Home

Foto & video

Modern melkveebedrijf met kaasmakerij in Roemenië

De la Ferma is een voor Roemeense begrippen modern melkveebedrijf met 450 melkkoeien en 1.000 schapen.

Het eerste halfjaar van 2019 is Roemenië voorzitter van de Raad van Europese Unie. Lees ook de reportage over dit Oost-Europese land.

Foto

 • Marius bîcu (links) werkte in de IT voordat hij bij zijn vader in het bedrijf stapte. In 1992 kocht diens vader het bedrijf. Er waren toen 8 melkkoeien. Nu zijn dat er 450, en 1.000 schapen. In 2002 kwam de kaasfabriek van de grond. Alle eigen melk gaat naar de kaasfabriek. Het bedrijf wil traditionele producten maken. Foto's: Cornelia Smet en Lieven van den Berghe

  Marius bîcu (links) werkte in de IT voordat hij bij zijn vader in het bedrijf stapte. In 1992 kocht diens vader het bedrijf. Er waren toen 8 melkkoeien. Nu zijn dat er 450, en 1.000 schapen. In 2002 kwam de kaasfabriek van de grond. Alle eigen melk gaat naar de kaasfabriek. Het bedrijf wil traditionele producten maken. Foto's: Cornelia Smet en Lieven van den Berghe

 • De la Ferma is een voor Roemeense begrippen modern melkveebedrijf met 450 melkkoeien en 1.000 schapen. De koeien geven jaarrond melk. De dagproductie ligt rond de 5.000 liter. Er wordt gekruist met Fleckvieh. De schapen zijn 120 dagen per jaar in lactatie. Zij produceren dagelijks 300 liter.

  De la Ferma is een voor Roemeense begrippen modern melkveebedrijf met 450 melkkoeien en 1.000 schapen. De koeien geven jaarrond melk. De dagproductie ligt rond de 5.000 liter. Er wordt gekruist met Fleckvieh. De schapen zijn 120 dagen per jaar in lactatie. Zij produceren dagelijks 300 liter.

 • Het bedrijf gebruikt 850 hectare. 200 hiervan is in eigendom. De rest wordt geleased. 
Het bedrijf probeert de bedrijfsvoering zo gesloten mogelijk uit te voeren. Mest gaat over het eigen land en de melk gaat naar De la Ferma-kaasfabriek. Deze staat op eigen erf. Er werken 42 mensen in de kaasfabriek en 30 op het melkveebedrijf.

  Het bedrijf gebruikt 850 hectare. 200 hiervan is in eigendom. De rest wordt geleased. Het bedrijf probeert de bedrijfsvoering zo gesloten mogelijk uit te voeren. Mest gaat over het eigen land en de melk gaat naar De la Ferma-kaasfabriek. Deze staat op eigen erf. Er werken 42 mensen in de kaasfabriek en 30 op het melkveebedrijf.

 • Voor de kaasproductie is dagelijks 15.000 liter melk nodig. 10.000 liter komt van melkveebedrijven in de buurt. De inkomenstoeslag bedraagt €120 per hectare.

  Voor de kaasproductie is dagelijks 15.000 liter melk nodig. 10.000 liter komt van melkveebedrijven in de buurt. De inkomenstoeslag bedraagt €120 per hectare.

 • In 2018 zijn er 2 investeringen doorgevoerd. Zo is er €100.000 geïnvesteerd in een nieuwe verwerkingslijn van de kaas. Dit heeft de productiecapaciteit met 7 tot 8 keer verhoogd. Ook is er €70.000 geïnvesteerd in marketing en is het kaasassortiment uitgebreid. Voor 2021 staat er een grote technologische investering in de kaasfabriek op de planning.

  In 2018 zijn er 2 investeringen doorgevoerd. Zo is er €100.000 geïnvesteerd in een nieuwe verwerkingslijn van de kaas. Dit heeft de productiecapaciteit met 7 tot 8 keer verhoogd. Ook is er €70.000 geïnvesteerd in marketing en is het kaasassortiment uitgebreid. Voor 2021 staat er een grote technologische investering in de kaasfabriek op de planning.

 • De kalfjes blijven 3 weken bij de moeder. Daarna blijven ze een aantal dagen in zelfgebouwde eenlingboxen voordat zij naar de groepshuisvesting gaan. Hier drinken ze uit een drinkautomaat. Bij het spenen wegen de kalveren 120 kilo.

  De kalfjes blijven 3 weken bij de moeder. Daarna blijven ze een aantal dagen in zelfgebouwde eenlingboxen voordat zij naar de groepshuisvesting gaan. Hier drinken ze uit een drinkautomaat. Bij het spenen wegen de kalveren 120 kilo.

 • De bedrijfsvoering is simpel. Er is een vrijloopstal voor de koeien en groepshuisvesting met drinkautomaten voor de kalveren. Er is geen roostervloer. De mest moet dagelijks met de trekker uit de stal worden geschraapt.

  De bedrijfsvoering is simpel. Er is een vrijloopstal voor de koeien en groepshuisvesting met drinkautomaten voor de kalveren. Er is geen roostervloer. De mest moet dagelijks met de trekker uit de stal worden geschraapt.

 • De koeien zijn in 3 groepen gehuisvest. Een groep heeft 90 dieren en de andere 2 elk 180. De groepen zijn geselecteerd op leeftijd. De gemiddelde leeftijd bij afvoer is 6,5 jaar. Het bedrijf koopt koeien en vaarzen aan uit West-Europese landen als Frankrijk en Nederland. Dit zijn meestal HF-koeien. Vroeger had het bedrijf meer Fleckviehs maar de productie viel wat tegen.

  De koeien zijn in 3 groepen gehuisvest. Een groep heeft 90 dieren en de andere 2 elk 180. De groepen zijn geselecteerd op leeftijd. De gemiddelde leeftijd bij afvoer is 6,5 jaar. Het bedrijf koopt koeien en vaarzen aan uit West-Europese landen als Frankrijk en Nederland. Dit zijn meestal HF-koeien. Vroeger had het bedrijf meer Fleckviehs maar de productie viel wat tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.