Home

Foto & video 5408 x bekeken

Gladiolen voor de Vierdaagse, koe eet nageboorte

Selectie van de opvallendste agrarische nieuwsfoto's van afgelopen week uit binnen- en buitenland.

Foto

 • India - Aanhangers van het jaïnisme, een religieuze stroming in India, dragen een traditionele wagen tijdens het Behdienkhlam-festival in Jowai, India. Het is een traditioneel festival om het einde van de zaaitijd te vieren.

  India - Aanhangers van het jaïnisme, een religieuze stroming in India, dragen een traditionele wagen tijdens het Behdienkhlam-festival in Jowai, India. Het is een traditioneel festival om het einde van de zaaitijd te vieren.

 • Heumen - Medewerkers van kweker Theo Theunissen in Heumen zijn woensdag 13 juli gestart met de oogst van gladiolen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het grootste wandelevenement ter wereld begint dinsdag 19 juli met 48.000 deelnemers. In totaal levert Theunissen 300.000 gladiolen in zes kleuren. Die worden traditioneel op de slotdag uitgereikt op Via Gladiola. De gladiool staat symbool voor overwinning, bewondering, trots en kracht. Het zomerbolgewas is daarmee onlosmakelijk verbonden met de Nijmeegse Vierdaagse. Door de overvloedige regenval van de afgelopen maanden was het nog maar de vraag of er voldoende gladiolen beschikbaar zouden zijn. Dat valt, evenals de prijs, alles mee. In Nederland zijn 70 gladiolenkwekers actief op een totaal beplante oppervlakte van ruim 750 hectare. 90 procent van de gladiolen die in Nederland geteeld worden, is bestemd voor het buitenland. Er zijn 260 verschillende soorten in alle kleuren en maten. In het kader van het 100-jarig jubileum van de Nijmeegse Vierdaagse heeft Theunissen de organisatie een nieuwe oranjerode gladiool aangeboden: 'The Walk of the World'. Het gladiolenseizoen duurt tot eind september.</p>
<p><em>Foto: VidiPhoto</em>

  Heumen - Medewerkers van kweker Theo Theunissen in Heumen zijn woensdag 13 juli gestart met de oogst van gladiolen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het grootste wandelevenement ter wereld begint dinsdag 19 juli met 48.000 deelnemers. In totaal levert Theunissen 300.000 gladiolen in zes kleuren. Die worden traditioneel op de slotdag uitgereikt op Via Gladiola. De gladiool staat symbool voor overwinning, bewondering, trots en kracht. Het zomerbolgewas is daarmee onlosmakelijk verbonden met de Nijmeegse Vierdaagse. Door de overvloedige regenval van de afgelopen maanden was het nog maar de vraag of er voldoende gladiolen beschikbaar zouden zijn. Dat valt, evenals de prijs, alles mee. In Nederland zijn 70 gladiolenkwekers actief op een totaal beplante oppervlakte van ruim 750 hectare. 90 procent van de gladiolen die in Nederland geteeld worden, is bestemd voor het buitenland. Er zijn 260 verschillende soorten in alle kleuren en maten. In het kader van het 100-jarig jubileum van de Nijmeegse Vierdaagse heeft Theunissen de organisatie een nieuwe oranjerode gladiool aangeboden: 'The Walk of the World'. Het gladiolenseizoen duurt tot eind september.

  Foto: VidiPhoto

 • Wit-Rusland - Heel andere folklore in Wit-Rusland. Vrouwen in traditionele kleding snijden en binden de eerste schoven graan volgens de Zazhinki-traditie. De vrouwen maken de eerste schoven, vragen God om hen te helpen bij de oogst en klagen over het harde werk en de rugpijn die vroeger hoorde bij het handmatige oogstwerk.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>

  Wit-Rusland - Heel andere folklore in Wit-Rusland. Vrouwen in traditionele kleding snijden en binden de eerste schoven graan volgens de Zazhinki-traditie. De vrouwen maken de eerste schoven, vragen God om hen te helpen bij de oogst en klagen over het harde werk en de rugpijn die vroeger hoorde bij het handmatige oogstwerk.

  Foto: ANP

 • Japan - Paddenstoelen op een kwekerij in Tsuruoka, Japan. Kweker Kiyoshi Yamazawa heeft meer dan 584 varianten van paddenstoelen uit heel Japan verzameld. Deze variant heet 'boomoortje'. Yamazawa is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe teeltmethode voor gezonde groentes. Hij wil daarmee in 2020 de markt op als in Japan de Olympische Spelen gehouden worden.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>

  Japan - Paddenstoelen op een kwekerij in Tsuruoka, Japan. Kweker Kiyoshi Yamazawa heeft meer dan 584 varianten van paddenstoelen uit heel Japan verzameld. Deze variant heet 'boomoortje'. Yamazawa is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe teeltmethode voor gezonde groentes. Hij wil daarmee in 2020 de markt op als in Japan de Olympische Spelen gehouden worden.

  Foto: ANP

 • Uithuizen (Gr.) - Negen hectare bloeiend blauwmaanzaad van W. van der Molen in Uithuizen. Door het droge voorjaar is het gewas wel twee tot drie weken later dan andere jaren, ook is er verschil in opkomst. Sommige planten vormen al een zaadbol terwijl er ook nog planten zijn waar de bloemknop nog open moet gaan.</p>
<p><em>Foto: Koos van der Spek</em>

  Uithuizen (Gr.) - Negen hectare bloeiend blauwmaanzaad van W. van der Molen in Uithuizen. Door het droge voorjaar is het gewas wel twee tot drie weken later dan andere jaren, ook is er verschil in opkomst. Sommige planten vormen al een zaadbol terwijl er ook nog planten zijn waar de bloemknop nog open moet gaan.

  Foto: Koos van der Spek

 • Le Mans (F.) - Franse veehouders demonstreren tegen lage melkprijzen bij zuivelcoöperatie Sodiaal in Le Mans.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>

  Le Mans (F.) - Franse veehouders demonstreren tegen lage melkprijzen bij zuivelcoöperatie Sodiaal in Le Mans.

  Foto: ANP

 • Syrië - Syrische vluchtelingen zijn er niet alleen in Turkije en Europese landen, ook in Syrië zelf zijn veel mensen ontheemd. Hier zijn mensen die uit Aleppo gevlucht zijn, aan het werk in een tomatenkwekerij in de kustplaats Tartus. De eigenaar zelf is soldaat en vecht elders in het land.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>

  Syrië - Syrische vluchtelingen zijn er niet alleen in Turkije en Europese landen, ook in Syrië zelf zijn veel mensen ontheemd. Hier zijn mensen die uit Aleppo gevlucht zijn, aan het werk in een tomatenkwekerij in de kustplaats Tartus. De eigenaar zelf is soldaat en vecht elders in het land.

  Foto: ANP

 • Hellum (Gr.) - Het is natuurlijk gedrag maar toch doet het vreemd aan: een koe die de nageboorte van het eigen kalf opvreet. Hier bij veehouder Jan Pieter van Tilburg in Hellum. Kan het kwaad? De meningen verschillen. Een gangbare verklaring is dat een nageboorte roofdieren kan aantrekken en daarom opgegeten wordt door het moederdier. Bij paarden gebeurt het ook. Op internetfora wordt ook gewezen op risico’s. Zo is het wel eens voorgekomen dat de koe stikt in de nageboorte.</p>
<p><em>Foto: Koos van der Spek</em>

  Hellum (Gr.) - Het is natuurlijk gedrag maar toch doet het vreemd aan: een koe die de nageboorte van het eigen kalf opvreet. Hier bij veehouder Jan Pieter van Tilburg in Hellum. Kan het kwaad? De meningen verschillen. Een gangbare verklaring is dat een nageboorte roofdieren kan aantrekken en daarom opgegeten wordt door het moederdier. Bij paarden gebeurt het ook. Op internetfora wordt ook gewezen op risico’s. Zo is het wel eens voorgekomen dat de koe stikt in de nageboorte.

  Foto: Koos van der Spek

 • Kriegsheim (Fr.) - De vormalige Franse president Nicolas Sarkozy is opnieuw op verkiezingspad, hij wil weer president worden. Daarvoor heeft hij wel de steun van de boerenbevolking nodig. Hier is hij als hoofd van de rechtse oppositiepartij Les Republicains in gesprek met boeren in Kriegsheim in oostelijk Frankrijk. <em>Foto: ANP</em>

  Kriegsheim (Fr.) - De vormalige Franse president Nicolas Sarkozy is opnieuw op verkiezingspad, hij wil weer president worden. Daarvoor heeft hij wel de steun van de boerenbevolking nodig. Hier is hij als hoofd van de rechtse oppositiepartij Les Republicains in gesprek met boeren in Kriegsheim in oostelijk Frankrijk. Foto: ANP

 • Boltenhagen (D.) - Demonstrerende Duitse melkveehouders bereiden zich voor op regionale verkiezigen op 4 september. ‘Wij melkveehouders zijn nog beter af onder de Groenen dan onder de CDU’, is hun slogan. Op 4 september zijn er verkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren.

  Boltenhagen (D.) - Demonstrerende Duitse melkveehouders bereiden zich voor op regionale verkiezigen op 4 september. ‘Wij melkveehouders zijn nog beter af onder de Groenen dan onder de CDU’, is hun slogan. Op 4 september zijn er verkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren.

 • Buenos Aires - De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra ontvangt haar Nederlandse ambtsgenoot in Argentinië. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, was daar om de betrekkingen aan te halen, vooral met het oog op samenwerking op het terrein van landbouw, infrastructuur en waterbeheer.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>

  Buenos Aires - De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra ontvangt haar Nederlandse ambtsgenoot in Argentinië. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, was daar om de betrekkingen aan te halen, vooral met het oog op samenwerking op het terrein van landbouw, infrastructuur en waterbeheer.

  Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.