Home

Foto & video 1 reactie

Roemeense fruitteler is dankbaar voor EU-subsidies

Bijna alle EU-subsidie die fruitteler Dan Mitre uit het Roemeense Ferma Steluta ontvangt, geeft hij uit in West-Europa.

Dan Mitre teelt op 100 hectare kersen, appels en pruimen. Tijdens een bedrijfsbezoek van Europese landbouwjournalisten aan zijn bedrijf medio mei adresseerde hij zich tot de West-Europese journalisten. “Het is belangrijk om te vertellen dat de bomen die ik met de subsidie kocht, uit Nederland komen. De overkapping voor de kersen komt uit Oostenrijk en het irrigatiesysteem uit België. Dat geldt ook voor onze trekkers en andere apparatuur. Het geld gaat dus rond in Europa en jaagt de economie aan in verschillende landen.” De subsidie is hoger als Mirte biologisch teelt. Voor appels maakte hij die stap.

Lees ook: Roemenië: land van subsidievampiers

Foto

 • De 36-jarige Dan Mitre heeft een fruitbedrijf (Ferma Steluta) op 100 hectare. Hierop teelt hij kersen (28 hectare), pruimen (30 hectare) en appels (20 hectare). 22 hectare is niet in productie. - Foto's: Cornelia Smet

  De 36-jarige Dan Mitre heeft een fruitbedrijf (Ferma Steluta) op 100 hectare. Hierop teelt hij kersen (28 hectare), pruimen (30 hectare) en appels (20 hectare). 22 hectare is niet in productie. - Foto's: Cornelia Smet

 • In 2012 is er 42 hectare boomgaard opnieuw geplant met een subsidiefonds van €1,6 miljoen. In 2017 is er een koelcel gebouwd en is de boomgaard uitgebreid met 14 hectare. Hiervoor is een subsidie van €1,3 miljoen gebruikt.

  In 2012 is er 42 hectare boomgaard opnieuw geplant met een subsidiefonds van €1,6 miljoen. In 2017 is er een koelcel gebouwd en is de boomgaard uitgebreid met 14 hectare. Hiervoor is een subsidie van €1,3 miljoen gebruikt.

 • De geschatte opbrengst voor dit jaar is 300 ton kersen, 300 ton pruimen en 350 ton appels. Hij verkoop alles aan huis.

  De geschatte opbrengst voor dit jaar is 300 ton kersen, 300 ton pruimen en 350 ton appels. Hij verkoop alles aan huis.

 • Mitre heeft 10 vaste medewerkers in dienst. In drukke periodes werken er tussen de 10 en de 100 medewerkers. De werknemers zijn voornamelijk buitenlanders.

  Mitre heeft 10 vaste medewerkers in dienst. In drukke periodes werken er tussen de 10 en de 100 medewerkers. De werknemers zijn voornamelijk buitenlanders.

 • Een van de grootste obstakels waar hij tegenaan loopt is het vinden van personeel. “Veel mensen vertrekken naar West-Europese landen als Nederland om te werken. Daar kunnen zij veel meer geld verdienen.” In de fruittuin van Mitre werkt het personeel voor €21 per dag. “De kwaliteit van werken is slecht. Waar ze in Nederland 1 persoon nodig hebben om iets te doen, heb ik er 4 nodig.”

  Een van de grootste obstakels waar hij tegenaan loopt is het vinden van personeel. “Veel mensen vertrekken naar West-Europese landen als Nederland om te werken. Daar kunnen zij veel meer geld verdienen.” In de fruittuin van Mitre werkt het personeel voor €21 per dag. “De kwaliteit van werken is slecht. Waar ze in Nederland 1 persoon nodig hebben om iets te doen, heb ik er 4 nodig.”

 • De jonge ondernemer zet zijn producten niet af via een supermarkt. Hij doet dit via huisverkoop. Dit ziet hij als een kans om anders te zijn. In de toekomst wil Mitre graag investeren in verpakkingslijnen om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen. Ook zou hij het bereik van het bedrijf willen verbreden en het productieproces meer willen automatiseren, zodat er minder arbeiders nodig zijn.

  De jonge ondernemer zet zijn producten niet af via een supermarkt. Hij doet dit via huisverkoop. Dit ziet hij als een kans om anders te zijn. In de toekomst wil Mitre graag investeren in verpakkingslijnen om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen. Ook zou hij het bereik van het bedrijf willen verbreden en het productieproces meer willen automatiseren, zodat er minder arbeiders nodig zijn.

Eén reactie

 • Jan-Zonderland

  Slecht personeel ? €21 per dag ?
  If you pay peanuts, you get monkey’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.