Home

Foto & video 2716 x bekeken

Grootschalige wormenproductie in de polder

Lou en Tonny Derks produceren op kwekerij Polderworm in Rutten, Flevoland, op jaarbasis 45 tot 50 ton wormen voor de sportvisserij.

Het grootste deel van de wormen - de Dendrobeana veneta - gaat naar vijf vaste afnemers, die de wormen wereldwijd exporteren.

Foto

 • Kwekerij Polderworm is gevestigd in Rutten. Fevoland. Op de boerderij in de Noordoostpolder streek Lou Derks (65) als 2-jarig jongetje met zijn ouders neer. Nu staat er een uiterst moderne, sterk geautomatiseerde wormenkwekerij. Van de circa twintig professionele wormenkwekers in Nederland is Derks samen met zijn vrouw Tonny (65) een van de grootste producenten.</p>
<p><em>Foto's: Mark Pasveer</em>

  Kwekerij Polderworm is gevestigd in Rutten. Fevoland. Op de boerderij in de Noordoostpolder streek Lou Derks (65) als 2-jarig jongetje met zijn ouders neer. Nu staat er een uiterst moderne, sterk geautomatiseerde wormenkwekerij. Van de circa twintig professionele wormenkwekers in Nederland is Derks samen met zijn vrouw Tonny (65) een van de grootste producenten.

  Foto's: Mark Pasveer

 • Derks verkoopt de wormen van eind januari tot medio augustus. Het hele productieproces is gericht op het seizoen voor de sportvisserij. Hij verkoopt de wormen in verschillende maten, variërend van 0,5 tot grofweg 1,5 gram per worm.

  Derks verkoopt de wormen van eind januari tot medio augustus. Het hele productieproces is gericht op het seizoen voor de sportvisserij. Hij verkoopt de wormen in verschillende maten, variërend van 0,5 tot grofweg 1,5 gram per worm.

 • De wormen groeien in een hal waar Derks de temperatuur scherp in de gaten houdt. De optimale groeitemperatuur voor wormen ligt rond 18 graden.

  De wormen groeien in een hal waar Derks de temperatuur scherp in de gaten houdt. De optimale groeitemperatuur voor wormen ligt rond 18 graden.

 • De wormen krijgen iedere drie weken een nieuwe leefomgeving. Die bestaat vooral uit turf, aangevuld met pulp uit de papierindustrie.

  De wormen krijgen iedere drie weken een nieuwe leefomgeving. Die bestaat vooral uit turf, aangevuld met pulp uit de papierindustrie.

 • Om de vier dagen krijgen de wormen krachtvoer. Dat voer bestaat uit granen met wat zoetstoffen die de worm lekker doen ruiken.

  Om de vier dagen krijgen de wormen krachtvoer. Dat voer bestaat uit granen met wat zoetstoffen die de worm lekker doen ruiken.

 • Het productieproces is voor een belangrijk deel geautomatiseerd. Lou Derks: "Automatisering is noodzakelijk, net als in andere takken van de agrarische sector. Om in de top mee te blijven draaien, moet de kostprijs omlaag.”

  Het productieproces is voor een belangrijk deel geautomatiseerd. Lou Derks: "Automatisering is noodzakelijk, net als in andere takken van de agrarische sector. Om in de top mee te blijven draaien, moet de kostprijs omlaag.”

 • Elke drie weken worden de wormen via een zeeftrommel gescheiden van de humus. Daarna krijgen ze weer verse turf en voeding.

  Elke drie weken worden de wormen via een zeeftrommel gescheiden van de humus. Daarna krijgen ze weer verse turf en voeding.

 • Goede hygiëne is randvoorwaarde voor een optimale kwaliteit van de wormen. Het gaat trouwens niet altijd goed. In 2014 kreeg Derks te maken met veel sterfte. De productie daalde van 45 ton in 2013 naar 17 ton in 2014. Derks heeft nog steeds geen idee wat de oorzaak was.

  Goede hygiëne is randvoorwaarde voor een optimale kwaliteit van de wormen. Het gaat trouwens niet altijd goed. In 2014 kreeg Derks te maken met veel sterfte. De productie daalde van 45 ton in 2013 naar 17 ton in 2014. Derks heeft nog steeds geen idee wat de oorzaak was.

 • De humus die bij de productie vrijkomt, verkoopt Lou Derks aan tuinders en hoveniers voor €10 per kuub (€17 per ton). Akkerbouwers tonen in toenemende mate belangstelling voor de wormenhumus.

  De humus die bij de productie vrijkomt, verkoopt Lou Derks aan tuinders en hoveniers voor €10 per kuub (€17 per ton). Akkerbouwers tonen in toenemende mate belangstelling voor de wormenhumus.

 • Ochtendpauze. Polderworm heeft twee werknemers in vaste dienst. Voor een cliënt met een arbeidsbeperking fungeert het echtpaar als zorgboer. In drukke periodes doet het bedrijf een beroep op scholieren en studenten, meestal familieleden.

  Ochtendpauze. Polderworm heeft twee werknemers in vaste dienst. Voor een cliënt met een arbeidsbeperking fungeert het echtpaar als zorgboer. In drukke periodes doet het bedrijf een beroep op scholieren en studenten, meestal familieleden.

 • Op de locatie staan ook nog twee vleeskuikenschuren, die het echtpaar Derks verhuurt.

  Op de locatie staan ook nog twee vleeskuikenschuren, die het echtpaar Derks verhuurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.