Home

Foto & video

Spannendste verkiezing Agrarisch Ondernemer ooit

De spannendste verkiezing van de Agrarisch Ondernemer ooit. Zo wordt de editie 2016 omschreven. Voor een uitgelaten zaal van zo'n driehonderd personen kwamen uiteindelijk de de melkveehouderij van de familie Van de Voort uit Lunteren en de radijstelerij van Zülküf Yilmaz uit Poeldijk bovendrijven als winnaars.

Van de Voort werd, nadat de jury de volle 2 uur overlegtijd gebruikt had, uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer 2016. Zülküf Yilmaz wist de meeste publieksstemmen te verzamelen en kreeg de Publieksprijs 2016 overhandigd.
Bekijk de video van de uitreiking hieronder. Bekijk ook een video die eerder werd gemaakt op het bedrijf van Van de Voort.

 

Video: Onno Gerritse

Foto

 • In de loop van de morgen druppelen de genodigden van de 5 kandidaten voor de Agrarisch Ondernemer 2016 verkiezing binnen in Hotel Theater Figi in Zeist. <br /><em>Foto: Koos Groenwold</em>

  In de loop van de morgen druppelen de genodigden van de 5 kandidaten voor de Agrarisch Ondernemer 2016 verkiezing binnen in Hotel Theater Figi in Zeist.
  Foto: Koos Groenwold

 • Om de verschillende 'kampen' uit elkaar te kunnen houden heeft iedere kandidaat zijn eigen kleur armband. Hier krijgt een van de genodigden het gele armbandje van de latere winnaars, <a href="http://www.agrarischondernemer.nl/top-10/van-der-voort/" target="_blank">de familie Van de Voort</a>, omgedaan.

  Om de verschillende 'kampen' uit elkaar te kunnen houden heeft iedere kandidaat zijn eigen kleur armband. Hier krijgt een van de genodigden het gele armbandje van de latere winnaars, de familie Van de Voort, omgedaan.

 • Onderweg van de ontvangstruimte naar de zaal worden de kandidaten met grote borden aan de bezoekers voorgesteld.

  Onderweg van de ontvangstruimte naar de zaal worden de kandidaten met grote borden aan de bezoekers voorgesteld.

 • Voorafgaand aan het middagprogramma met de uiteindelijke prijsuitreiking was er voor de kandidaten met hun aanhang een lunch georganiseerd. Helga van Leur, de dagvoorzitter, is hier in geanimeerd gesprek aan de tafel van broccolitelers, <a href="http://www.agrarischondernemer.nl/top-10/verdonk-en-van-den-berg/" target="_blank">René Verdonk en Sabine van den Berg</a>.

  Voorafgaand aan het middagprogramma met de uiteindelijke prijsuitreiking was er voor de kandidaten met hun aanhang een lunch georganiseerd. Helga van Leur, de dagvoorzitter, is hier in geanimeerd gesprek aan de tafel van broccolitelers, René Verdonk en Sabine van den Berg.

 • Na de lunch werden alle kandidaten met hun aanhang op de foto gezet op de fraaie trap in de hal van Figi. Hier de familie Van de Voort, nog onwetend over hun aanstaande overwinning later die middag.

  Na de lunch werden alle kandidaten met hun aanhang op de foto gezet op de fraaie trap in de hal van Figi. Hier de familie Van de Voort, nog onwetend over hun aanstaande overwinning later die middag.

 • Terwijl de kandidaten op de groepsfoto gingen, genoten de andere aanwezigen in de hal van een hapje en een drankje.

  Terwijl de kandidaten op de groepsfoto gingen, genoten de andere aanwezigen in de hal van een hapje en een drankje.

 • Als opening van het programma brengt Boerderij-hoofdredacteur Jan Vullings de spanning meteen op een kookpunt. "Het was de spannendste verkiezing ooit, je kunt bijna wel spreken van 'to close to call'." Zowel bij de verkiezing Agrarisch Ondernemer 2016 als bij de verkiezing van de publieksprijswinnaar zaten de genomineerden heel dicht bij elkaar.

  Als opening van het programma brengt Boerderij-hoofdredacteur Jan Vullings de spanning meteen op een kookpunt. "Het was de spannendste verkiezing ooit, je kunt bijna wel spreken van 'to close to call'." Zowel bij de verkiezing Agrarisch Ondernemer 2016 als bij de verkiezing van de publieksprijswinnaar zaten de genomineerden heel dicht bij elkaar.

 • Tijdens het middagprogramma sprak dagvoorzitter Helga van Leur met alle kandidaten over hun bedrijf. Hier praat ze met <a href="http://www.agrarischondernemer.nl/top-10/rodenburg/" target="_blank">Niels Rodenburg</a> die samen met zijn ouders Klaas en Linda een melkveehouderij heeft in Uitgeest. Voordat vader Klaas boer werd is hij eerst loodgieter geweest totdat hij bij een vrijgezelle oom in maatschap kon.

  Tijdens het middagprogramma sprak dagvoorzitter Helga van Leur met alle kandidaten over hun bedrijf. Hier praat ze met Niels Rodenburg die samen met zijn ouders Klaas en Linda een melkveehouderij heeft in Uitgeest. Voordat vader Klaas boer werd is hij eerst loodgieter geweest totdat hij bij een vrijgezelle oom in maatschap kon.

 • Ook de latere winnaars, de familie Van de Voort, kwamen aan het woord. Hier vertelt Peter trots - onder toeziend oog van Irene - over hun biologische melkveehouderij en kaasmakerij waar natuurlijke duurzaamheid het motto is. Volgens vader Jan Dirk spiegelen de koeien hem. "Als ik chagrijnig ben worden de koeien narrig. Het is een reactie op jezelf."

  Ook de latere winnaars, de familie Van de Voort, kwamen aan het woord. Hier vertelt Peter trots - onder toeziend oog van Irene - over hun biologische melkveehouderij en kaasmakerij waar natuurlijke duurzaamheid het motto is. Volgens vader Jan Dirk spiegelen de koeien hem. "Als ik chagrijnig ben worden de koeien narrig. Het is een reactie op jezelf."

 • <a href="http://www.agrarischondernemer.nl/top-10/wilco-van-der-hulst/" target="_blank">Wilco van der Hulst</a>, bloembollenteler uit 't Zand, werkt nauw samen met een plaatselijke akkerbouwer voor het wisselen van grond. Volgens de jury is een sterk punt van Wilco dat hij zich kwetsbaar durft op te stellen en het lef had om een ondernemerscoach in de arm te nemen.

  Wilco van der Hulst, bloembollenteler uit 't Zand, werkt nauw samen met een plaatselijke akkerbouwer voor het wisselen van grond. Volgens de jury is een sterk punt van Wilco dat hij zich kwetsbaar durft op te stellen en het lef had om een ondernemerscoach in de arm te nemen.

 • René Verdonk uit Wervershoof heeft als niet-agrariër van huis uit bewezen voldoende rendement te kunnen halen uit de broccoliteelt, aldus de jury van de Agrarisch Ondernemer 2016.

  René Verdonk uit Wervershoof heeft als niet-agrariër van huis uit bewezen voldoende rendement te kunnen halen uit de broccoliteelt, aldus de jury van de Agrarisch Ondernemer 2016.

 • Na vele jaren hard werken hebben Sabine van de Berg en haar partner René Verdonk besloten dat er naast hun tweeën iemand in hun bedrijf erbij mag komen. "Er is meer in het leven dan broccoli", zegt Sabine, die in de afgelopen jaren is getroffen door fysieke tegenslag.

  Na vele jaren hard werken hebben Sabine van de Berg en haar partner René Verdonk besloten dat er naast hun tweeën iemand in hun bedrijf erbij mag komen. "Er is meer in het leven dan broccoli", zegt Sabine, die in de afgelopen jaren is getroffen door fysieke tegenslag.

 • De eerste immigrant die het tot de selecte groep van 5 genomineerden heeft geschopt is <a href="http://www.agrarischondernemer.nl/top-10/yilmaz/" target="_blank">radijsteler Zülküf Yilmaz</a>. Hij heeft ervoor gekozen om radijs te telen op de volle grond en niet op substraat. Met die keuze heeft hij succes, Yilmaz heeft de modernste radijskwekerij van Nederland. Op termijn wil hij een radijskwekerij in Turkije realiseren.

  De eerste immigrant die het tot de selecte groep van 5 genomineerden heeft geschopt is radijsteler Zülküf Yilmaz. Hij heeft ervoor gekozen om radijs te telen op de volle grond en niet op substraat. Met die keuze heeft hij succes, Yilmaz heeft de modernste radijskwekerij van Nederland. Op termijn wil hij een radijskwekerij in Turkije realiseren.

 • Als 'tussendoortje' waren er optredens van oud-wielrenner en tegenwoordig bedrijfscoach Rob Harmelink en cabaretier Kasper van Kooten on de de titel 'Met Kasper en Rob naar de Top'. Hier hebben ze <a href="http://www.agrarischondernemer.nl/winnaars/giel-hermans/" target="_blank">suikermaisteler en vleesveehouder Giel Hermans</a>, de winnaar van 2011, zo ver gekregen dat hij op de fiets stapt.

  Als 'tussendoortje' waren er optredens van oud-wielrenner en tegenwoordig bedrijfscoach Rob Harmelink en cabaretier Kasper van Kooten on de de titel 'Met Kasper en Rob naar de Top'. Hier hebben ze suikermaisteler en vleesveehouder Giel Hermans, de winnaar van 2011, zo ver gekregen dat hij op de fiets stapt.

 • Hier laat Rob Harmelink zien dat je op een ander moet vertrouwen. Giel Hermans moet naar Robs hand kijken. Door op Rob te vertrouwen, blijkt Giel in staat zeer kort te draaien op het podium vlak langs de rand met de zaal.

  Hier laat Rob Harmelink zien dat je op een ander moet vertrouwen. Giel Hermans moet naar Robs hand kijken. Door op Rob te vertrouwen, blijkt Giel in staat zeer kort te draaien op het podium vlak langs de rand met de zaal.

 • In aanloop naar de uitreiking van de publieksprijs legt de winnaar van de publieksprijs in 2015 <a href="http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/3/Ronald-Pelgrom-en-Petra-Boomsma-winnen-Publieksprijs-Agrarisch-Ondernemer-2015-1736140W/" target="_blank">Ronald Pelgrom van IJsboerderij De Steenoven</a> uit het Gelderse Hummelo uit wat de prijs voor hem en zijn partner Petra Boomsma heeft betekent. "Winnen is als doping, je krijgt extra brandstof om nog harder te gaan." Pelgrom heeft van de prijs een belevenisweide naast de stal gerealiseerd.

  In aanloop naar de uitreiking van de publieksprijs legt de winnaar van de publieksprijs in 2015 Ronald Pelgrom van IJsboerderij De Steenoven uit het Gelderse Hummelo uit wat de prijs voor hem en zijn partner Petra Boomsma heeft betekent. "Winnen is als doping, je krijgt extra brandstof om nog harder te gaan." Pelgrom heeft van de prijs een belevenisweide naast de stal gerealiseerd.

 • Uiteindelijk bleek de winnaar van de publieksprijs radijsteler Zülküf Yilmaz te zijn. Met ruim 100 stemmen meer bleef hij de broccolitelers Verdonk en Van den Berg net voor.

  Uiteindelijk bleek de winnaar van de publieksprijs radijsteler Zülküf Yilmaz te zijn. Met ruim 100 stemmen meer bleef hij de broccolitelers Verdonk en Van den Berg net voor.

 • Voor de bekendmaking van de winnaar van de Agrarische Ondernemer 2016 liet juryvoorzitter Albert Jan Maat weten dat het dit jaar een heel moeilijke keuze was. "Het zat heel dicht bij elkaar, je kunt wel zeggen dat het een fotofinish was." De jury had de volle 2 uur die er voor staat nodig om tot een beslissing te komen.

  Voor de bekendmaking van de winnaar van de Agrarische Ondernemer 2016 liet juryvoorzitter Albert Jan Maat weten dat het dit jaar een heel moeilijke keuze was. "Het zat heel dicht bij elkaar, je kunt wel zeggen dat het een fotofinish was." De jury had de volle 2 uur die er voor staat nodig om tot een beslissing te komen.

 • Voor de officiële bekendmaking was staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) uitgenodigd. Met alle genomineerden op het podium, aan hem de taak de 'gouden enveloppe' te openen en de winnaar bekend te maken: <a href="http://www.agrarischondernemer.nl/top-10/van-der-voort/" target="_blank">de familie Van de Voort uit Lunteren</a>.

  Voor de officiële bekendmaking was staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) uitgenodigd. Met alle genomineerden op het podium, aan hem de taak de 'gouden enveloppe' te openen en de winnaar bekend te maken: de familie Van de Voort uit Lunteren.

 • Vader en zoon Van de Voort sprongen een gat in de lucht na de bekendmaking, Irene van de Voort kan het zichtbaar nog niet geloven.

  Vader en zoon Van de Voort sprongen een gat in de lucht na de bekendmaking, Irene van de Voort kan het zichtbaar nog niet geloven.

 • Na afloop werd nog een hele tijd nageborreld met de winnaars als stralend middelpunt.

  Na afloop werd nog een hele tijd nageborreld met de winnaars als stralend middelpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.