Home

Foto & video 1 reactielaatste update:24 jul 2018

Nieuwsfoto’s: droogte zit boeren dwars

Selectie van opvallende agrarische nieuwsfoto’s van de afgelopen week van over de hele wereld.

Foto

 • De droogteproblematiek beperkt zich niet tot een gebrek aan water voor de gewassen. Zoals hier in het graanveld van een boer in het Duitse Brehna, ten noorden van Leipzig, waar een akker met graan vlam vatte. De droge akker is een makkelijke prooi voor de vlammenzee. De Duitse boerenvakbond verwacht dat de graanoogst zo’n 7 miljoen ton lager uit kan vallen door het watertekort. Ook de opbrengsten van andere gewassen als koolzaad en aardappelen zullen waarschijnlijk lager uitkomen. Vanaf pagina 46 deze week in Boerderij een verslag van de droogte in het land. - Foto: ANP

  De droogteproblematiek beperkt zich niet tot een gebrek aan water voor de gewassen. Zoals hier in het graanveld van een boer in het Duitse Brehna, ten noorden van Leipzig, waar een akker met graan vlam vatte. De droge akker is een makkelijke prooi voor de vlammenzee. De Duitse boerenvakbond verwacht dat de graanoogst zo’n 7 miljoen ton lager uit kan vallen door het watertekort. Ook de opbrengsten van andere gewassen als koolzaad en aardappelen zullen waarschijnlijk lager uitkomen. Vanaf pagina 46 deze week in Boerderij een verslag van de droogte in het land. - Foto: ANP

 • Dit beeld was deze week op veel plekken te zien. Beregening in volle gang, want het grasland begint al te vergelen. - Foto: Henk Riswick

  Dit beeld was deze week op veel plekken te zien. Beregening in volle gang, want het grasland begint al te vergelen. - Foto: Henk Riswick

 • Veel boeren hebben deze week en sommigen al eerder, de beregeningsinstallatie uit de schuur gehaald. - Foto: Hans Prinssen

  Veel boeren hebben deze week en sommigen al eerder, de beregeningsinstallatie uit de schuur gehaald. - Foto: Hans Prinssen

 • De aardbeien van Britse teler BR Brooks & Son zijn rijp om geplukt te worden. De kans is echter groot dat veel van de aarbeien zullen blijven hangen. Het is aan de andere kant van de Noorzee namelijk moeilijk om seizoensarbeiders voor het plukseizoen te vinden, dankzij de naderende Brexit. – Foto: AFP

  De aardbeien van Britse teler BR Brooks & Son zijn rijp om geplukt te worden. De kans is echter groot dat veel van de aarbeien zullen blijven hangen. Het is aan de andere kant van de Noorzee namelijk moeilijk om seizoensarbeiders voor het plukseizoen te vinden, dankzij de naderende Brexit. – Foto: AFP

 • Ook in Zwitserland hebben de boeren last van droogte. Dit rijstveld in de buurt van Ascona wordt daarom beregend. En dat is prachtig in beeld gebracht met een drone. – Foto: EPA

  Ook in Zwitserland hebben de boeren last van droogte. Dit rijstveld in de buurt van Ascona wordt daarom beregend. En dat is prachtig in beeld gebracht met een drone. – Foto: EPA

 • Indiase boeren hebben vooralsnog geen problemen met de droogte. Ze proberen deze te voorkomen door met stieren door de rijstvelden te racen. Ze geloven daar namelijk dat dit zorgt voor een goede oogst en regelmatige regenval. – Foto: AFP

  Indiase boeren hebben vooralsnog geen problemen met de droogte. Ze proberen deze te voorkomen door met stieren door de rijstvelden te racen. Ze geloven daar namelijk dat dit zorgt voor een goede oogst en regelmatige regenval. – Foto: AFP

 • Nico Schutter laat zijn 10 hectare karwij op zwad maaien door loonbedrijf Doornbos. Schutter schat dat het gewas ongeveer een week nodig heeft om drogen voordat hij het kan dorsen. De ondernemer verwacht een normale opbrengst; vorig jaar lag dat rond de 1.650 kilo per hectare. Karwij is een tweejarig gewas, Schutter zaaide het vorig jaar gelijk met blauwmaanzaad. Het blauwmaanzaad is vorig jaar geoogst en nu is de karwij aan de beurt. De bruto geldopbrengst van beide gewassen ligt globaal op het niveau van wintertarwe, alleen de kosten zijn lager. Karwij wordt gebruikt als kruid in de keuken en voor de productie van de kiemgroeiregulator Talent. - Foto: Koos van der Spek

  Nico Schutter laat zijn 10 hectare karwij op zwad maaien door loonbedrijf Doornbos. Schutter schat dat het gewas ongeveer een week nodig heeft om drogen voordat hij het kan dorsen. De ondernemer verwacht een normale opbrengst; vorig jaar lag dat rond de 1.650 kilo per hectare. Karwij is een tweejarig gewas, Schutter zaaide het vorig jaar gelijk met blauwmaanzaad. Het blauwmaanzaad is vorig jaar geoogst en nu is de karwij aan de beurt. De bruto geldopbrengst van beide gewassen ligt globaal op het niveau van wintertarwe, alleen de kosten zijn lager. Karwij wordt gebruikt als kruid in de keuken en voor de productie van de kiemgroeiregulator Talent. - Foto: Koos van der Spek

 • De maisplanten beschermen zichzelf tegen de droogte door de bladeren op te laten krullen. Zo verdampt er minder vocht en heeft het gewas minder schade. - Foto: Twan Wiermans

  De maisplanten beschermen zichzelf tegen de droogte door de bladeren op te laten krullen. Zo verdampt er minder vocht en heeft het gewas minder schade. - Foto: Twan Wiermans

 • In plaats van het veevoer naar de stal te brengen, laat melkveehouder Harry Slebus uit Valburg, in de Betuwe, zijn jongvee weiden in het hooi. Het perceel, dat de veehouder ‘vogeltjesland’ noemt, is pas recent gemaaid, dit is ten behoeve van de weidevogels. De afspraak in het weidevogelpakket is dat er dan pas na 1 juni gemaaid wordt. Door droogte groeide het gras verder slecht en is het uiteindelijk pas eind juni gemaaid. Daarna was het vrijwel direct droog, na slechts een keer schudden. Slebus voert het gehooide gras nu direct aan het vee op. De kwaliteit is echter niet erg hoog, het jongvee zoekt de mooiste sprieten ertussenuit. Het restant wordt verder hooguit als strooisel gebruikt. 
 - Foto: Vidiphoto

  In plaats van het veevoer naar de stal te brengen, laat melkveehouder Harry Slebus uit Valburg, in de Betuwe, zijn jongvee weiden in het hooi. Het perceel, dat de veehouder ‘vogeltjesland’ noemt, is pas recent gemaaid, dit is ten behoeve van de weidevogels. De afspraak in het weidevogelpakket is dat er dan pas na 1 juni gemaaid wordt. Door droogte groeide het gras verder slecht en is het uiteindelijk pas eind juni gemaaid. Daarna was het vrijwel direct droog, na slechts een keer schudden. Slebus voert het gehooide gras nu direct aan het vee op. De kwaliteit is echter niet erg hoog, het jongvee zoekt de mooiste sprieten ertussenuit. Het restant wordt verder hooguit als strooisel gebruikt. - Foto: Vidiphoto

Eén reactie

 • We have no rain.

Of registreer je om te kunnen reageren.