Home

Foto & video 1 reactie

Nieuwsfoto‘s: warm en droog weer van grote invloed

Selectie van opvallende agrarische nieuwsfoto’s van de afgelopen week van over de hele wereld.

Foto

 • In de schaduw van een bosje eikenbomen op het land van melkveehouder Jan Burghardt is het aangenaam vertoeven. Dat vindt in ieder geval een deel van Burghardts melkveestapel. De warmte en niet minder de droogte doen zich weer voelen. “Gelukkig hebben we een paar weken terug wat regen gehad, maar het gras begint toch weer last te krijgen”, vertelt Burghardt. Voor hem reden om de beregeningsinstallatie uit de schuur te halen. Dan blijft er de komende weken hopelijk ook wat te vreten voor het vee. - Foto: Hans Prinsen

  In de schaduw van een bosje eikenbomen op het land van melkveehouder Jan Burghardt is het aangenaam vertoeven. Dat vindt in ieder geval een deel van Burghardts melkveestapel. De warmte en niet minder de droogte doen zich weer voelen. “Gelukkig hebben we een paar weken terug wat regen gehad, maar het gras begint toch weer last te krijgen”, vertelt Burghardt. Voor hem reden om de beregeningsinstallatie uit de schuur te halen. Dan blijft er de komende weken hopelijk ook wat te vreten voor het vee. - Foto: Hans Prinsen

 • De Dag van de Akkerbouw werd woensdag 27 juni afgetrapt op het akkerbouwbedrijf van Verhoef in de Haarlemmermeer en is een initiatief van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. De BO wil de consument dichter bij het akkerbouwbedrijf brengen. Het motto is: Mijn akker, jouw voedingsbodem. TV-presentatrice en ‘stadsmeisje’ Marijn Frank hield een quiz bij de presentatie van de campagne Dag van de Akkerbouw. – Foto: Roel Dijkstra

  De Dag van de Akkerbouw werd woensdag 27 juni afgetrapt op het akkerbouwbedrijf van Verhoef in de Haarlemmermeer en is een initiatief van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. De BO wil de consument dichter bij het akkerbouwbedrijf brengen. Het motto is: Mijn akker, jouw voedingsbodem. TV-presentatrice en ‘stadsmeisje’ Marijn Frank hield een quiz bij de presentatie van de campagne Dag van de Akkerbouw. – Foto: Roel Dijkstra

 • Om de aardappels te kunnen beregenen, slaat akkerbouwer Bas Westerveld een bron in het veld in Westendorp (Gld.), in samenwerking met de loonwerker. Dat gebeurt door een buis de grond in te boren, elke buis is 2 meter lang, ze worden op elkaar geschroefd. “De man die bovenop de buis staat, spoelt met een sterke waterstraal het zand en grind uit de buis. Er komt steeds een buis bij tot de bron is bereikt”, vertelt loonwerker Lettink. In dit geval zat de bron zo’n 22 meter diep. - Foto: Hans Prinsen

  Om de aardappels te kunnen beregenen, slaat akkerbouwer Bas Westerveld een bron in het veld in Westendorp (Gld.), in samenwerking met de loonwerker. Dat gebeurt door een buis de grond in te boren, elke buis is 2 meter lang, ze worden op elkaar geschroefd. “De man die bovenop de buis staat, spoelt met een sterke waterstraal het zand en grind uit de buis. Er komt steeds een buis bij tot de bron is bereikt”, vertelt loonwerker Lettink. In dit geval zat de bron zo’n 22 meter diep. - Foto: Hans Prinsen

 • De oogst van wintergerst is dit jaar vroeg op gang gekomen. In de laatste week van juni zijn in het hele land al veel percelen geoogst. Ondanks de vroege oogst lijken de opbrengsten op een gemiddeld niveau uit te komen. Op lichtere percelen kost de droogte soms wat opbrengst. Loon- en akkerbouwbedrijf Meiland in Azewijn (Gld.) oogst een perceel van 8,5 hectare wintergerst. De oogst van wintergerst is volgens planner Ben Dekkers een dag of 10 vroeger dan in andere jaren. De opbrengst van dit perceel kleigrond schat Dekkers op ongeveer 9 ton per hectare, dat kwalificeert hij als goed. Een perceel van een klant dat bijna een week eerder geoogst is, bracht 8,5 ton per hectare op. Het vocht zit onder 15%. Het loonbedrijf is vorige week ook al gestart met de oogst van graszaad. - Foto: Henk Riswick

  De oogst van wintergerst is dit jaar vroeg op gang gekomen. In de laatste week van juni zijn in het hele land al veel percelen geoogst. Ondanks de vroege oogst lijken de opbrengsten op een gemiddeld niveau uit te komen. Op lichtere percelen kost de droogte soms wat opbrengst. Loon- en akkerbouwbedrijf Meiland in Azewijn (Gld.) oogst een perceel van 8,5 hectare wintergerst. De oogst van wintergerst is volgens planner Ben Dekkers een dag of 10 vroeger dan in andere jaren. De opbrengst van dit perceel kleigrond schat Dekkers op ongeveer 9 ton per hectare, dat kwalificeert hij als goed. Een perceel van een klant dat bijna een week eerder geoogst is, bracht 8,5 ton per hectare op. Het vocht zit onder 15%. Het loonbedrijf is vorige week ook al gestart met de oogst van graszaad. - Foto: Henk Riswick

 • Enkele tientallen biologische melkveehouders van de SOS-groep en aanhangers hebben gisteren in rouwstemming hun protest laten horen tegen de fosfaatwetgeving, die ’s avonds in de Tweede Kamer werd behandeld. De boeren hadden een boodschap voor minister Carola Schouten. De biologische boeren willen de mestruimte op hun bedrijf kunnen gebruiken, zonder dat ze daarvoor extra fosfaatrechten moeten aankopen. Zij vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor de problemen die worden veroorzaakt door gangbare boeren en dat ze moeten bijdragen aan een oplossing die nodig is voor de derogatie, waaraan zij niet eens meedoen. De minister was niet bij de biologische boeren, maar wel bij boeren van Innovatief in de Knel. – Foto: Roel Dijkstra

  Enkele tientallen biologische melkveehouders van de SOS-groep en aanhangers hebben gisteren in rouwstemming hun protest laten horen tegen de fosfaatwetgeving, die ’s avonds in de Tweede Kamer werd behandeld. De boeren hadden een boodschap voor minister Carola Schouten. De biologische boeren willen de mestruimte op hun bedrijf kunnen gebruiken, zonder dat ze daarvoor extra fosfaatrechten moeten aankopen. Zij vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor de problemen die worden veroorzaakt door gangbare boeren en dat ze moeten bijdragen aan een oplossing die nodig is voor de derogatie, waaraan zij niet eens meedoen. De minister was niet bij de biologische boeren, maar wel bij boeren van Innovatief in de Knel. – Foto: Roel Dijkstra

 • In Nepal was het vrijdag 29 juni nationale modderdag. Dat betekent ook dat het vee door de modder moet. - Foto: EPA

  In Nepal was het vrijdag 29 juni nationale modderdag. Dat betekent ook dat het vee door de modder moet. - Foto: EPA

 • Ook in Tunesië is de invloed van het weer te merken in de landbouw. Hier profiteren ze echter van regelmatige regenval van afgelopen april. De boeren hebben goede verwachtingen van deze oogst. - Foto: AFP

  Ook in Tunesië is de invloed van het weer te merken in de landbouw. Hier profiteren ze echter van regelmatige regenval van afgelopen april. De boeren hebben goede verwachtingen van deze oogst. - Foto: AFP

 • Loonwerker Theo Vos rooit 5,5 hectare biologische peen voor akkerbouwbedrijf Bastiaanssen Biologisch in Espel. Dit vroege peenras Carvora – 20 maart gezaaid – is dankzij het zomerweer twee weken vroeger aan de oogst toe dan vorig jaar, vertelt Bas Bastiaanssen. “Dikte en lengte zijn goed. We beregenen dan ook wanneer nodig. Dat was vier keer dit seizoen.” De peen gaat naar Polderfresh in Espel. Daar worden ze gekoeld, gespoeld en verpakt. De opbrengst lijkt ongeveer gelijk aan vorig jaar. - Foto: Sytze Bakker

  Loonwerker Theo Vos rooit 5,5 hectare biologische peen voor akkerbouwbedrijf Bastiaanssen Biologisch in Espel. Dit vroege peenras Carvora – 20 maart gezaaid – is dankzij het zomerweer twee weken vroeger aan de oogst toe dan vorig jaar, vertelt Bas Bastiaanssen. “Dikte en lengte zijn goed. We beregenen dan ook wanneer nodig. Dat was vier keer dit seizoen.” De peen gaat naar Polderfresh in Espel. Daar worden ze gekoeld, gespoeld en verpakt. De opbrengst lijkt ongeveer gelijk aan vorig jaar. - Foto: Sytze Bakker

Eén reactie

 • Bolder01

  This wachten op uieronsteking, tot gevolg antibiotica gebruik omhoog😭

Of registreer je om te kunnen reageren.