Home

Foto & video 4 reacties

Steeds meer en goedkoper krekels kweken

Ger van der Wal startte in 2013 een krekelkwekerij. Verder opschalen en efficiënter werken is het credo, want het aanbod kan de vraag nog niet aan.

Foto

 • Ger van der Wal runt samen met partner Margriet van Ewijk Insect Europe bv, dat uit webwinkel Delibugs (sinds 2011) en een krekelkwekerij bestaat. De kwekerij staat - 1.300 vierkante meter groot - op het terrein van het Bio Science Center in Lelystad.<br /><em>Foto's: Ton Kastermans Fotografie </em>

  Ger van der Wal runt samen met partner Margriet van Ewijk Insect Europe bv, dat uit webwinkel Delibugs (sinds 2011) en een krekelkwekerij bestaat. De kwekerij staat - 1.300 vierkante meter groot - op het terrein van het Bio Science Center in Lelystad.
  Foto's: Ton Kastermans Fotografie

 • Voor de financiering van de kwekerij werd via crowdfunding, private investeerders en banken al een half miljoen opgehaald. Dat is ook nodig, want de kwekerij is nog niet efficiënt en grootschalig genoeg. Binnen drie jaar moet er een gezonde basis zijn.

  Voor de financiering van de kwekerij werd via crowdfunding, private investeerders en banken al een half miljoen opgehaald. Dat is ook nodig, want de kwekerij is nog niet efficiënt en grootschalig genoeg. Binnen drie jaar moet er een gezonde basis zijn.

 • De resultaten worden ook steeds beter. De kostprijs was het eerste jaar €150 per kilogram. Nu is dat €40, maar voor optimaal rendement is €10 per kilogram het doel. Hetzelfde geldt voor de krekelproductie. Die is nu 15 ton per jaar. In 2019 moet dat 50 ton zijn.

  De resultaten worden ook steeds beter. De kostprijs was het eerste jaar €150 per kilogram. Nu is dat €40, maar voor optimaal rendement is €10 per kilogram het doel. Hetzelfde geldt voor de krekelproductie. Die is nu 15 ton per jaar. In 2019 moet dat 50 ton zijn.

 • De kweek zelf. Dit is de 'kraamkamer'. In de plastic bakken liggen bakjes met eitjes tien dagen in de voorbroed. Elke plastic bak kan wel 5.000 krekels opleveren. In deze ruimte is het overigens 30 graden. De luchtvochtigheid is 90%.

  De kweek zelf. Dit is de 'kraamkamer'. In de plastic bakken liggen bakjes met eitjes tien dagen in de voorbroed. Elke plastic bak kan wel 5.000 krekels opleveren. In deze ruimte is het overigens 30 graden. De luchtvochtigheid is 90%.

 • Dit is de opkweekruimte. Ook hier is het warm, al is de luchtvochtigheid lager. Hier komen de eitjes straks echt uit. De witte legbakjes staan in kuubskisten op verticale, kartonnen inzetten. In het midden staan voerbordjes.

  Dit is de opkweekruimte. Ook hier is het warm, al is de luchtvochtigheid lager. Hier komen de eitjes straks echt uit. De witte legbakjes staan in kuubskisten op verticale, kartonnen inzetten. In het midden staan voerbordjes.

 • Hier houdt van der Wal een van de legbakjes vast. De eitjes zijn hier beter zichtbaar. Om een indruk van de schaal te krijgen: alle legbakjes samen zijn per kist goed voor 200.000 krekels. De uitval bedraagt gemiddeld 10%.

  Hier houdt van der Wal een van de legbakjes vast. De eitjes zijn hier beter zichtbaar. Om een indruk van de schaal te krijgen: alle legbakjes samen zijn per kist goed voor 200.000 krekels. De uitval bedraagt gemiddeld 10%.

 • In deze kuubskist zijn de meeste eitjes in de legbakken al uitgekomen. De kleine krekels krioelen rond de voerbordjes.

  In deze kuubskist zijn de meeste eitjes in de legbakken al uitgekomen. De kleine krekels krioelen rond de voerbordjes.

 • Een andere hal met kuubskisten. De temperatuur ligt hier met 25 graden iets lager, omdat de insecten hier ouder zijn dan vier weken. Als de insecten worden verpoederd, blijft er van één kuubskist van 3,5 kilogram over. Dat levert nu €120 per kilogram op.

  Een andere hal met kuubskisten. De temperatuur ligt hier met 25 graden iets lager, omdat de insecten hier ouder zijn dan vier weken. Als de insecten worden verpoederd, blijft er van één kuubskist van 3,5 kilogram over. Dat levert nu €120 per kilogram op.

 • Een goed, tropisch klimaat is essentieel voor een insectenkwekerij. Een goed klimaatsysteem waarmee vocht en temperatuur kan worden geregeld is onmisbaar. Ook een goede isolatie is zeer belangrijk.

  Een goed, tropisch klimaat is essentieel voor een insectenkwekerij. Een goed klimaatsysteem waarmee vocht en temperatuur kan worden geregeld is onmisbaar. Ook een goede isolatie is zeer belangrijk.

 • Aan de witte pijpen in de nok worden in een later stadium nog sproeiers gemonteerd.

  Aan de witte pijpen in de nok worden in een later stadium nog sproeiers gemonteerd.

 • Het lastige van krekels kweken is de factor arbeid. Veel gebeurt met de hand. Dat geldt voor voeren, maar ook als kisten moeten worden ontmest, of als er schimmels zijn, moet het personeel zelf de kist in. Dat maakt de kweek arbeidsintensief en duur.

  Het lastige van krekels kweken is de factor arbeid. Veel gebeurt met de hand. Dat geldt voor voeren, maar ook als kisten moeten worden ontmest, of als er schimmels zijn, moet het personeel zelf de kist in. Dat maakt de kweek arbeidsintensief en duur.

 • De kartonnen inzetten onder de voerbordjes. De krekels hebben alle ruimte om naar boven en naar beneden te kruipen. Het donker zoeken ze graag op. Het zijn lichtschuwe beestjes.

  De kartonnen inzetten onder de voerbordjes. De krekels hebben alle ruimte om naar boven en naar beneden te kruipen. Het donker zoeken ze graag op. Het zijn lichtschuwe beestjes.

 • De krekels krijgen verschillende soorten voer. Dit is het natvoer. Het rantsoen bestaat uit komkommer, pompoen, of in dit geval wortels.

  De krekels krijgen verschillende soorten voer. Dit is het natvoer. Het rantsoen bestaat uit komkommer, pompoen, of in dit geval wortels.

 • Het droogvoer is een poeder van biologische reststromen zoals erwten, mais, sesam en graansoorten. Dat kost €0,50 tot €2 per kilogram. De voerconversie is overigens twee. Per kist staat 10 kilogram krekels gelijk aan 20 kilogram voer.

  Het droogvoer is een poeder van biologische reststromen zoals erwten, mais, sesam en graansoorten. Dat kost €0,50 tot €2 per kilogram. De voerconversie is overigens twee. Per kist staat 10 kilogram krekels gelijk aan 20 kilogram voer.

 • Van der Wal wil ook met andere kwekers samenwerken om het aanbod te vergroten. Arie de Jong - die hier de krekels voert - is van huis uit teler. Hij wil graag krekels gaan kweken en is hier op 'stage'.

  Van der Wal wil ook met andere kwekers samenwerken om het aanbod te vergroten. Arie de Jong - die hier de krekels voert - is van huis uit teler. Hij wil graag krekels gaan kweken en is hier op 'stage'.

 • De krekels worden zo diervriendelijk mogelijk 'geslacht'. Eerst wordt de lichaamstemperatuur teruggebracht tot 7 graden, waardoor lichaamsfuncties uitvallen en ze als het ware in slaap worden gesust. Daarna worden ze ingevroren.

  De krekels worden zo diervriendelijk mogelijk 'geslacht'. Eerst wordt de lichaamstemperatuur teruggebracht tot 7 graden, waardoor lichaamsfuncties uitvallen en ze als het ware in slaap worden gesust. Daarna worden ze ingevroren.

 • Niet alleen de kweek is arbeidsintensief. Datzelfde geldt voor de bereiding van producten. Een goed voorbeeld hiervan zijn deze lolly's met insecten erin. Recent zijn speciaal voor Halloween twee weken lang lolly's voor Albert Heijn gemaakt.

  Niet alleen de kweek is arbeidsintensief. Datzelfde geldt voor de bereiding van producten. Een goed voorbeeld hiervan zijn deze lolly's met insecten erin. Recent zijn speciaal voor Halloween twee weken lang lolly's voor Albert Heijn gemaakt.

 • Alles is handwerk. Dit is de mal voor de lolly's. Eerst worden de stokjes één voor één klaargelegd. Vervolgens worden met een pincet per lolly drie meelwormen in de vorm gelegd.

  Alles is handwerk. Dit is de mal voor de lolly's. Eerst worden de stokjes één voor één klaargelegd. Vervolgens worden met een pincet per lolly drie meelwormen in de vorm gelegd.

 • Vervolgens wordt per lolly de gloeiend hete suiker in de vorm gegoten.

  Vervolgens wordt per lolly de gloeiend hete suiker in de vorm gegoten.

 • Daarna worden alle lolly's bestickerd. In totaal worden er per lolly twaalf verschillende handelingen verricht. Dat heeft gevolgen voor het prijskaartje. Vorig jaar verkocht Albert Heijn de lolly's bijvoorbeeld voor €2,29 per stuk.

  Daarna worden alle lolly's bestickerd. In totaal worden er per lolly twaalf verschillende handelingen verricht. Dat heeft gevolgen voor het prijskaartje. Vorig jaar verkocht Albert Heijn de lolly's bijvoorbeeld voor €2,29 per stuk.

 • Insecten zijn enorm eiwitrijk. Er zit veel ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B12 in. Het zijn prima vleesvervangers en er komt geen antibiotica aan te pas. De kweek is duurzaam en diervriendelijk, stelt van der Wal.

  Insecten zijn enorm eiwitrijk. Er zit veel ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B12 in. Het zijn prima vleesvervangers en er komt geen antibiotica aan te pas. De kweek is duurzaam en diervriendelijk, stelt van der Wal.

 • De marktpotentie is groot, aldus van der Wal. Er is veel vraag naar insecten. De crux blijft echter het vergroten van de productie. "Als ik nu klanten inschakel, kan ik de vraag niet aan. Ik moet eerst voldoende aanbod hebben."

  De marktpotentie is groot, aldus van der Wal. Er is veel vraag naar insecten. De crux blijft echter het vergroten van de productie. "Als ik nu klanten inschakel, kan ik de vraag niet aan. Ik moet eerst voldoende aanbod hebben."

Laatste reacties

 • agro1

  vleesvervanger???? is toch gewoon dierlijk????

 • maatje 1904

  denk niet dat ik onze kinderen blij kan maken met zo'n lolly

 • Muito

  voederconversie valt me tegen! 2 kilo voer voor 1 kg insect? Wat is er dan zo duurzaam aan, of begrijp ik het verkeerd?

 • farmerbn

  50000 krekels in zo'n klein bakje? Kan de partij van de dieren hier iets aan doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.