Home

Foto & video

Geiten gedijen goed op sorghum

Geitenhouderij Van Bakel in Riethoven voert zelfgeteelde sorghum aan de melkgeiten. Het vult als strovervanger het maisrijke rantsoen goed aan.

Foto

 • Geitenhouderij VOF Van Bakel melkt sinds 1999 melkgeiten. Tom van Bakel (48) doet dat samen met zijn vrouw Heidi (47) en zoon Thomas (20). - Foto's: Peter Roek

  Geitenhouderij VOF Van Bakel melkt sinds 1999 melkgeiten. Tom van Bakel (48) doet dat samen met zijn vrouw Heidi (47) en zoon Thomas (20). - Foto's: Peter Roek

 • Het geitenbedrijf in Riethoven (N.-Br.) heeft 23 hectare grond in gebruik met 13,5 hectare mais, 6,8 hectare gras en 2,7 hectare sorghum.

  Het geitenbedrijf in Riethoven (N.-Br.) heeft 23 hectare grond in gebruik met 13,5 hectare mais, 6,8 hectare gras en 2,7 hectare sorghum.

 • De VOF houdt 935 melkgeiten, 300 opfoklammeren en 20 bokken.

  De VOF houdt 935 melkgeiten, 300 opfoklammeren en 20 bokken.

 • De vennoten telen voor het tweede jaar sorghum, dat als strovervanger het maisrijke geitenrantsoen goed aanvult.

  De vennoten telen voor het tweede jaar sorghum, dat als strovervanger het maisrijke geitenrantsoen goed aanvult.

 • Door de ervaring met de sorghumteelt in 2018 staat de sorghum bij Van Bakel er dit jaar (op 7 augustus) beter voor.

  Door de ervaring met de sorghumteelt in 2018 staat de sorghum bij Van Bakel er dit jaar (op 7 augustus) beter voor.

 • Sorghum kan beter tegen droogte dan mais. Van Bakel verwacht dit jaar circa 50 ton sorghum per hectare te oogsten.

  Sorghum kan beter tegen droogte dan mais. Van Bakel verwacht dit jaar circa 50 ton sorghum per hectare te oogsten.

 • Van Bakel neemt deel aan een netwerk van sorghumtelers in Noord-Brabant. Hij is de enige geitenhouder, naast 4 melkveehouders, 1 loonwerker, 2 veredelaars, 2 teeltadviseurs en vertegenwoordigers van provincie Noord-Brabant en het Louis Bolk Instituut.

  Van Bakel neemt deel aan een netwerk van sorghumtelers in Noord-Brabant. Hij is de enige geitenhouder, naast 4 melkveehouders, 1 loonwerker, 2 veredelaars, 2 teeltadviseurs en vertegenwoordigers van provincie Noord-Brabant en het Louis Bolk Instituut.

 • Daan Bressers, teeltadviseur van Visscher-Holland, begeleidt de sorghumteelt bij Van Bakel en is actief als teeltadviseur van het netwerk.

  Daan Bressers, teeltadviseur van Visscher-Holland, begeleidt de sorghumteelt bij Van Bakel en is actief als teeltadviseur van het netwerk.

 • Een luchtfoto op 7 augustus 2019 met rechts sorghum van Van Bakel en links mais van de buurman. De sorghum is duidelijk een stuk langer dan de mais.

  Een luchtfoto op 7 augustus 2019 met rechts sorghum van Van Bakel en links mais van de buurman. De sorghum is duidelijk een stuk langer dan de mais.

 • Sorghum bevat meer ruwe celstof dan mais. Het levert niet alleen structuur, maar tevens ook meer voederwaarde dan stro.

  Sorghum bevat meer ruwe celstof dan mais. Het levert niet alleen structuur, maar tevens ook meer voederwaarde dan stro.

 • Vorig jaar had hij de sorghum nog in ronde balen opgeslagen. Dit jaar gaat Van Bakel de sorghum verwerken in een laag tussen de maiskuil, want dat is goedkoper en het werkt makkelijk.

  Vorig jaar had hij de sorghum nog in ronde balen opgeslagen. Dit jaar gaat Van Bakel de sorghum verwerken in een laag tussen de maiskuil, want dat is goedkoper en het werkt makkelijk.

 • De sorghum van afgelopen seizoen (uit de ronde balen) wordt met een kruiwagen handmatig voor het voerhek van de geiten gebracht.

  De sorghum van afgelopen seizoen (uit de ronde balen) wordt met een kruiwagen handmatig voor het voerhek van de geiten gebracht.

 • Van Bakel is tevreden over sorghum in het geitenrantsoen. De eiwit- en vetgehaltes in de melk zijn gestegen, het celgetal is gedaald en zijn geiten zijn beter in conditie.

  Van Bakel is tevreden over sorghum in het geitenrantsoen. De eiwit- en vetgehaltes in de melk zijn gestegen, het celgetal is gedaald en zijn geiten zijn beter in conditie.

 • Voordelen van sorghum zijn een forse besparing op aankoop van voerstro en sorghum is fris en smakelijk voer voor geiten.

  Voordelen van sorghum zijn een forse besparing op aankoop van voerstro en sorghum is fris en smakelijk voer voor geiten.

 • Als je sorghum naast mais voert, zorg dan voor een goede kwaliteit mais met voldoende zetmeel. Want het rantsoen moet wel voldoende energie bevatten voor een hoge melkproductie.

  Als je sorghum naast mais voert, zorg dan voor een goede kwaliteit mais met voldoende zetmeel. Want het rantsoen moet wel voldoende energie bevatten voor een hoge melkproductie.

 • Sorghum is nog vrij onbekend in Nederland. Teelttechnisch kan het nog beter bijvoorbeeld met de zaaitechniek, onkruidbestrijding en beregening net voor de bloei.

  Sorghum is nog vrij onbekend in Nederland. Teelttechnisch kan het nog beter bijvoorbeeld met de zaaitechniek, onkruidbestrijding en beregening net voor de bloei.

 • “Voor een geslaagde sorghumteelt moeten we werken aan een goede zaadcoating, meer toegelaten middelen, vroegere rassen en veredeling op verteerbaarheid”, zegt teeltbegeleider Daan Bressers.

  “Voor een geslaagde sorghumteelt moeten we werken aan een goede zaadcoating, meer toegelaten middelen, vroegere rassen en veredeling op verteerbaarheid”, zegt teeltbegeleider Daan Bressers.

Of registreer je om te kunnen reageren.