Home

Foto & video

Europarlementariërs op bezoek in de Achterhoek

Europarlementariër Jan Huitema nodigde deze week zijn collega's van de landbouwcommissie van het Europees Parlement uit voor een werkbezoek aan Nederland. Hoofdthema van het bezoek: innovatie. Huitema wil zijn collega's laten zien hoe innovatief de Nederlandse landbouw is én zijn collega's laten zien waar de Nederlandse ondernemers tegenaan lopen.

Donderdag 31 maart bracht het gezelschap een bezoek aan de Achterhoek, waar mestverwerking en dierenwelzijn centraal stonden. De Europarlementariërs brachten een bezoek aan de mestverwerking van Groot Zevert in Beltrum en de Koeientuin van de familie Bomers in Groenlo.

Foto

 • Het bezoek van de Europarlementariërs begint bij de Rabobank in Groenlo. Carel de Vries, projectmanager van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek, geeft uitleg over het project waarin driehonderd melkveebedrijven samen met het waterschap, LTO Noord, Rabobank, Vitens, de provincie en ForFarmers werkt aan het sluiten van de mineralen-kringloop. Het doel: de CO2-uitstoot verlagen met 20% en de productie met 10% verhogen.<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  Het bezoek van de Europarlementariërs begint bij de Rabobank in Groenlo. Carel de Vries, projectmanager van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek, geeft uitleg over het project waarin driehonderd melkveebedrijven samen met het waterschap, LTO Noord, Rabobank, Vitens, de provincie en ForFarmers werkt aan het sluiten van de mineralen-kringloop. Het doel: de CO2-uitstoot verlagen met 20% en de productie met 10% verhogen.
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders
 • Voorzitter van de EU-landbouwcommissie, de Pool Czesław Siekierski, is onder de indruk van de Nederlandse ontwikkelingen. "Na de invoering van kunstmest werd dierlijke mest niet meer als waardevol gezien. Nu gaan we weer terug naar dierlijke mest, met als doel de kringlopen te sluiten."<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  Voorzitter van de EU-landbouwcommissie, de Pool Czesław Siekierski, is onder de indruk van de Nederlandse ontwikkelingen. "Na de invoering van kunstmest werd dierlijke mest niet meer als waardevol gezien. Nu gaan we weer terug naar dierlijke mest, met als doel de kringlopen te sluiten."
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders
 • Bij Groot-Zevert kregen de politici uitleg over de mestverwerking. Op de locatie in Beltrum wordt jaarlijks 100.000 ton varkensdrijfmest verwerkt. De mest wordt eerst vergist. Dit jaar wordt een pijpleiding aangelegd naar FrieslandCampina in Borculo, zodat zij de biogas direct kunnen gebruiken voor het productieproces. Het digestaat wordt gescheiden in een dikke en een dunne fractie. Uit de dunne fractie wordt ammoniumsulfaat gewonnen, uit de dikke fractie wordt het fosfaat teruggewonnen in de vorm van calciumfosfaat.<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  Bij Groot-Zevert kregen de politici uitleg over de mestverwerking. Op de locatie in Beltrum wordt jaarlijks 100.000 ton varkensdrijfmest verwerkt. De mest wordt eerst vergist. Dit jaar wordt een pijpleiding aangelegd naar FrieslandCampina in Borculo, zodat zij de biogas direct kunnen gebruiken voor het productieproces. Het digestaat wordt gescheiden in een dikke en een dunne fractie. Uit de dunne fractie wordt ammoniumsulfaat gewonnen, uit de dikke fractie wordt het fosfaat teruggewonnen in de vorm van calciumfosfaat.
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders
 • Groot-Zevert verwacht op termijn een mestafzetprijs van €15 te kunnen vragen. Dat is aanzienlijk goedkoper dat de huidige mestafzetkosten van €25 per kuub. Daarvoor is erkenning van de meststoffen als kunstmestvervanger wel nodig.<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  Groot-Zevert verwacht op termijn een mestafzetprijs van €15 te kunnen vragen. Dat is aanzienlijk goedkoper dat de huidige mestafzetkosten van €25 per kuub. Daarvoor is erkenning van de meststoffen als kunstmestvervanger wel nodig.
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders
 • Wilbert Menkveld geeft uitleg over het terugwinnen van stikstof uit de dunne fractie. Voor sommige Europarlementariërs is alle hightech rond de dierlijke mest een stap te ver. "Bij ons wordt de mest gewoon op het land uitgereden als meststof. Waarom doen jullie dat niet?", zo klinkt het.<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  Wilbert Menkveld geeft uitleg over het terugwinnen van stikstof uit de dunne fractie. Voor sommige Europarlementariërs is alle hightech rond de dierlijke mest een stap te ver. "Bij ons wordt de mest gewoon op het land uitgereden als meststof. Waarom doen jullie dat niet?", zo klinkt het.
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders
 • Groot-Zevert heeft de eerste proefinstallatie voor het terugwinnen van fosfaat uit de dikke fractie. "Dit moet de showcase voor Europa worden", zegt Alterra-onderzoeker Oscar Schoumans enthousiast. Op termijn hoopt Groot-Zevert de capaciteit fors uit te breiden.<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  Groot-Zevert heeft de eerste proefinstallatie voor het terugwinnen van fosfaat uit de dikke fractie. "Dit moet de showcase voor Europa worden", zegt Alterra-onderzoeker Oscar Schoumans enthousiast. Op termijn hoopt Groot-Zevert de capaciteit fors uit te breiden.
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders
 • De koeien van de familie Bomers zijn niet onder de indruk van de delegatie Europarlementariërs. De dieren liggen rustig in de hypermoderne stal met een grote dichte vloer en bomen in de stal. PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp is enthousiast over de stal, terwijl haar Poolse collega zich zorgen maakt over het klimaat in de open stal in de winter. "Het wordt hier niet echt koud", reageert melkveehouder Bomers.<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  De koeien van de familie Bomers zijn niet onder de indruk van de delegatie Europarlementariërs. De dieren liggen rustig in de hypermoderne stal met een grote dichte vloer en bomen in de stal. PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp is enthousiast over de stal, terwijl haar Poolse collega zich zorgen maakt over het klimaat in de open stal in de winter. "Het wordt hier niet echt koud", reageert melkveehouder Bomers.
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders
 • De biologische melkveehouder vraagt de politici tijdens zijn bezoek om de verplichting voor biologische bedrijven om strooisel in de stal te hebben te schrappen. "Dat betekent dat ik deze stal niet meer mag gebruiken, terwijl de koeien het prima naar hun zin hebben."<br /><em>Foto: Joris Telders</em>

  De biologische melkveehouder vraagt de politici tijdens zijn bezoek om de verplichting voor biologische bedrijven om strooisel in de stal te hebben te schrappen. "Dat betekent dat ik deze stal niet meer mag gebruiken, terwijl de koeien het prima naar hun zin hebben."
  Foto: Joris Telders

  Foto: Joris Telders

Of registreer je om te kunnen reageren.