Home

Foto & video

Binnenkijken bij de Kruidenwei

Geitenhouders en kaasmakers Ayla Groenveld en Ger Entjes melken 135 dieren. De melk wordt verwerkt tot kaas. Dat is de reden dat ze meer aan smaak hechten dan aan een hoge melkopbrengst.

Foto

 • Niet alleen de melk wordt verwerkt tot producten. Jonge bokjes worden na enkele maanden verkocht als geitenlamsvlees, de oudere geiten worden verwerkt tot worst. <em>Foto's: Mark Pasveer</em>

  Niet alleen de melk wordt verwerkt tot producten. Jonge bokjes worden na enkele maanden verkocht als geitenlamsvlees, de oudere geiten worden verwerkt tot worst. Foto's: Mark Pasveer

 • De biologische geitenhouderij en kaasmakerij van Groenveld en Entjes voert de naam De Kruidenwei en is gevestigd in het Drentse Nooitgedacht.

  De biologische geitenhouderij en kaasmakerij van Groenveld en Entjes voert de naam De Kruidenwei en is gevestigd in het Drentse Nooitgedacht.

 • De veestapel bestaat 135 melkgeiten. “De veelkleurigheid van de geiten is het resultaat van een welgekozen combinatie van geitenrassen”, zegt Groenveld. “Ons belangrijkste uitgangspunt daarbij is het fokken van een krachtige en duurzame kudde. We werken op onze eigen wijze, passend binnen de biologische landbouwmethode.”

  De veestapel bestaat 135 melkgeiten. “De veelkleurigheid van de geiten is het resultaat van een welgekozen combinatie van geitenrassen”, zegt Groenveld. “Ons belangrijkste uitgangspunt daarbij is het fokken van een krachtige en duurzame kudde. We werken op onze eigen wijze, passend binnen de biologische landbouwmethode.”

 • De melkgeiten worden twee keer daags in een zestienstands zij-aan-zijmelkstal gemolken.

  De melkgeiten worden twee keer daags in een zestienstands zij-aan-zijmelkstal gemolken.

 • In het zomerseizoen grazen de geiten in het weiland achter de boerderij. Een deel wordt gebruikt voor het winnen van het voer voor de winter.

  In het zomerseizoen grazen de geiten in het weiland achter de boerderij. Een deel wordt gebruikt voor het winnen van het voer voor de winter.

 • De geitenmelk wordt handmatig verwerkt tot kazen. Behalve de Capriolen en de geitenkwark zijn alle kazen gemaakt van rauwe melk (max. 30°C).

  De geitenmelk wordt handmatig verwerkt tot kazen. Behalve de Capriolen en de geitenkwark zijn alle kazen gemaakt van rauwe melk (max. 30°C).

 • De Kruidenwei heeft zich gespecialiseerd in de productie van blauwschimmelkazen gemaakt van verse, rauwe geitenmelk.

  De Kruidenwei heeft zich gespecialiseerd in de productie van blauwschimmelkazen gemaakt van verse, rauwe geitenmelk.

 • De boerderijwinkel is drie dagen per week geopend. Naast de eigen producten verkoopt De Kruidenwei ook kazen van koe- en schapenmelk. “Belangrijk zijn goede smaak en authenticiteit”, zegt Groenveld. “En natuurlijk van biologische oorsprong.”

  De boerderijwinkel is drie dagen per week geopend. Naast de eigen producten verkoopt De Kruidenwei ook kazen van koe- en schapenmelk. “Belangrijk zijn goede smaak en authenticiteit”, zegt Groenveld. “En natuurlijk van biologische oorsprong.”

 • Omdat de twee geitenhouders een gesloten bedrijfsvoering nastreven, zorgen drie eigen bokken voor nakomelingen. De bok Brammert is een van hen.

  Omdat de twee geitenhouders een gesloten bedrijfsvoering nastreven, zorgen drie eigen bokken voor nakomelingen. De bok Brammert is een van hen.

 • Ook geitenhuiden krijgen een nuttige toepassing. De gelooide huiden worden zo verkocht of verwerkt tot onder meer tassen.

  Ook geitenhuiden krijgen een nuttige toepassing. De gelooide huiden worden zo verkocht of verwerkt tot onder meer tassen.

 • Groenveld en Entjes leggen de accenten net wat anders dan andere veehouders. Ze streven niet naar zoveel mogelijk melk, maar naar smaakvolle producten. Of beter nog: ze willen dat hun biologische bedrijf in balans is. Dat zie je aan de soortenrijkdom van planten in de wei, de vitaliteit van de melkgeiten en de smaak van de kazen. En het plezier waarmee Groenveld en Entjes hun bedrijf runnen.

  Groenveld en Entjes leggen de accenten net wat anders dan andere veehouders. Ze streven niet naar zoveel mogelijk melk, maar naar smaakvolle producten. Of beter nog: ze willen dat hun biologische bedrijf in balans is. Dat zie je aan de soortenrijkdom van planten in de wei, de vitaliteit van de melkgeiten en de smaak van de kazen. En het plezier waarmee Groenveld en Entjes hun bedrijf runnen.

 • ’s Nachts zijn de dieren gehuisvest in een potstal. De mest uit deze stal wordt gebruikt voor bemesting van het grasland.

  ’s Nachts zijn de dieren gehuisvest in een potstal. De mest uit deze stal wordt gebruikt voor bemesting van het grasland.

 • Met de Lady’s Blue, een blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe geitenmelk, verwierf De Kruidenwei in 2010 de titel van ‘De lekkerste kaas van Nederland’. De naam Lady verwijst naar een karakteristieke geit die de 'leading lady' van de kudde was. Ze had een vacht in de kleuren van blauwschimmel.

  Met de Lady’s Blue, een blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe geitenmelk, verwierf De Kruidenwei in 2010 de titel van ‘De lekkerste kaas van Nederland’. De naam Lady verwijst naar een karakteristieke geit die de 'leading lady' van de kudde was. Ze had een vacht in de kleuren van blauwschimmel.

Of registreer je om te kunnen reageren.