Home

Foto & video 2869 x bekeken

Meeste boeren werken ook op zondag

Driekwart van de boeren in Nederland beschouwt de zondag als een rustdag. Niettemin werkt twee derde van hen regelmatig op die dag. Dat blijkt uit een enquête die weekblad Boerderij hield onder meer dan 1.100 abonnees. Noodzakelijke basiswerkzaamheden als melken en voeren, zijn buiten het onderzoek gehouden.

De meest genoemde reden voor werken op zondag is het weer. Een bui wil men zoveel mogelijk voor zijn.

Het weer wordt gezien als overmacht. De grote meerderheid (80%) heeft daarom geen schuldgevoelens over zondagswerk. Wie zondags werkt, neemt zich vaak wel voor een andere rustdag te nemen, maar in de praktijk komt het daar vaak niet van.

Religie is meestal niet doorslaggevend voor wel of niet werken op zondag. Van de boeren beschouwt 60% zichzelf als gelovig. Dat is bijna 10% meer dan het landelijke gemiddelde van 51% (onderzoek CBS 2014). Van de gelovige boeren gaat 7% elke zondag naar de kerk, 30% gaat nooit.

Video: Jan Willem Schouten

Meer over het onderzoek van Boerderij is te vinden op boerderij.nl/werkenopzondag

Of registreer je om te kunnen reageren.