Home

Foto & video 1 reactie

Rodeo op een Beierse alp en oogsten in het donker

Een selectie van opvallende agrarische nieuwsfoto's uit binnen- en buitenland.

Foto

 • In het dorpje Wallgau in de Duitse deelstaat Beieren, dicht tegen de Oostenrijkse grens is een van de hoogtepunten van het jaar het ‘Ochsenrennen’: zittend op een os, zo snel mogelijk van de ene kant van het grasland naar de andere kant. Dit jaar stonden zo’n twintig ossen aan de start, met angstaanjagende namen als ‘Dynamit’ en ‘Speedy’. Enkele honderden toeschouwers die op het evenement af waren gekomen zagen dat het best moeilijk is om op de imposante dieren te blijven zitten. Alleen aan een paar beugels op de rug van de dieren konden de berijders zich vast houden. De winnaar zorgde eningszins voor een Spaanse link, het dier heet ‘Gaudi’.<br />Foto: ANP

  In het dorpje Wallgau in de Duitse deelstaat Beieren, dicht tegen de Oostenrijkse grens is een van de hoogtepunten van het jaar het ‘Ochsenrennen’: zittend op een os, zo snel mogelijk van de ene kant van het grasland naar de andere kant. Dit jaar stonden zo’n twintig ossen aan de start, met angstaanjagende namen als ‘Dynamit’ en ‘Speedy’. Enkele honderden toeschouwers die op het evenement af waren gekomen zagen dat het best moeilijk is om op de imposante dieren te blijven zitten. Alleen aan een paar beugels op de rug van de dieren konden de berijders zich vast houden. De winnaar zorgde eningszins voor een Spaanse link, het dier heet ‘Gaudi’.
  Foto: ANP

 • Donkere wolken pakken zich samen boven het land van de familie Borovinsky, vlakbij het dorp Khorol in. Khorol ligt in de regio Kraj Primorski, helemaal in het oosten van Rusland. Ondertussen gaat de haveroogst in volle gang door.<br />Foto: Reuters

  Donkere wolken pakken zich samen boven het land van de familie Borovinsky, vlakbij het dorp Khorol in. Khorol ligt in de regio Kraj Primorski, helemaal in het oosten van Rusland. Ondertussen gaat de haveroogst in volle gang door.
  Foto: Reuters

 • Vrouwen sorteren de Robusta-koffiebonen op de Banaran plantage, vlakbij Semarang op Java, Indonesië.</p>
<p>Foto: Reuters

  Vrouwen sorteren de Robusta-koffiebonen op de Banaran plantage, vlakbij Semarang op Java, Indonesië.

  Foto: Reuters

 • Een boerin staat voor haar buffels aan de oever van de rivier de Eufraat, in de buurt van het dorp Um Khashm, ten zuiden van de heilige stad Najaf in Irak.<br />Foto: Reuters

  Een boerin staat voor haar buffels aan de oever van de rivier de Eufraat, in de buurt van het dorp Um Khashm, ten zuiden van de heilige stad Najaf in Irak.
  Foto: Reuters

 • Uit heel Europa, tot uit Nederland aan toe, komen handelaren en fokkers iedere woensdag naar Brionnais in de Franse Bourgogne voor vleeskoeien van het ras Charolais voor de slacht of om mee te fokken. Het vlees van de witte koe wordt vrijwel alleen in de omgeving van Brionnais gefokt. Zowel de (gesubsidieerde) koeienmarkt (1488) als de veiling trekken bovendien jaarlijks duizenden toeristen. Met name de veiling, waarbij koper en verkoper strikt gescheiden blijven en alles elektronisch verloopt, trekt veel publiek.</p>
<p>Het fokvee krijgt een nummer, zodat anonimiteit gewaarborgd blijft, en loopt in een ring zodat de dieren goed zichbaar zijn. Iedere handelsdag wordt er voor ongeveer €1 miljoen omgezet op zowel markt als veiling (200 stuks slachtvee en 1.000-1.400 fokdieren). Ondanks de exclusiviteit van het ras, neemt echter de vraag en daardoor de prijs van het vlees de laatste jaren af. <br />Foto: VidiPhoto

  Uit heel Europa, tot uit Nederland aan toe, komen handelaren en fokkers iedere woensdag naar Brionnais in de Franse Bourgogne voor vleeskoeien van het ras Charolais voor de slacht of om mee te fokken. Het vlees van de witte koe wordt vrijwel alleen in de omgeving van Brionnais gefokt. Zowel de (gesubsidieerde) koeienmarkt (1488) als de veiling trekken bovendien jaarlijks duizenden toeristen. Met name de veiling, waarbij koper en verkoper strikt gescheiden blijven en alles elektronisch verloopt, trekt veel publiek.

  Het fokvee krijgt een nummer, zodat anonimiteit gewaarborgd blijft, en loopt in een ring zodat de dieren goed zichbaar zijn. Iedere handelsdag wordt er voor ongeveer €1 miljoen omgezet op zowel markt als veiling (200 stuks slachtvee en 1.000-1.400 fokdieren). Ondanks de exclusiviteit van het ras, neemt echter de vraag en daardoor de prijs van het vlees de laatste jaren af.
  Foto: VidiPhoto

 • Boeren brengen hun koeien in veiligheid nadat het uitbreken vna een bosbrand in de buurt van het Portugese plaatsje Sao Pedro do Sul, dat ten zuidoosten van Porto ligt. <br />Foto: Reuters

  Boeren brengen hun koeien in veiligheid nadat het uitbreken vna een bosbrand in de buurt van het Portugese plaatsje Sao Pedro do Sul, dat ten zuidoosten van Porto ligt.
  Foto: Reuters

 • De Duitse boerencoöperatie ‘Marktfrucht Luetzow’ is drukdoende tarwe te oogsten. Vanwege de ongunstige weersomstandigheden dit seizoen wordt – als het even kan - ook ‘s nachts doorgewerkt. Hier is men bezig om de tarwe van een 76 hectare grote akker af te halen in de buurt van het Duitse Kaeselow, ten oosten van Hamburg. De coöperatie verwacht dat zeker 25% tot 30% van de oogst verloren is door het slechte weer van de afgelopen tijd. <br />Foto: ANP

  De Duitse boerencoöperatie ‘Marktfrucht Luetzow’ is drukdoende tarwe te oogsten. Vanwege de ongunstige weersomstandigheden dit seizoen wordt – als het even kan - ook ‘s nachts doorgewerkt. Hier is men bezig om de tarwe van een 76 hectare grote akker af te halen in de buurt van het Duitse Kaeselow, ten oosten van Hamburg. De coöperatie verwacht dat zeker 25% tot 30% van de oogst verloren is door het slechte weer van de afgelopen tijd.
  Foto: ANP

 • Het oogsten van watermeloenen op de velden van Sergei Chagais bij het dorp Russische Annenka is puur handwerk. Voor de oogst zijn tientallen mensen ingeschakeld. Annenka ligt in het Spassky District, ten zuidoosten van Moskou. <br />Foto: ANP

  Het oogsten van watermeloenen op de velden van Sergei Chagais bij het dorp Russische Annenka is puur handwerk. Voor de oogst zijn tientallen mensen ingeschakeld. Annenka ligt in het Spassky District, ten zuidoosten van Moskou.
  Foto: ANP

Eén reactie

 • tournesol

  Even iets rechtzetten: het vleeskoeienras Charolais wordt in heel Frankrijk gefokt en is verre van exclusief (het grootste vleeskoeienras qua aantal in Frankrijk).
  Door de toenemende vraag naar goedkoop vlees voor de verwerkende industrie worden de productiekosten niet gedekt en velen kunnen de concurrentie niet aan van de (melk)slachtkoeien die geïmporteerd worden uit andere
  landen van Europa, dus de vraag neemt af.
  In een wereldmarkteconomie telt vaak alleen de prijs en de slachthuizen willen zo goedkoop mogelijk vlees. Ze hebben geen vleeskoeien kwaliteit vlees nodig voor in de ravioli of de lasagna.
  De problemen in de melkveesector zijn erg verwand met de vleesveesector en door de massale slachtingen in de melkveesector in Europa komen de vleesveeboeren in plaatsen in Europa waar niet gemolken wordt en waar de grond te slecht is voor granen ook in grote problemen. Dus de vraag naar het ras neemt af.

Of registreer je om te kunnen reageren.