Home

Foto & video

Consument zelf verantwoordelijk voor zijn eten

Stichting Herenboeren Nederland zette in 2015 de eerste Herenboerderij op: een voedselcoöperatie. Nu, 3 jaar later, loopt het als een trein.

Lees ook het interview met Geert van der Veer, ontwikkelaar van de Herenboerderij

Foto

 • Douwe Korting (links) en Geert van der Veer zijn Herenboeren. Hier staan ze op de eerste Nederlandse Herenboerderij in Boxtel (Noord-Brabant). Het concept: de consument/Herenboer haalt 60% van zijn Nederlandse voedselpakket voortaan van 'zijn' eigen boerderij. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

  Douwe Korting (links) en Geert van der Veer zijn Herenboeren. Hier staan ze op de eerste Nederlandse Herenboerderij in Boxtel (Noord-Brabant). Het concept: de consument/Herenboer haalt 60% van zijn Nederlandse voedselpakket voortaan van 'zijn' eigen boerderij. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

 • Herenboerderij Wilhelminapark is een goed doordacht concept waarin 150 bewuste consumenten sinds 2016 zijn verzameld in een voedselcoöperatie. Als Herenboer is de consument mede-eigenaar van zijn eigen boerderij; zelf ervan eten en zelf verantwoordelijk zijn.

  Herenboerderij Wilhelminapark is een goed doordacht concept waarin 150 bewuste consumenten sinds 2016 zijn verzameld in een voedselcoöperatie. Als Herenboer is de consument mede-eigenaar van zijn eigen boerderij; zelf ervan eten en zelf verantwoordelijk zijn.

 • Het economische én sociale optimum van een Herenboerderij is zorgvuldig via CBS en Voedingscentrum berekend. Die formule is een gemengd bedrijf met 20 hectare dat voedsel produceert voor 200 huishoudens in de directe omgeving van de Herenboerderij.

  Het economische én sociale optimum van een Herenboerderij is zorgvuldig via CBS en Voedingscentrum berekend. Die formule is een gemengd bedrijf met 20 hectare dat voedsel produceert voor 200 huishoudens in de directe omgeving van de Herenboerderij.

 • 200 huishoudens staan hierin gelijk aan 500 'volwassen' monden. Per 'mond' komt dit jaarlijks neer op 7,5 kilo rundvlees, 10 kilo varkensvlees en 5 kilo kippenvlees. Wekelijks komen daar 5 soorten groenten, 5 eieren, 1,5 kilo fruit en aardappelen bij.

  200 huishoudens staan hierin gelijk aan 500 'volwassen' monden. Per 'mond' komt dit jaarlijks neer op 7,5 kilo rundvlees, 10 kilo varkensvlees en 5 kilo kippenvlees. Wekelijks komen daar 5 soorten groenten, 5 eieren, 1,5 kilo fruit en aardappelen bij.

 • Bijzonder is dat de coöperatieve Herenboeren zelf per seizoen de koers van hún boerderij bepalen. Die kan jaarlijks verschillen. Zo lopen er nu nog Limousin-koeien in het land. Maar de Herenboeren stappen over op eigen Brandrode runderen.

  Bijzonder is dat de coöperatieve Herenboeren zelf per seizoen de koers van hún boerderij bepalen. Die kan jaarlijks verschillen. Zo lopen er nu nog Limousin-koeien in het land. Maar de Herenboeren stappen over op eigen Brandrode runderen.

 • De Herenboeren staan overigens wel aan de zijlijn. Samen hebben zij een boer op contract (bruto €45.000 per jaar). Die doet al het landwerk en krijgt een jaarbudget mee. Ook betalen de Herenboeren samen de pacht van €1.000 à €1.200 per hectare.

  De Herenboeren staan overigens wel aan de zijlijn. Samen hebben zij een boer op contract (bruto €45.000 per jaar). Die doet al het landwerk en krijgt een jaarbudget mee. Ook betalen de Herenboeren samen de pacht van €1.000 à €1.200 per hectare.

 • De boer - in dit geval even Douwe Korting... - maakt met het jaarbudget zijn eigen keuzes. Dat varieert van inkoop van dieren of zaden tot afspraken met loonwerker of dierenarts. Aan het eind van het jaar legt hij hierover verantwoording af.

  De boer - in dit geval even Douwe Korting... - maakt met het jaarbudget zijn eigen keuzes. Dat varieert van inkoop van dieren of zaden tot afspraken met loonwerker of dierenarts. Aan het eind van het jaar legt hij hierover verantwoording af.

 • Een in 2016 geslagen put op 42 meter diepte voorziet de akkers in droge tijden van voldoende water. Elk perceel wordt via ondergrondse hoofdstrengen van water voorzien. De boomgaard heeft een beregeningsinstallatie.

  Een in 2016 geslagen put op 42 meter diepte voorziet de akkers in droge tijden van voldoende water. Elk perceel wordt via ondergrondse hoofdstrengen van water voorzien. De boomgaard heeft een beregeningsinstallatie.

 • Dan het verdienmodel. Een Herenboerderij is een vast concept en de investering per project bedraagt €400.000. Dat betekent per huishouden €2.000 aan eenmalig inleggeld. De jaarlijkse exploitatie wordt gedeeld en kost daarnaast nog eens €260.000.

  Dan het verdienmodel. Een Herenboerderij is een vast concept en de investering per project bedraagt €400.000. Dat betekent per huishouden €2.000 aan eenmalig inleggeld. De jaarlijkse exploitatie wordt gedeeld en kost daarnaast nog eens €260.000.

 • Het salaris van de contractboer en de (pacht-)kosten zitten in deze exploitatiekosten. Elk jaar is een gemiddeld huishouden zo €1.300 aan de Herenboerderij kwijt. En dan is het verzekerd van veel, gevarieerde en goede lokale producten.

  Het salaris van de contractboer en de (pacht-)kosten zitten in deze exploitatiekosten. Elk jaar is een gemiddeld huishouden zo €1.300 aan de Herenboerderij kwijt. En dan is het verzekerd van veel, gevarieerde en goede lokale producten.

 • De varkens, vleeskoeien en kippen worden binnen een straal van 6 kilometer van de Herenboerderij Wilhelminapark geslacht. Het vlees komt daarna terug naar Herenboerderij.

  De varkens, vleeskoeien en kippen worden binnen een straal van 6 kilometer van de Herenboerderij Wilhelminapark geslacht. Het vlees komt daarna terug naar Herenboerderij.

 • De dieren lopen uiteraard niet helemaal vrij. Bepaalde delen zijn afgebakend. Maar de kippen kunnen bijvoorbeeld wel tussen de fruitbomen lopen. Dat heeft ook weer voordelen qua bemesting. Al oogt de Herenboerderij soms bewust wat rommelig.

  De dieren lopen uiteraard niet helemaal vrij. Bepaalde delen zijn afgebakend. Maar de kippen kunnen bijvoorbeeld wel tussen de fruitbomen lopen. Dat heeft ook weer voordelen qua bemesting. Al oogt de Herenboerderij soms bewust wat rommelig.

 • De consument krijgt in dit concept verantwoordelijkheid. Dat kan ook over ziektes gaan. Vorig jaar was er acute snot bij kippen en er moest leeggedraaid worden. Maar de diagnose was ongevaarlijk. Toen besloten de Herenboeren tóch te consumeren.

  De consument krijgt in dit concept verantwoordelijkheid. Dat kan ook over ziektes gaan. Vorig jaar was er acute snot bij kippen en er moest leeggedraaid worden. Maar de diagnose was ongevaarlijk. Toen besloten de Herenboeren tóch te consumeren.

 • De Herenboeren kunnen hun producten op twee momenten in de week aan de poort ophalen. Dan moet de contractboer aanwezig zijn. Bij de groenten- en fruitoogst gebeurt dat soms ook af land.

  De Herenboeren kunnen hun producten op twee momenten in de week aan de poort ophalen. Dan moet de contractboer aanwezig zijn. Bij de groenten- en fruitoogst gebeurt dat soms ook af land.

 • De Herenboerderij is nu een groot succes en vormt een blauwdruk voor nieuwe Herenboerderijen elders in het land. Voor 2019 staan er 2 nieuwe gepland. Toch was de eerste in Boxtel in het begin een groot avontuur, erkent Geert van der Veer.

  De Herenboerderij is nu een groot succes en vormt een blauwdruk voor nieuwe Herenboerderijen elders in het land. Voor 2019 staan er 2 nieuwe gepland. Toch was de eerste in Boxtel in het begin een groot avontuur, erkent Geert van der Veer.

 • In het begin kreeg Stichting Herenboeren hulp van de verpachter die met terugwerkende kracht terugbetaald mocht worden. Zonder die steun was een start niet mogelijk geweest. Ook waren 50 huishoudens de absolute ondergrens. Dat lukte echter zeer snel.

  In het begin kreeg Stichting Herenboeren hulp van de verpachter die met terugwerkende kracht terugbetaald mocht worden. Zonder die steun was een start niet mogelijk geweest. Ook waren 50 huishoudens de absolute ondergrens. Dat lukte echter zeer snel.

Of registreer je om te kunnen reageren.