Home

Foto & video 20 reacties

Boeren geven hun mening over berekeningen RIVM

Duizenden boeren verzamelden zich woensdag 16 oktober bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven (U.). Ze protesteerden stegen de stikstofmeetmethoden van het RIVM. Bekijk de video en luister naar hun mening.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Allemaal een regenmeter bij huis en die regen opvangen dat laten onderzoeken dan weet je het toch het komt toch via de neerslag naar beneden? Dit op kosten van schouten maar we mogen wel zelf kiezen welk bureau het onderzoekt.... Kan een zelfde bureau misschien wel als die de mest onderzoeken

 • nvanrooij1

  TNO heeft vandaag een factsheet over stikstof gepresenteerd. Hoe toevallig.
  Volgens Tno emitteert Nederland 44 kg stikstof per hectare.
  De depositie van deze stikstof is volgens het EPM model:
  Soort Nederland Export
  NH3 8,3 17,9
  NOx 1,8 16,0
  Totaal 10,1 33,9
  Van de nederlandse emissie blijft dus maar 23% in Nederland, de rest wordt geexporteerd.
  De depositie in Nederland ( 20,7 kg.per ha) is als volgt opgebouwd:
  Soort Nederland Import
  NH3 8,3 4,9
  NOx 1,8 5,7
  Totaal 10,1 10,6
  Er vanuit gaande dat de NH3 ammoniak is vanuit de landbouw is het depositieaandeel 40%.
  Indien alle veehouderij uit Nederland wordt verwijderd blijft de depositie nog 12,4 kg per ha.

 • nvanrooij1

  Ammoniak slaat ook nog dichtbij de bron neer . Dus in een hele hoop gevallen slaat hij niet neer op Natura 2000 gebieden. Gezien de schijnbaar enorme afstand die NOx aflegt zou het wel eens kunnen zijn ,dat een hele hoop stikstof vanuit NOx op de Natura 2000 gebieden neerslaat.
  Veel Natura 2000 gebieden kunnen maar een depositie van 7 kg per hectare hebben, dus de oplossing is bij verbanning van de veehouderij nog lang niet in zicht.
  De modellen geven een verschillend beeld van de deposities . Het Epm model 10,1 kg per ha en het OPS model van de RIVM 15 kg per ha. Een verschil van 50%.
  Figuur 3 en 4 van het stuk kloppen niet met de tekst in de factsheet.
  Verder is volgens het stuk de overschrijding van de KDW in Nederland 72%, in Duitsland 70% en in Europa 55%.
  Het is dus duidelijk, dat er overal werk aan de winkel is en ik vraag mij af hoe dat elders aangepakt wordt en waarom is er schijnbaar alleen ruis in Nederland.

 • kleine boer

  Nvanrooij1 met die 44 kilo stikstof zijn bio boeren dus ook geen bio meer... ps ik heb niks tegen bio voordat ik de wind van voren krijg....

 • nvanrooij1

  @kleine boer
  Er staat nergens 44 kg van bio boeren maar van TNO.
  Dat is een landelijk erkend instituut

 • kleine boer

  nvanrooij dat snap ik maar de bio krijgt dan toch ook 44 kg op hun grond .... Ik denk dat het nog geen 5 kg stikstof is wat er werkelijk op komt strooi maar eens wat meer of minder KAS dat zie je vaak gelijk aan het gewas en dan is 44 kg een boel wat je toch zou moeten kunnen zien zou ik zeggen.

 • nvanrooij1

  Kleine boer de 44 kg is de emissie in Nederland. De depositie wat in Nederland neerslaat is 20,7 kg. Per ha. Dit is volgens de landelijke modellen en volgens het RIVM is het nog meer. Ik kan jou wel volgen , want hier in de buurt ligt grond van Staatsbosbeheer wat niet bemest wordt en daar zie ik niet het effect van de berekende depositie van 20,7 kg per ha. Er groeit namelijk niets en 1 koe per 2 hectare houdt het helemaal kaal.

 • Firma Vellenga

  Kleine boer, jammer dat u die opmerking maakt. Nergens voor nodig wij toevallig bioboer u misschien gangbaar wat maakt het uit. Doen waar je je goed bij voelt. Als de opmerking nu naar de milieuactivisten zou zijn kan ik hem beter plaatsen.

 • nvanrooij1

  Het model van de RIVM klopt niet omdat ze de NOx uit het verkeer maar tot 5 kilometer meenemen terwijl uit de cijfers blijkt dat 1 deel van deze emissie in Nederland blijft en 9 delen van deze emissie geëxporteerd worden. Terwijl bij ammoniak 1 deel in Nederland blijft en 2 delen geëxporteerd worden.
  Hoezo begrenzen wegverkeer op 5 kilometer . Het zou eerder andersom moeten zijn.

 • 306lsa

  <>
  Laat zien dat ?????

  Waar een wil is is een weg
  60% vooruitgang wordt niet voor /te weinig voor bedankt plus de opname van de gewassen...........vul maar in

 • vandenbrandcv1

  de overheid zal goed water bij de wijn moeten doen. niet alleen de boeren zijn het zat maar de burgers ook. er leeft helaas veel onvrede in onze samenleving.

 • kleine boer

  firmavellenga ik schrijf erbij dat ik er niks op tegen heb. Misschien werd het je duidelijk dat er ergens iets niet klopt dus de opmerking is wel degelijk nodig de milieu maffia leest hier gewoon alles mee er worden er gewoon voor ingehuurd om de boeren sites in de gaten te houden volgens mij.

 • agratax(1)

  Dat de landbouw de Zwarte Piet krijgt, is duidelijk. het gaat er niet om of zij wel of niet de meeste stikstof produceren, maar om het feit dat de regering hen democratisch beter kan aanpakken dan de andere groepen van het kiezersvolk. Boeren brengen mede door hun politieke verdeeldheid geen zetels op die voor welke partij dan ook doorslaggevend zijn. Hier komt bij, dat er meer dan genoeg goedkoop voedsel te koop is de wereld markt en de milieubelasting van die productie zien ze hier niet. Als kind zeiden we: "Wat ik niet ziet is er niet". Deze uitspraak doet tegenwoordig opgang in de Haagse burelen.

 • Henk.visscher

  klopt agratax we moeten naar een manier van actievoeren waarmee wij de burgers achter ons krijgen daar is de politiek gevoeliger voor dan grote trekkers

 • Stier1

  RIVM is uiterst betrouwbaar en doen gewoon hun werk. Dat de uitkomst je niet bevalt en dan op deze schandalige manier actie voeren toont maar weer de ware aard van de boer; onbetrouwbaar en crimineel.

 • glaasje

  De overheid verzint zelf een stikstof probleem, een probleem wat er op het platteland niet is!!!!!! Bij ons om de stallen groeit en bloeit alles prima. stikstof is net als zure regen en het ozongat, een groot waanidee van de overheid en milieuclubjes. RIVM zal nooit toegeven omdat dan hun baantje op het spel staat. Wat een geldverspilling!!!!!!! En de natuur redt zich echt wel, maar de economie van Nederland zit op slot. Wat een gekkenwerk om een paar zeldzame plantjes. Stront op de natuur gebieden daar hebben ze gebrek aan.

 • ghsmale

  In duitsland is de verdeling anders geregeld, boeren consumenten en industrie
  elke groep wordt voor ongeveer een derde verantwoordelijk gehouden voor de uitstoot.
  in nederland voor 2018 consument 6% landbouw bijna 50 %
  Het is maar net wat je na buiten brengt.

 • kleine boer

  Als we Nederland bij Duitsland voegen of belgie is het probleem ook opgelost

 • koestal

  De leugen regeert

 • EL

  Tata steel wacht de metingen niet af, ze gaan de productie in NL minderen en uitbreiden in onder andere India, daar worden ze met rust gelaten!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.