Home

Foto & video

Fries melkschaap topper in melkproductie

Schapenbedrijf De Kooihoek melkt 75 Friese melkschapen. De officiële risicostatus van het Friese melkschaap is ‘kwetsbaar’. Er zijn nu circa 5.000 vrouwelijke fokdieren van dit ras in Nederland. Freek Atema en Ellen Stam verwerken de melk tot verschillende soorten schapenkaas.

Lees ook dit artikel over zeldzame huisdierrassen: Blaarkop past beter dan Holsteins.

Foto

 • Freek Atema (67) en Ellen Stam (38) hebben in een biologisch bedrijf in Exel (Gld.). Ze houden 75 Friese melkschapen op bijna 14 hectare. De melk wordt verwerkt tot harde kaas en feta. De kaas wordt verkocht op de biologische markt in Utrecht en aan biologische winkels, restaurants en marktkooplui. - Foto's: Joris Telders

  Freek Atema (67) en Ellen Stam (38) hebben in een biologisch bedrijf in Exel (Gld.). Ze houden 75 Friese melkschapen op bijna 14 hectare. De melk wordt verwerkt tot harde kaas en feta. De kaas wordt verkocht op de biologische markt in Utrecht en aan biologische winkels, restaurants en marktkooplui. - Foto's: Joris Telders

 • De Kooihoek is een van de circa 25 schapenmelkbedrijven in Nederland. Binnen deze groep is het bedrijf van Atema en Stam een van de kleinere.

  De Kooihoek is een van de circa 25 schapenmelkbedrijven in Nederland. Binnen deze groep is het bedrijf van Atema en Stam een van de kleinere.

 • Stam: “Wij produceren biologische schapenkaas van rauwe melk. Slechts één ander bedrijf in Nederland doet hetzelfde. Wij maken een onderscheidend product.”

  Stam: “Wij produceren biologische schapenkaas van rauwe melk. Slechts één ander bedrijf in Nederland doet hetzelfde. Wij maken een onderscheidend product.”

 • Atema en Stam houden Friese melkschapen vanwege de hoge melkproductie. De andere schapenrassen worden vooral om het lamsvlees gehouden. De schapen van De Kooihoek lopen tussen half april en 1 december dag en nacht buiten. Het ruwvoer en een deel van het krachtvoer (gerst en triticale) wordt op het eigen bedrijf geproduceerd. Friese melkschapen zijn grote witte schapen van circa 75 kilo, met een lange hals, onbewolde kop en lange, brede oren. De schapen worden 2 keer per jaar geschoren.

  Atema en Stam houden Friese melkschapen vanwege de hoge melkproductie. De andere schapenrassen worden vooral om het lamsvlees gehouden. De schapen van De Kooihoek lopen tussen half april en 1 december dag en nacht buiten. Het ruwvoer en een deel van het krachtvoer (gerst en triticale) wordt op het eigen bedrijf geproduceerd. Friese melkschapen zijn grote witte schapen van circa 75 kilo, met een lange hals, onbewolde kop en lange, brede oren. De schapen worden 2 keer per jaar geschoren.

 • De beste lammeren worden op het bedrijf aangehouden. Uitgegroeide lammeren die niet voor de fok zijn bestemd, worden geslacht bij een ambachtelijke slager in de buurt. Op bestelling levert De Kooihoek halve lammeren, klaar voor de diepvries en naar wens van de klant in verschillende vleespakketten samengesteld.

  De beste lammeren worden op het bedrijf aangehouden. Uitgegroeide lammeren die niet voor de fok zijn bestemd, worden geslacht bij een ambachtelijke slager in de buurt. Op bestelling levert De Kooihoek halve lammeren, klaar voor de diepvries en naar wens van de klant in verschillende vleespakketten samengesteld.

 • De fokkerij staat centraal op het bedrijf. Gestreefd wordt naar gezonde, robuuste dieren die lang mee kunnen. Dat in combinatie met een hoge melkproductie en een goed karakter. Om dit doel te realiseren, lopen op het bedrijf 2 stamboekrammen rond. De minder productieve schapen worden gedekt door een Texelaar- of een Suffolk-ram. Het bedrijf is aangesloten bij het Frysk Melkskieppe Stamboek.

  De fokkerij staat centraal op het bedrijf. Gestreefd wordt naar gezonde, robuuste dieren die lang mee kunnen. Dat in combinatie met een hoge melkproductie en een goed karakter. Om dit doel te realiseren, lopen op het bedrijf 2 stamboekrammen rond. De minder productieve schapen worden gedekt door een Texelaar- of een Suffolk-ram. Het bedrijf is aangesloten bij het Frysk Melkskieppe Stamboek.

 • De schapen worden vanaf de lammertijd in december tot in de herfst tweemaal daags gemolken. Er kunnen 12 schapen tegelijk in de melkstal. Per melkbeurt kost dat circa anderhalf uur. De gemiddelde levensduur van de dieren is 5 jaar. De ooien hebben gemiddeld 2 lammeren per jaar.

  De schapen worden vanaf de lammertijd in december tot in de herfst tweemaal daags gemolken. Er kunnen 12 schapen tegelijk in de melkstal. Per melkbeurt kost dat circa anderhalf uur. De gemiddelde levensduur van de dieren is 5 jaar. De ooien hebben gemiddeld 2 lammeren per jaar.

 • De schapen produceren in een gemiddeld jaar tegen de 500 liter melk per jaar. In de wachtruimte. De vet- en eiwitgehalten schommelen tussen de 10 en 12%. Dat is aanmerkelijk hoger dan de gehalten in koemelk.

  De schapen produceren in een gemiddeld jaar tegen de 500 liter melk per jaar. In de wachtruimte. De vet- en eiwitgehalten schommelen tussen de 10 en 12%. Dat is aanmerkelijk hoger dan de gehalten in koemelk.

 • De Kooihoek verwerkt de melk zelf tot verscheidene soorten harde schapenkaas en feta. De melk wordt niet gepasteuriseerd. Per jaar wordt circa 5 ton kaas geproduceerd. De kaas levert op de markt € 20 per kilo op. Voor 1 kilo kaas is 6 liter melk nodig. Dat levert omgerekend een melkprijs van € 3 per liter.

  De Kooihoek verwerkt de melk zelf tot verscheidene soorten harde schapenkaas en feta. De melk wordt niet gepasteuriseerd. Per jaar wordt circa 5 ton kaas geproduceerd. De kaas levert op de markt € 20 per kilo op. Voor 1 kilo kaas is 6 liter melk nodig. Dat levert omgerekend een melkprijs van € 3 per liter.

 • Voor verkoop wordt de kaas op het eigen bedrijf opgeslagen. De kaas wordt voor een deel op de biologische boerenmarkt in Utrecht verkocht. Het bedrijf zet ook af aan restaurants in de regio, aan markthandelaren en rechtstreeks aan winkels in de Achterhoek.

  Voor verkoop wordt de kaas op het eigen bedrijf opgeslagen. De kaas wordt voor een deel op de biologische boerenmarkt in Utrecht verkocht. Het bedrijf zet ook af aan restaurants in de regio, aan markthandelaren en rechtstreeks aan winkels in de Achterhoek.

 • Voor een groot deel verbouwt De Kooihoek het voer voor de schapen zelf. Vooral gras en daarnaast gerst en triticale. De graankorrels worden geplet en gevoerd aan de schapen, het stro wordt gebruikt in de potstal. Langs een van de graanpercelen is een rand van 12 meter breed ingezaaid met verschillende bloemen en kruiden. Hiervoor ontvangt het bedrijf een vergoeding in het kader van agrarisch natuurbeheer.

  Voor een groot deel verbouwt De Kooihoek het voer voor de schapen zelf. Vooral gras en daarnaast gerst en triticale. De graankorrels worden geplet en gevoerd aan de schapen, het stro wordt gebruikt in de potstal. Langs een van de graanpercelen is een rand van 12 meter breed ingezaaid met verschillende bloemen en kruiden. Hiervoor ontvangt het bedrijf een vergoeding in het kader van agrarisch natuurbeheer.

 • Met behulp van een houtgestookte cv-ketel wordt een deel van de warmtebehoefte van het bedrijf geproduceerd, bijvoorbeeld voor het opwarmen van de melk in de kaasmakerij. In de afgelopen jaren heeft Freek Atema singels aangeplant. Dit levert een bijdrage aan de biodiversiteit op het bedrijf en hout voor de kachel.

  Met behulp van een houtgestookte cv-ketel wordt een deel van de warmtebehoefte van het bedrijf geproduceerd, bijvoorbeeld voor het opwarmen van de melk in de kaasmakerij. In de afgelopen jaren heeft Freek Atema singels aangeplant. Dit levert een bijdrage aan de biodiversiteit op het bedrijf en hout voor de kachel.

 • Op en rond het bedrijf vindt een toenemend aantal vogelsoorten zijn biotoop. Vijftien paartjes boerenzwaluwen nestelen in de bedrijfsgebouwen. Sinds enkele jaren broedt ook een paart kerkuilen in een nestkast in een van de stallen. Dit voorjaar zijn 4 jonge kerkuilen uitgevlogen.

  Op en rond het bedrijf vindt een toenemend aantal vogelsoorten zijn biotoop. Vijftien paartjes boerenzwaluwen nestelen in de bedrijfsgebouwen. Sinds enkele jaren broedt ook een paart kerkuilen in een nestkast in een van de stallen. Dit voorjaar zijn 4 jonge kerkuilen uitgevlogen.

 • De inkomsten op het bedrijf komen voor 90 procent uit de zuivel. Tien procent komt van de verkoop van vlees en lammeren. De wol is geen opbrengst maar een kostenpost. Het scheren kost meer dan de wol oplevert.

  De inkomsten op het bedrijf komen voor 90 procent uit de zuivel. Tien procent komt van de verkoop van vlees en lammeren. De wol is geen opbrengst maar een kostenpost. Het scheren kost meer dan de wol oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.