Home

Foto & video

Nieuwsfoto‘s: Uiterwaarden vragen om beregening

Een selectie van de meest opvallende agrarische nieuwsfoto’s van deze week, uit binnen- en buitenland.

Foto

 • Op de uiterwaarden van de IJssel is maatschap Diks in het Gelderse Wilp gestart met beregenen van doorgezaaid grasland. Het grasland heeft deze winter zo’n 2,5 maand onder water gestaan. Toen het water zich terugtrok was het gras besmeurd met een dikke laag slib en daarmee verstikt. Daarom werd besloten om de 10,5 hectare door te zaaien. “Maar er volgde geen drup regen meer. De scheuren zaten in de grond,” vertelt de veehouder. Om het graszaad aan vocht te helpen, is Diks vorige week dan toch maar gestart met een gift van 20 millimeter en hij beregent nu nog steeds. “Het is niet voor niks. Je kunt op de streep af zien waar we begonnen zijn.” – Foto: Manon Diks

  Op de uiterwaarden van de IJssel is maatschap Diks in het Gelderse Wilp gestart met beregenen van doorgezaaid grasland. Het grasland heeft deze winter zo’n 2,5 maand onder water gestaan. Toen het water zich terugtrok was het gras besmeurd met een dikke laag slib en daarmee verstikt. Daarom werd besloten om de 10,5 hectare door te zaaien. “Maar er volgde geen drup regen meer. De scheuren zaten in de grond,” vertelt de veehouder. Om het graszaad aan vocht te helpen, is Diks vorige week dan toch maar gestart met een gift van 20 millimeter en hij beregent nu nog steeds. “Het is niet voor niks. Je kunt op de streep af zien waar we begonnen zijn.” – Foto: Manon Diks

 • Zo’n 80 melkveehouders gingen met de neus in het gras in de weilanden van maatschap Diks in Wilp. Met de grondgebondenheidseis om 65% eiwit van eigen land te halen, is er met aandacht voor grasland veel te winnen. Zo wilde ForFarmers tijdens een praktijkmiddag laten zien. Marcel Klein Braskamp (knielend) en een groepje veehouders bekijken de banen waar een holle grasmat in voorjaar 2017 is doorgezaaid. Een goed mengsel geeft meteen hogere opbrengsten, en nieuwere rassen zijn beter bestand tegen kroonroest in het najaar, is zijn stellige overtuiging. Dat is vooral gunstig voor de grasopname tijdens weidegang. Veel telen is belangrijk, maar goed benutten ook, benadrukte bedrijfsleider Zwier van de Vegte van proefbedrijf De Marke. “Daarbij draait het om een goede afstemming van de bemesting op het gebruik.” - Foto: Ronald Hissink

  Zo’n 80 melkveehouders gingen met de neus in het gras in de weilanden van maatschap Diks in Wilp. Met de grondgebondenheidseis om 65% eiwit van eigen land te halen, is er met aandacht voor grasland veel te winnen. Zo wilde ForFarmers tijdens een praktijkmiddag laten zien. Marcel Klein Braskamp (knielend) en een groepje veehouders bekijken de banen waar een holle grasmat in voorjaar 2017 is doorgezaaid. Een goed mengsel geeft meteen hogere opbrengsten, en nieuwere rassen zijn beter bestand tegen kroonroest in het najaar, is zijn stellige overtuiging. Dat is vooral gunstig voor de grasopname tijdens weidegang. Veel telen is belangrijk, maar goed benutten ook, benadrukte bedrijfsleider Zwier van de Vegte van proefbedrijf De Marke. “Daarbij draait het om een goede afstemming van de bemesting op het gebruik.” - Foto: Ronald Hissink

 • Akkerbouwer Thale Hulshof uit Valthermond (Dr.) poot zetmeelaardappelen van de familie Zikken in het Veenkoloniale Exloo. Het pootwerk is wat vertraagd, vertelt Hulshof, ondermeer door de late kou. “Vorig jaar waren we op 25 april klaar. Dat gaan we nu niet redden. Geen jaar is gelijk en nu valt de grond wel heel mooi rul en kunnen we lekker doorwerken.” Hier op het ‘oude land’ wordt in de toekomst een zonnepark met zonnepanelen aangelegd. De familie Zikken brengt 30 hectare in van het 275 hectare grote areaal. De plannen zijn volop in ontwikkeling. “Het ziet er positief uit”, zegt Hulshof. “Maar volgend jaar verwacht ik hier nog wel te oogsten, hoor.” – Foto: Hans Banus

  Akkerbouwer Thale Hulshof uit Valthermond (Dr.) poot zetmeelaardappelen van de familie Zikken in het Veenkoloniale Exloo. Het pootwerk is wat vertraagd, vertelt Hulshof, ondermeer door de late kou. “Vorig jaar waren we op 25 april klaar. Dat gaan we nu niet redden. Geen jaar is gelijk en nu valt de grond wel heel mooi rul en kunnen we lekker doorwerken.” Hier op het ‘oude land’ wordt in de toekomst een zonnepark met zonnepanelen aangelegd. De familie Zikken brengt 30 hectare in van het 275 hectare grote areaal. De plannen zijn volop in ontwikkeling. “Het ziet er positief uit”, zegt Hulshof. “Maar volgend jaar verwacht ik hier nog wel te oogsten, hoor.” – Foto: Hans Banus

 • Willem Uuldriks uit Siddeburen poot 6,5 hectare S-klasse Fontane-pootaardappelen in het Oldambtster Scheemda. Het is op de zware klei niet zo makkelijk om een goed pootbed te krijgen: met een rotorkopeg en rijenfrees wordt een rug gevormd en dan komt de pootmachine met rotorkopeg. Hoe het plantwerk gaat? “Sommige dagen gaat het goed en andere dagen minder; dat is het leven”, stelt Uuldriks. “Het is spannend wat het weer doet, want er moet nog best veel de grond in.” – Foto: Koos van der Spek

  Willem Uuldriks uit Siddeburen poot 6,5 hectare S-klasse Fontane-pootaardappelen in het Oldambtster Scheemda. Het is op de zware klei niet zo makkelijk om een goed pootbed te krijgen: met een rotorkopeg en rijenfrees wordt een rug gevormd en dan komt de pootmachine met rotorkopeg. Hoe het plantwerk gaat? “Sommige dagen gaat het goed en andere dagen minder; dat is het leven”, stelt Uuldriks. “Het is spannend wat het weer doet, want er moet nog best veel de grond in.” – Foto: Koos van der Spek

 • Nee, de vorst zit niet in de boomgaard, deze Kanzi-bomen staan vol in bloei. Bijna alle bomen staan tegelijk in bloei en dat geeft dit bijzondere gezicht. – Foto: VidiPhoto

  Nee, de vorst zit niet in de boomgaard, deze Kanzi-bomen staan vol in bloei. Bijna alle bomen staan tegelijk in bloei en dat geeft dit bijzondere gezicht. – Foto: VidiPhoto

 • Voor deze Indiase boeren in de buurt van de stad Allahabad, in het noorden van het land, is het volop oogsttijd. De tarwe en andere granen kunnen deze weken worden geoogst. – Foto: AFP

  Voor deze Indiase boeren in de buurt van de stad Allahabad, in het noorden van het land, is het volop oogsttijd. De tarwe en andere granen kunnen deze weken worden geoogst. – Foto: AFP

 • In de avondzon halen deze Pakistaanse boeren nabij Islamabad de laatste oogst naar binnen. – Foto: AFP

  In de avondzon halen deze Pakistaanse boeren nabij Islamabad de laatste oogst naar binnen. – Foto: AFP

 • De wijnregio zuidwest Frankrijk heeft vanwege de regen een grotere kans op schimmels. Daarom zijn veel wijnboeren actief met het spuiten van fytosanitaire middelen, zoals hier in Bordeaux. – Foto: AFP

  De wijnregio zuidwest Frankrijk heeft vanwege de regen een grotere kans op schimmels. Daarom zijn veel wijnboeren actief met het spuiten van fytosanitaire middelen, zoals hier in Bordeaux. – Foto: AFP

Of registreer je om te kunnen reageren.