Home

Foto & video laatste update:4 apr 2016

Van drijfmest tot mineralenconcentraat

Mineralenconcentraat is een hot item in het mestbeleid. Bij Gebr. Verkooyen in Langeweg (N.-Br.) wordt sinds 2011 drijfmest verwerkt tot water, dikke fractie en mineralenconcentraat. In deze fotoreportage volgen we de productie van begin tot eind.

Foto

 • Gebr. Verkooyen was altijd al sterk in mesttransport en sinds 2011 heeft het bedrijf een eigen mestverwerking actief. Het systeem werkt met een zeefband, filtratie en omgekeerde osmose. Verkooyen is één van de deelnemers aan de pilot om het stikstof- en kalirijke mineralenconcentraat af te mogen zetten als kunstmestvervanger. Corné Verkooyen geeft een rondleiding.

  Gebr. Verkooyen was altijd al sterk in mesttransport en sinds 2011 heeft het bedrijf een eigen mestverwerking actief. Het systeem werkt met een zeefband, filtratie en omgekeerde osmose. Verkooyen is één van de deelnemers aan de pilot om het stikstof- en kalirijke mineralenconcentraat af te mogen zetten als kunstmestvervanger. Corné Verkooyen geeft een rondleiding.

 • Het proces van mest verwerken begint met de aanvoer van drijfmest. Elke dag gaan er meerdere vrachten mest naar de verwerker. Met eigen vervoer, maar dat is vanzelfsprekend. Deze opslag heeft een capaciteit van 2.000 kuub.

  Het proces van mest verwerken begint met de aanvoer van drijfmest. Elke dag gaan er meerdere vrachten mest naar de verwerker. Met eigen vervoer, maar dat is vanzelfsprekend. Deze opslag heeft een capaciteit van 2.000 kuub.

 • De eerste stap is dat de drijfmest over de zeefband pers gaat om de dunne fractie eruit te persen. De drijfmest gaat tussen 2 zeefbanden die over rollen lopen. De totale lengte is 20 meter om zo veel mogelijk vocht uit de drijfmest te persen.

  De eerste stap is dat de drijfmest over de zeefband pers gaat om de dunne fractie eruit te persen. De drijfmest gaat tussen 2 zeefbanden die over rollen lopen. De totale lengte is 20 meter om zo veel mogelijk vocht uit de drijfmest te persen.

 • Na de zeefband gaat de dikke fractie naar de opslagloods. Van een kuub ingaande mest is 250 kilo dikke fractie. De dunne fractie gaat via de filtratiebak naar de filterdoeken.

  Na de zeefband gaat de dikke fractie naar de opslagloods. Van een kuub ingaande mest is 250 kilo dikke fractie. De dunne fractie gaat via de filtratiebak naar de filterdoeken.

 • Daar wordt de dunne fractie nog twee keer gefilterd voor de gezuiverde dunne fractie de zogenoemde RO-installatie met omgekeerde osmose in gaat.

  Daar wordt de dunne fractie nog twee keer gefilterd voor de gezuiverde dunne fractie de zogenoemde RO-installatie met omgekeerde osmose in gaat.

 • In de RO worden de meststoffen in de dunne fractie gescheiden van het water. Van de 100 liter gezuiverde dunne fractie blijft ongeveer 40 liter mineralenconcentraat en 60 liter water over.

  In de RO worden de meststoffen in de dunne fractie gescheiden van het water. Van de 100 liter gezuiverde dunne fractie blijft ongeveer 40 liter mineralenconcentraat en 60 liter water over.

 • Een beker met het mineralenconcentraat. Deze bevat veel ammoniakstikstof en kali en een klein beetje fosfaat. Verkooyen zet het mestproduct af bij akkerbouwers en melkveehouders in het Zuidwesten. Vanwege de pilot tellen de gehalten uit het product niet mee voor de gebruiksnorm dierlijke mest.

  Een beker met het mineralenconcentraat. Deze bevat veel ammoniakstikstof en kali en een klein beetje fosfaat. Verkooyen zet het mestproduct af bij akkerbouwers en melkveehouders in het Zuidwesten. Vanwege de pilot tellen de gehalten uit het product niet mee voor de gebruiksnorm dierlijke mest.

 • Het water dat in de omgekeerde osmose vrijkomt is schoon genoeg om te mogen lozen op het oppervlaktewater.

  Het water dat in de omgekeerde osmose vrijkomt is schoon genoeg om te mogen lozen op het oppervlaktewater.

 • Vanuit meerdere plaatsen is het gehele proces te volgen en eventueel bij te sturen.

  Vanuit meerdere plaatsen is het gehele proces te volgen en eventueel bij te sturen.

 • Na de eerste scheidingsstap gaat de dikke fractie nog door een installatie voor hygiënisatie. Vanuit daar gaat het naar een aparte opslagruimte.

  Na de eerste scheidingsstap gaat de dikke fractie nog door een installatie voor hygiënisatie. Vanuit daar gaat het naar een aparte opslagruimte.

 • Via de transportband bovenin kan de dikke fractie op meerdere plaatsen in de opslag verdeeld worden. Daarna wordt het product geladen voor transport naar Frankrijk, Duitsland, Polen en Tsjechië.

  Via de transportband bovenin kan de dikke fractie op meerdere plaatsen in de opslag verdeeld worden. Daarna wordt het product geladen voor transport naar Frankrijk, Duitsland, Polen en Tsjechië.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.