met water zo dik of zo dun je maar wil tot vloeibaar aan toe.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.