Home

Foto & video 3 reactieslaatste update:5 okt 2016

9.000 schapen in 10 dagen scheren in West-Australië

Het is nu de derde week van september en het scheerseizoen is begonnen in Australië. Schapen houden is daar een grote tak. Het scheren wordt grotendeels aangenomen door Mid West Shearing Contractors. Deze mensen komen uit verschillende landen.

In deze fotoreportage ziet u Nieuw-Zeelanders en Fransen aan het werk. De hele scheerploeg is strak op elkaar afgestemd.

Foto

 • We zijn hier een paar kilometer van de kust van West Australië in een gebied van de gemeente Dandaragan, nabij een plaats Badgingarra, een gehucht met maar een paar huizen.<br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  We zijn hier een paar kilometer van de kust van West Australië in een gebied van de gemeente Dandaragan, nabij een plaats Badgingarra, een gehucht met maar een paar huizen.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Het scheren vind plaats in de achterliggende loods. De schapen worden eerst in deze ruimte gedreven, met behulp van de hond (Australian Kelpie) die bij dit werk onmisbaar is.

  Het scheren vind plaats in de achterliggende loods. De schapen worden eerst in deze ruimte gedreven, met behulp van de hond (Australian Kelpie) die bij dit werk onmisbaar is.

 • De schapen hebben ontzag voor de hond die heel alert de schapen bij elkaar houdt. Het schaap hier is er even uitgebroken en gelijk teruggedreven naar de groep.

  De schapen hebben ontzag voor de hond die heel alert de schapen bij elkaar houdt. Het schaap hier is er even uitgebroken en gelijk teruggedreven naar de groep.

 • Binnen zien we een centrale wachtruimte, waarna ze per aantal van 10 naar de kleinere ruimten van de scheerders worden verdeeld. Schoondochter Emma Panizza draagt hier zorg voor de verdeling naar de scheerders.

  Binnen zien we een centrale wachtruimte, waarna ze per aantal van 10 naar de kleinere ruimten van de scheerders worden verdeeld. Schoondochter Emma Panizza draagt hier zorg voor de verdeling naar de scheerders.

 • We zien hier de schapen wachtend op hun scheerbeurt, met de ruimte waar wordt geschoren op de eerste verdieping.

  We zien hier de schapen wachtend op hun scheerbeurt, met de ruimte waar wordt geschoren op de eerste verdieping.

 • Ook hier is de hond behulpzaam bij het indelen van de nog te scheren schapen.

  Ook hier is de hond behulpzaam bij het indelen van de nog te scheren schapen.

 • Nu zien we de scheerders bezig op dezelfde verdieping met alles binnen handbereik. Dus ook de schapen.

  Nu zien we de scheerders bezig op dezelfde verdieping met alles binnen handbereik. Dus ook de schapen.

 • Er wordt flink hard gewerkt, maar dat is ook vanwege het feit dat ze per schaap worden betaald.

  Er wordt flink hard gewerkt, maar dat is ook vanwege het feit dat ze per schaap worden betaald.

 • Met vijf man scheren schiet het heel snel op, en met een capaciteit van 250 tot 300 per dag. Schapenboer Panizza vertelt dat er een dag of tien nodig is om de hele klus te klaren.

  Met vijf man scheren schiet het heel snel op, en met een capaciteit van 250 tot 300 per dag. Schapenboer Panizza vertelt dat er een dag of tien nodig is om de hele klus te klaren.

 • Deze man komt uit Nieuw-Zeeland en zijn naam is de Vries, maar op een paar woorden na (die we liever niet horen) spreekt hij geen Nederlands meer.

  Deze man komt uit Nieuw-Zeeland en zijn naam is de Vries, maar op een paar woorden na (die we liever niet horen) spreekt hij geen Nederlands meer.

 • Bij een niet al te sterke rug hangen sommigen in een soort hangbeugel.

  Bij een niet al te sterke rug hangen sommigen in een soort hangbeugel.

 • Op de begane grond zien we drie dames de wol inspecteren en classificeren. Van de vachten worden vieze stukken en stukken met slechte kwaliteit verwijderd en in balen geworpen. Daarna worden de vachten weggelegd in het juiste schap van kwaliteit. De dames werken voor een uurloon.

  Op de begane grond zien we drie dames de wol inspecteren en classificeren. Van de vachten worden vieze stukken en stukken met slechte kwaliteit verwijderd en in balen geworpen. Daarna worden de vachten weggelegd in het juiste schap van kwaliteit. De dames werken voor een uurloon.

 • Schapen die klaar zijn worden tussen de benen van de scheerder door in een glijgoot geduwd die naar een ruimte onder het scheerplatvorm gaat, waardoor ze naar buiten kunnen lopen.

  Schapen die klaar zijn worden tussen de benen van de scheerder door in een glijgoot geduwd die naar een ruimte onder het scheerplatvorm gaat, waardoor ze naar buiten kunnen lopen.

 • Dit overzicht laat op de achtergrond de scheerruimte zien en aan deze kant de ruimte waar de wol van de schappen in balen wordt geperst. De wol is in grote lijnen bestemd voor bestemmingen als spinnen, weven en breien. 80% van de Australische wol gaat naar de industrie.

  Dit overzicht laat op de achtergrond de scheerruimte zien en aan deze kant de ruimte waar de wol van de schappen in balen wordt geperst. De wol is in grote lijnen bestemd voor bestemmingen als spinnen, weven en breien. 80% van de Australische wol gaat naar de industrie.

 • Met het persen worden de balen allemaal even groot, wat voor transport en opslag efficiënter is. Het maximum gewicht in een baal is 204 kg.

  Met het persen worden de balen allemaal even groot, wat voor transport en opslag efficiënter is. Het maximum gewicht in een baal is 204 kg.

 • Met grote letters is de naam van het bedrijf erop gezet, plus wat nodige kwaliteitsaanduidingen. Niet alle wol is hetzelfde van kwaliteit.

  Met grote letters is de naam van het bedrijf erop gezet, plus wat nodige kwaliteitsaanduidingen. Niet alle wol is hetzelfde van kwaliteit.

 • Alle balen worden geregistreerd op papier met gegevens die ook op label staan. Nu is na te gaan welke wol er in iedere baal zit, met opmerkingen zoals leeftijd van de wol en lengte of fijnheid, enzovoorts.

  Alle balen worden geregistreerd op papier met gegevens die ook op label staan. Nu is na te gaan welke wol er in iedere baal zit, met opmerkingen zoals leeftijd van de wol en lengte of fijnheid, enzovoorts.

 • De geschoren schapen zijn in afwachting van een ontsmetbeurt.

  De geschoren schapen zijn in afwachting van een ontsmetbeurt.

 • Een stagiaire die diergeneeskunde studeert is hier bezig met het toedienen van een ongediertebestrijder, met behulp van een op lucht werkende sprayer die een handige doseerunit heeft. Zo krijgen alle schapen de juiste dosis.

  Een stagiaire die diergeneeskunde studeert is hier bezig met het toedienen van een ongediertebestrijder, met behulp van een op lucht werkende sprayer die een handige doseerunit heeft. Zo krijgen alle schapen de juiste dosis.

 • Het middel is hoofdzakelijk bedoeld tegen luis en kent een blauwe en gele variant. Dit is vooral handig om groepen bij elkaar te houden.

  Het middel is hoofdzakelijk bedoeld tegen luis en kent een blauwe en gele variant. Dit is vooral handig om groepen bij elkaar te houden.

 • De behandelde schapen gaan naar een tijdelijke ruimte, om als groep terug te keren naar de wei.

  De behandelde schapen gaan naar een tijdelijke ruimte, om als groep terug te keren naar de wei.

 • Hier een gele variant van het luizenmiddel.

  Hier een gele variant van het luizenmiddel.

 • Ook de lammeren krijgen een knipbeurt en staan keurig in het gareel, al zijn ze volgens Panizza wat moeilijker achter hekken te krijgen.

  Ook de lammeren krijgen een knipbeurt en staan keurig in het gareel, al zijn ze volgens Panizza wat moeilijker achter hekken te krijgen.

 • In het voorjaar is er nog veel groen voor de schapen om te grazen.

  In het voorjaar is er nog veel groen voor de schapen om te grazen.

 • Heel mooi zijn de kunstwerken die Panizza in elkaar zet van oud ijzer, zoals deze pop die bestaat uit moeren (hoofdhaar). In de bal zitten schijven van een schijveneg verwerkt. Dit kunstwerk staat bij de afslag naar de weg, een paar kilometer voor de boerderij.

  Heel mooi zijn de kunstwerken die Panizza in elkaar zet van oud ijzer, zoals deze pop die bestaat uit moeren (hoofdhaar). In de bal zitten schijven van een schijveneg verwerkt. Dit kunstwerk staat bij de afslag naar de weg, een paar kilometer voor de boerderij.

 • Bij de boerderij zien we deze twee emoes, heel natuurgetrouw nagemaakt van cultivatorbeitels.

  Bij de boerderij zien we deze twee emoes, heel natuurgetrouw nagemaakt van cultivatorbeitels.

 • Een oud werktuig weer in ere hersteld, met paard en koetsier.

  Een oud werktuig weer in ere hersteld, met paard en koetsier.

 • Op weg naar de boerderij zien we deze man met zijn paard al van ver. Net echt. <a href="https://www.wool.com/globalassets/start/on-farm-research-and-development/wool-harvesting-and-quality-preparation/shearer-and-woolhandler-training/training-resources/four_pillars_of_wool_handling.pdf">In deze pdf van 2,16 MB vindt u een overzicht van alle facetten van het scheren</a>.

  Op weg naar de boerderij zien we deze man met zijn paard al van ver. Net echt. In deze pdf van 2,16 MB vindt u een overzicht van alle facetten van het scheren.

Laatste reacties

 • Schaap1975

  even reactie een aantal foto's kloppen niet en zijn niet van schapen scheren.

 • flyinghollander

  Schapen die op varkens lijken :D
  Een combine die een scheerder is :D

 • Beheerder
  Redactie

  Jullie hebben gelijk. Die fout leidde tot enkele hilarische beeld-/tekstcombinaties! Bedankt, het is aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.